Tulvasuojaus on kallista mutta kannattavaa

Vastuu tulvasuojauksen järjestämisestä on taloyhtiön hallituksella ja isännöitsijällä. Rovaniemellä varaudutaan parhaillaan Kemijoen tulvimiseen, kirjoittaa Lapin Kansa (29.5.2020)

Kemijoen vieressä sijaitseva Asunto-osakeyhtiö Rovaniemen kirkkoranta on rakennuttanut talon ja joen väliin vallin, ja paikalle on asennettu pumput pitämään tulvavesi poissa. Tulvasuojaukseen on käytetty rahaa yli 10 000 euroa. Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Heidi Kouri pitää summaa pienenä verrattuna tulvan aiheuttamaan kuusilukuiseen laskuun.

Vastuu tulvasuojauksesta on sekä taloyhtiön hallituksella että isännöitsijällä, sanoo Kiinteistöliitto Lappi ry:n toiminnanjohtaja Seija Jordan artikkelissa. Hallituksen vastuu on aina vahvempi, mutta tulvariskistä on puhuttu paljon Lapissa ja se tiedostetaan. Isännöitsijän kuuluu vähintäänkin herätellä hallitusta toimimaan näin vakavassa asiassa, Jodan toteaa.

Rahoitus vastikepuskurista

Taloyhtiöllä tulisi olla kahden tai kolmen kuukauden vastikepuskuri tilillä tuhansien tai jopa kymmenien tuhansien eurojen tulvasuojauslaskusta selviämiseen tai hallituksella pitää olla yhtiökokouksen antama mandaatti, joka sallii enintään kahden kuukauden ylimääräisen yhtiövastikkeen keräämisen osakkailta. Läheskään kaikissa lappilaisissa taloyhtiöissä ei tällaista mandaattia ole.

Ilman näitä keinoja tilanne voisi äityä hankalaksi, Jordan sanoo. Taloyhtiö joutuisi pyytämään tulvasuojauslaskuille maksuaikaa, ja asia pitäisi käsitellä taloyhtiön ylimääräisessä yhtiökokouksessa. Kokouksen kutsuminen koolle kestää vähintään kaksi viikkoa. Vahinkoja kärsineelle osakkaalle aika on pitkä. Lisäksi yhtiökokous ja ylimääräiset kulut tulevat usein ikävänä yllätyksenä osakkaille, Jordan muistuttaa.

Tulvasuojaus talkootyöllä

Tulvasuojaus on voidaan tehdä myös talkoina. Parhaimmillaan sillä on yhteishenkeä lujittava vaikutus, kun yhdessä suojataan kiinteistöä. Ketään ei kuitenkaan voi pakottaa talkoisiin, sillä ne ovat aina vapaaehtoisia, Jordan sanoo. Hän myös muistuttaa, että että esimerkiksi katonkorjaus ja sähkötyöt kannattaa jättää suosiolla ammattilaisille, joille mainitut työt kuuluvat.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

30.1.2017

Aurinkosähkön tuotanto omaan käyttöön on monissa kohteissa jo nyt kannattavaa

Selvitys hajautetun energiantuotannon potentiaalista ja käyttöönoton näkymistä Suomessa tarkasteli hajautetun energiantuotannon potentiaalia ja markkinaehtoisia toteutumisnäkymiä Suomessa vuoteen 2030 saakka. Selvityksessä on tarkasteltu mahdollisuuksia sähkön ja lämmön tuotantoon omaan käyttöön esimerkiksi asuin- tai liikekiinteistössä tai maatilalla ja arvioitu eri teknologioiden kustannuksia ja kannattavuutta sekä kannattavuuden näkymiä tulevaisuudessa. Sähkön tuotannon osalta selvityksessä on tarkasteltu aurinkosähköä ja pienimuotoista […]

19.2.2016

Tuulipuisto muutti tuulivoima-asenteita myönteisemmiksi Luhangassa

Jyväskylän yliopistoon tehdyssä pro gradu -tutkielmassa tutkittiin Luhangan kunnan asukkaiden suhtautumista tuulivoimaan ennen tuulivoimapuiston rakentamista ja voimaloiden käyttöönoton jälkeen. Vaikka luhankalaiset suhtautuivat lähtökohtaisesti positiivisesti tuulivoiman rakentamiseen Latamäen alueelle, muutti kuntaan rakennettu tuulivoimahanke mielipiteitä vielä positiivisempaan suuntaan. Etenkin suhtautumisessa tuulivoiman luontovaikutuksiin näkyi selkeä muutos – myönteisesti luontovaikutuksiin suhtautuvien prosenttiosuus kasvoi 26 prosentilla tuulivoima-alueen rakentamisen jälkeen.

4.3.2022

Kunnosta väestönsuojasi ajan tasalle

Suomessa on suojapaikkoja noin 4,5 miljoonalle ihmiselle, ja olemme kansainvälistä kärkeä muiden Pohjoismaiden sekä Israelin ja Sveitsin ohella. Harvassa maassa väestönsuojia ylipäänsä rakennetaan. Rauhan oloissa suojautumistarvetta voivat aiheuttaa äkilliset säteily- tai kemikaalionnettomuudet, joilta suojaudutaan lähtökohtaisesti omaan asuntoon.

7.10.2019

Kiinteistöliitto: Tekstiilijätteen kiinteistökohtainen keräys vaikeaa ja kallista

Kiinteistöliitto torjuu ajatuksen tekstiilijätteen keräyksen laajentamisesta alueellisista keräyspisteistä kiinteistökohtaiseksi velvoitteeksi, kertoo Yle. Liiton pääekonomistin Jukka Keron mukaan kiinteistökohtaisen keräyksen järjestäminen olisi vaikeaa ja kallista. – Alueellinen keräys voisi olla realistinen ratkaisu.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti