Tutkimus: Asuntorakentaminen toimialavertailun ykkönen − Ostajat silti yhä tyytymättömämpiä talojen keskeneräisyyteen

Uudisasunnon ostajien asiakastyytyväisyyden vuotuisessa EPSI ratingin -mittauksessa suomalainen asuntorakentaminen ylsi kirkkaasti toimialavertailun ykköseksi ja on kärjessä myös pohjoismaisessa vertailussa. Tyytyväisyys on selvästi korkeampaa, kuin asiakastyytyväisyys esimerkiksi pankin, matkapuhelin- tai laajakaistaoperaattorin, sähkönmyyntiyhtiön, tai vakuutusyhtiön asiakkaana.

Rakennusyhtiöt saivat viime vuonna uudisasuntojen ostajilta keskiarvoksi 76,4. Ennen koronapandemiaa vuonna 2019 toimialan arvosana oli 77,7. Tyytyväisyys on silti edelleen hyvä: tyytyväisyyttä mitataan indeksipistein asteikolla 0–100, jossa 0–60 tarkoittaa tyytymätöntä, 60–75 tyytyväistä ja yli 75 erittäin tyytyväistä.

Rakennusyhtiöistä paras asiakastyytyväisyys oli YIT:ssä, joka oli listaykkönen myös vuosi sitten. Toiseksi tuli Pohjola Rakennus ja kolmanneksi JM Suomi. Heikoimmat tulokset saivat Bonava, SRV ja Skanska.

Tutkimus osoittaa uudisasunnon vastaanottaneiden asiakkaiden tyytyväisyyden olevan hienoisesta laskusta huolimatta edelleen hyvin korkealla.

− Asunnon luovuttaminen keskeneräisenä tai myöhässä on yleensä suurin sudenkuoppa. Avoimen ja ajantasaisen viestinnän avulla valetaan pohjaa luovutusprosessin onnistumiselle jo kauan ennen kuin avaimet siirtyvät asiakkaan käteen, toteaa EPSI Rating Suomen maajohtaja Heidi Laitinen.

Tyytyväisyyden syyt vaihtelivat alueittain

Tärkeimmiksi tekijöiksi uudisrakentamisessa suomalaiset nostivat asunnon sijainnin, pohjaratkaisun toimivuuden, hinnan ja varustetason. Rakentamisen ja materiaalien ympäristöystävällisyys tai älykotiominaisuudet olivat listan häntäpäässä.

Uudellamaalla asuvat arvostivat erityisesti asunnon sijaintia hyvien liikenneyhteyksien varrella ja omaa tonttia. Muualla tärkeämpää oli asunnon muunneltavuus ja energiatehokkuus.

Kyselytutkimukseen vastasi 860 uudisasunnon ostajaa, jotka olivat saaneet asunnon viime vuoden aikana, ja 963 muuta haastateltavaa väestöstä.

Katso tutkimusraportin tiivistelmä tästä linkistä

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

11.1.2022

Asuntojen myyntiä pantataan, kun ostettavaakaan ei löydy

Vuosituhannen ennätysvuosi 2021 kiinteistönvälityksessä päättyi odottavissa tunnelmissa. SKVL näkee etenkin suurten ikäluokkien lisääntyvän liikehdinnän tuovan mielenkiintoisen lisän markkinoihin, kunhan koronan aiheuttama epäröinti väistyy. − Asuntomarkkinoilla on vedetty henkeä ja alkaneelta vuodelta 2022 odotetaan jatkuvan hyvän kysynnän myötä loivaa hintojen nousua, sanoo SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg järjestön tiedotteessa.

18.1.2022

Vuokratalojen asukkaiden vaikutusmahdollisuuksia halutaan vahvistaa

Suomessa on lähes 370 000 valtion tukemaa vuokra-asuntoa, joissa asukasvaikuttaminen on tärkeä osa talojen oikea-aikaista kunnossapitoa ja viihtyisyyttä. Asukkaiden äänen kuuluminen on turvattu yhteishallintolailla, joka antaa vuokratalojen asukkaille, asumisoikeuden haltijoille sekä osaomistustalojen vähemmistöosakkaille päätösvaltaa ja vaikutusmahdollisuuksia omaa asumistaan koskevissa asioissa. Yli 30 vuotta voimassa ollutta lakia halutaan tarkentaa.

lämpöpumppu

1.11.2022

Lämpöpumppu korvasi kaukolämmön

Runosmäen aluelämpöverkolla oli kattiloiden ikääntyessä edessä päätös tulevaisuuden energianlähteestä. Asukkaat halusivat säilyttää itsenäisyytensä, joten ratkaisuksi keksittiin iso lämpöpumppu, joka ottaa energiaa ulkoilmasta.

8.2.2022

Mitkä seikat vaikuttavat kotisi arvoon?

Asuntomarkkinat evät ole vuodesta toiseen samanlaiset. Trendivirtaukset vaihtuvat toisiin ja tarpeet muuttuvat. Vallitseva koronapandemia on sekin lyönyt leimansa siihen, mitä suomalaiset kodiltaan kaipaavat.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti