Turvallisin mielin hallitustyöhön

Lupauduitko taloyhtiön hallitukseen, mutta et oikein tiedä, mitä toimenkuvaan kuuluu ja miten taloyhtiön toimintaa pyöritetään? Ei hätää, uutuusopas Taloyhtiön hallituksen ABC (Kiinteistöalan Kustannus) selvittää kootusti kaiken tarvittavan, jotta pääset alkuun. Oppaan luettuasi osaat tehdä päätöksiä, seurata taloudenpitoa, opastaa osakkaita kunnossapitotöissä, ottaa kantaa energiansäästöön ja paljon muuta. Kun kokonaisuus on hallussa, on paljon helpompaa lähteä hankkimaan myös lisätietoa.

Hallitus on paljon vartija

Hallitustyöskentelyn laadukas hoitaminen vaatii monenlaista osaamista: hallituksen jäsenen on tunnettava perusasiat esimerkiksi taloyhtiön päätöksenteosta, taloudesta ja tekniikasta. Lain mukaan hallituksen tehtävänä on ”huolehtia yhtiön hallinnosta ja siitä, että kiinteistön ja rakennusten pito sekä muu toiminta järjestetään asianmukaisesti”. Hallituksen tulee myös ”huolehtia, että taloyhtiön kirjanpidon ja varainhoidon valvonta on asianmukaisesti järjestetty”.

Hallitus vastaa isosta kokonaisuudesta, mutta hallituksessa pärjätäkseen ei tarvitse olla juridiikan, talouden tai tekniikan ammattilainen, vaan tärkeintä on aktiivisuus ja kiinnostus taloyhtiön toimintaa kohtaan. Hallituksella on suuret vaikutusmahdollisuudet taloyhtiössä tehtäviin ratkaisuihin, joten työ on palkitsevaa ja mielenkiintoista.

Tietoa on saatavilla

On aivan luonnollista, ettei kaikilla hallituksen jäsenillä ole ennestään tietoa esimerkiksi siitä, miten taloyhtiön tekniset järjestelmät toimivat tai miten korjauksia taloyhtiössä tehdään. Pohjatietojen puutetta ei tarvitse hävetä tai peitellä, vaan asioista kannattaa ottaa rohkeasti selvää:

”Taloyhtiön hallitustyöhön osallistuminen ei saa olla kiinni siitä, osaako vaikkapa jotain tekniikan alaa. Kokemukseni mukaan hallituksiin hakeutuu fiksuja ihmisiä, joilla on kyky hakea tarvitsemaansa tietoa”, toteaa Arto Kemppainen, joka työskentelee LVI-asiantuntijana Kiinteistöliitto Uusimaassa.

Avuksi uusille ja vanhoille hallituksen jäsenille Kemppainen on yhdessä lakimies Kirsi Ruudun (Kirsi Ruutu Oy) kanssa juuri julkaissut oppaan Taloyhtiön hallituksen ABC, josta löytyvät nopeasti yksistä kansista ne asiat, joihin jokainen hallituksen jäsen tulee toimikautensa aikana ainakin törmäämään. Helppolukuinen ja runsaasti kuvitettu opas antaa taloyhtiön hallituksen jäsenelle perustiedot taloyhtiön toiminnasta ja auttaa hallitusta toimimaan oikein tehtävässään.

Hallituksen valta ja vastuu

Hallituksella on tehtävässään paljon valtaa valmistellessaan päätöksiä yhtiökokoukselle, toimiessaan yhteistyössä isännöinnin kanssa ja tehdessään hallitukselle kuuluvia päätöksiä. Hallitus esimerkiksi valitsee isännöitsijän, tekee kunnossapitotarveselvityksen ja ohjaa kunnossapidon suunnittelua, laatii talousarvion, kutsuu koolle yhtiökokoukset, järjestää talkoot ja niin edelleen.

Hallituksella on tärkeä tehtävä myös seuratessaan taloyhtiön rahankäyttöä: mihin rahaa menee, riittävätkö vastikkeet, onko tiedossa isoja menoja tai korotuksia, mistä kenties voitaisiin säästää ja missä taas säästetään väärässä paikassa. Arvioinnissa on hyvä tuntea paitsi hyödykkeiden ja palveluiden kustannustaso myös se, miten erilaiset tekniset järjestelmät, kuten lämmitys ja ilmanvaihto, toimivat ja miten niitä voidaan ohjata optimaaliseen suuntaan.

Valta ja vaikutusmahdollisuudet tuovat mukanaan aina myös vastuun. Ensinnäkin hallitus vastaa päätöstensä järkevyydestä ja seurauksista toisille osakkaille. Isoimmat päätökset tehdään toki yhtiökokouksessa. Lisäksi taloyhtiön hallituksessa toimimiseen liittyy vahingonkorvausvastuun ja ääritapauksessa jopa rikosvastuun riski. Vahingonkorvausvastuuseen voivat johtaa tehtävien laiminlyönti tai huolimaton hoitaminen taikka tahalliset virheet ja väärinkäytökset. Tätä ei pidä kuitenkaan säikähtää, vaan normaali huolellisuus riittää, ja pienellä perehtymisellä on helppo ohjata sekä omaa toimintaansa että valvoa muiden toimintaa.

Kirjan sisältö

Taloyhtiön hallituksen ABC (Kiinteistöalan Kustannus) kertoo tiiviisti ja selkeästi keskeiset jokaisen hallitusjäsenen tarvitsemat tiedot taloyhtiön hallinnosta, taloudesta ja tekniikasta. Kirjassa on kattava kuvitus. Kirjan sisältö on tiivistettynä seuraava:

  • Asunto-osakeyhtiön toimintaan vaikuttavat säännökset ja sopimukset
  • Päätöksenteko ja kokoukset taloyhtiössä
  • Taloyhtiön talous
  • Kunnossapitovastuu
  • Osakkaan remontit
  • Kiinteistön kunnossapito
  • Lämmitysjärjestelmät
  • Vesijohtojärjestelmät
  • Viemärijärjestelmä
  • Ilmanvaihtojärjestelmät
  • Sadevesi- ja salaojajärjestelmät.

Lisätiedot:
Arto Kemppainen, LVI-asiantuntija, Kiinteistöliitto Uusimaa, arto.kemppainen@ukl.fi
Kirsi Ruutu, lakimies, Kirsi Ruutu Oy, kirsi@kirsiruutu.fi
Maria Kangasluoma, liiketoimintajohtaja, Kiinteistöalan Kustannus / Kiinteistömedia Oy, maria.kangasluoma@kiinteistomedia.fi.

Lisätiedot ja arvostelukappaleet: maria.kangasluoma@kiinteistomedia.fi

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

sauna kerrostaloasunto

5.7.2023

Näin voit tehdä saunan kerrostaloasuntoon

Vanhaan kerrostaloasuntoonkin on mahdollista rakentaa sauna. Remonttiin ei pidä ryhtyä omin päin, vaan urakkaan palkataan ammattilaisia suunnittelemaan ja toteuttamaan muutostyö turvallisesti. Myös lupien täytyy olla kunnossa ennen urakkaan ryhtymistä.

kynttilät

7.12.2022

Polta kynttilöitä aina valvotusti

Joulukuussa sattuu eniten kynttilöiden aiheuttamia tulipaloja koko vuonna. Kynttilöitä on aina poltettava valvotusti, ja ne on sammutettava huoneesta lähtiessä. Myös ulkolyhtyjen turvallisuuteen on syytä kiinnittää huomiota.

asbesti

25.4.2023

Viisi faktaa asbestista

Asbestia käytettiin talonrakentamisessa paljon 1950-70-luvuilla. Sen kanssa voi elää rauhallisin mielin, kunhan tietää, missä sitä on ja miten sen kanssa toimitaan remontin yhteydessä. Jos rakenteita aiotaan avata, on tehtävä asbestikartoitus.

väistöasunto

10.5.2023

Putkiremonttia voi paeta väistöasuntoon

Putkiremontin ajaksi ei kannata jäädä omaan asuntoon, vaan on järkevää hankkia väistöasunto. Väistöasunnon voi löytää monelta taholta, esimerkiksi AirBnB:stä tai vapaa-ajanasunnosta. Omia asumisen tarpeita on hyvä miettiä väistöasuntoakin hankkiessa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti