Tutkimus: Asuntorakentaminen toimialavertailun ykkönen − Ostajat silti yhä tyytymättömämpiä talojen keskeneräisyyteen

Uudisasunnon ostajien asiakastyytyväisyyden vuotuisessa EPSI ratingin -mittauksessa suomalainen asuntorakentaminen ylsi kirkkaasti toimialavertailun ykköseksi ja on kärjessä myös pohjoismaisessa vertailussa. Tyytyväisyys on selvästi korkeampaa, kuin asiakastyytyväisyys esimerkiksi pankin, matkapuhelin- tai laajakaistaoperaattorin, sähkönmyyntiyhtiön, tai vakuutusyhtiön asiakkaana.

Rakennusyhtiöt saivat viime vuonna uudisasuntojen ostajilta keskiarvoksi 76,4. Ennen koronapandemiaa vuonna 2019 toimialan arvosana oli 77,7. Tyytyväisyys on silti edelleen hyvä: tyytyväisyyttä mitataan indeksipistein asteikolla 0–100, jossa 0–60 tarkoittaa tyytymätöntä, 60–75 tyytyväistä ja yli 75 erittäin tyytyväistä.

Rakennusyhtiöistä paras asiakastyytyväisyys oli YIT:ssä, joka oli listaykkönen myös vuosi sitten. Toiseksi tuli Pohjola Rakennus ja kolmanneksi JM Suomi. Heikoimmat tulokset saivat Bonava, SRV ja Skanska.

Tutkimus osoittaa uudisasunnon vastaanottaneiden asiakkaiden tyytyväisyyden olevan hienoisesta laskusta huolimatta edelleen hyvin korkealla.

− Asunnon luovuttaminen keskeneräisenä tai myöhässä on yleensä suurin sudenkuoppa. Avoimen ja ajantasaisen viestinnän avulla valetaan pohjaa luovutusprosessin onnistumiselle jo kauan ennen kuin avaimet siirtyvät asiakkaan käteen, toteaa EPSI Rating Suomen maajohtaja Heidi Laitinen.

Tyytyväisyyden syyt vaihtelivat alueittain

Tärkeimmiksi tekijöiksi uudisrakentamisessa suomalaiset nostivat asunnon sijainnin, pohjaratkaisun toimivuuden, hinnan ja varustetason. Rakentamisen ja materiaalien ympäristöystävällisyys tai älykotiominaisuudet olivat listan häntäpäässä.

Uudellamaalla asuvat arvostivat erityisesti asunnon sijaintia hyvien liikenneyhteyksien varrella ja omaa tonttia. Muualla tärkeämpää oli asunnon muunneltavuus ja energiatehokkuus.

Kyselytutkimukseen vastasi 860 uudisasunnon ostajaa, jotka olivat saaneet asunnon viime vuoden aikana, ja 963 muuta haastateltavaa väestöstä.

Katso tutkimusraportin tiivistelmä tästä linkistä

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

putkiremontti lämmitys

29.11.2023

Kaupallinen yhteistyö

Putkiremontti siirtyi, lämmitys alkoi toimia

Kun kahteen taloyhtiöön asennettiin ennakoivasti Bauer-vedenkäsittelylaite, putkistot puhdistuivat ja lämmönkulutus alkoi laskea. Bauerin toiminta perustuu nanokupliin, jotka syntyvät sähkömagneettisen vedenkäsittelyn tuloksena.

Bauer Solutions Oy

asunnot lämpenevät

12.5.2023

Tutkimus: Uudet asunnot lämpenevät vanhoja lievemmin

Pitkittyneet hellejaksot nostavat rakennusten sisälämpötiloja liikaa, ja tulevaisuudessa sisätilojen kuumuus pahenee entisestään. Lämpötiloissa ei ole juuri eroa uusien ja vanhojen asuntojen välillä. Liiallinen kuumuus lisää ennenaikaisia kuolemia.

30.11.2023

Aki Kangasharju puhujaksi Taloyhtiö2024-tapahtumaan

Taloustieteen tohtori, dosetti Aki Kangasharju nähdään Taloyhtiö2024-tapahtuman puhujana.

sukitusprojekti

17.2.2023

Kaupallinen yhteistyö

Sukitusprojekti Lahdessa vaati vankkaa osaamista

Loppuvuodesta 2020 Lahden keskustassa saneerattiin neljän kerrostalon muoviset viemäriputket sukittamalla noin kahdessa kuukaudessa. Projekti ja sen aikataulu olivat haasteellisia, joten työssä tarvittiin Picoten ammattitaitoisia asentajia ja toimivia sukitusmenetelmiä.

Picote

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti