Tunnetko oman kotitalosi vaaranpaikat?

Pelastusturvallisuuden kulmakivi on lakisääteinen pelastussuunnitelma. SPEKin tutkimuksen mukaan kaksi kolmesta asukkaasta ei kuitenkaan tunne talonsa pelastussuunnitelmaa. Turvallinen taloyhtiö -kiertue edistää asuintalojen turvallisuutta ja riskeihin varautumista.

Pelastuslain mukaan pelastussuunnitelma on laadittava kaikkiin kiinteistöihin, joissa on vähintään kolme asuinhuoneistoa. Suomen pelastusalan keskusjärjestö SPEKin tutkimuksen mukaan kaksi kolmesta asukkaasta ei kuitenkaan tunne talonsa pelastussuunnitelmaa. Luku on huolestuttava.

”Pelastussuunnitelmaa ei laadita viranomaisia varten, vaan asukkaille”, korostaa SPEKin projektipäällikkö Ira Pasi. Pelastussuunnitelma ei hyödytä taloyhtiön arkistoissa, vaan se on viestittävä asukkaille selkeästi. Myös laki vaatii, että kiinteistön käyttäjät perehdytetään kiinteistön vaaroihin, ennaltaehkäisyyn ja toimintaohjeisiin vaaratilanteissa.

”Kotona ja asuinympäristössä sattuu paljon tapaturmia, jotka olisivat ennaltaehkäistävissä. Kuitenkin vain tunnistettuja vaaroja voidaan hallita: jos et tunnista vaaraa, riski vahingoista kasvaa”, Pasi sanoo.

Vaarojen ennaltaehkäisemiseksi on tärkeää, että asukkaat tiedostavat riskit ja osaavat pienentää vaaroja.

”Teemme myös jatkuvasti valintoja, jotka vaikuttavat meidän ja muiden talon käyttäjien turvallisuuteen. Pieni esimerkki: talvisin kenkien puhdistaminen lumesta tultaessa sisään auttaa siinä, ettei lattia tule vetiseksi ja liukkaaksi, mikä puolestaan ehkäisee liukastumisia. Huolellisuus kynttilöiden ja sähkölaitteiden kanssa on toinen esimerkki – pienestä varomattomuudesta voi tulla suuret vahingot”, Pasi kuvailee.

Turvallinen taloyhtiö -kiertueelta tietoa asumisturvallisuudesta

Turvallinen taloyhtiö -kiertue antaa eväitä taloyhtiöiden turvallisuuden lisäämiseen. Kiertueen järjestää Kiinteistöliitto yhteistyössä alueellisten jäsenyhdistysten ja SPEKin kanssa.

Kiertuetapahtuma järjestetään Oulussa 12. lokakuuta 2016. Syksyn ja talven aikana kiertuetapahtumia järjestetään kahdeksalla paikkakunnalla eri puolilla Suomea. Ohjelmassa on asiantuntijaluentoja taloyhtiön turvallisuuteen liittyen sekä mahdollisuus kysyä asiantuntijoilta oman taloyhtiön tilanteeseen liittyviä kysymyksiä.

Lue lisää Turvallinen taloyhtiö -kiertueesta ja ilmoittaudu mukaan!

Katso pelastussuunnitelma-aiheinen video YouTubesta!

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

21.6.2022

Mitä tehdä, kun halutaan aita kiinteistöjen rajalle?

Jos taloyhtiö haluaa aidata tonttinsa, sen täytyy tarkastaa oman kunnan rakennusjärjestys, asemakaava ja alueen rakentamistapaohje. Myös naapurikiinteistön omistajaa täytyy kuulla. Riitoja naapureiden välille voivat aiheuttaa raja-aidan kunnossapitokysymykset.

vaihtaa huoneisto-ovet

3.2.2023

Olisiko aika vaihtaa huoneisto-ovet?

Kerrostalojen huoneisto-ovet eivät ole ikuisia. Kun ovi muuttuu salmiakin muotoiseksi ja päivä alkaa paistaa sen raoista, on aika vaihtaa ovi uuteen. Ovien uusiminen kannattaa erityisesti paloturvallisuuden ja äänieristyksen takia.

asentaa remontti

17.5.2022

Osakas voi tehdä oman remontin yhtiön hankkeen yhteydessä

Kun taloyhtiössä valmistellaan suurta korjaushanketta, joka ulottuu myös osakkaiden huoneistoihin, osakkaat saattavat haluta tehdä samalla omiakin remonttejaan. Asunto-osakeyhtiölain puolesta tämä on mahdollista.

pestä pyykkiä

2.12.2022

Saako kerrostalossa pestä pyykkiä yöllä?

Nousevien sähkön hintojen myötä saattaa olla houkuttelevaa painottaa sähkönkulutusta yöaikaan. Pyykinpesu kuuluu normaaliin asumiseen ja on siten lähtökohtaisesti sallittu yölläkin. Kovaäänisen pesukoneen käyttö on kuitenkin kerrostaloissa kielletty yörauhan aikana.

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti