Tulvasuojaus on kallista mutta kannattavaa

Vastuu tulvasuojauksen järjestämisestä on taloyhtiön hallituksella ja isännöitsijällä. Rovaniemellä varaudutaan parhaillaan Kemijoen tulvimiseen, kirjoittaa Lapin Kansa (29.5.2020)

Kemijoen vieressä sijaitseva Asunto-osakeyhtiö Rovaniemen kirkkoranta on rakennuttanut talon ja joen väliin vallin, ja paikalle on asennettu pumput pitämään tulvavesi poissa. Tulvasuojaukseen on käytetty rahaa yli 10 000 euroa. Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Heidi Kouri pitää summaa pienenä verrattuna tulvan aiheuttamaan kuusilukuiseen laskuun.

Vastuu tulvasuojauksesta on sekä taloyhtiön hallituksella että isännöitsijällä, sanoo Kiinteistöliitto Lappi ry:n toiminnanjohtaja Seija Jordan artikkelissa. Hallituksen vastuu on aina vahvempi, mutta tulvariskistä on puhuttu paljon Lapissa ja se tiedostetaan. Isännöitsijän kuuluu vähintäänkin herätellä hallitusta toimimaan näin vakavassa asiassa, Jodan toteaa.

Rahoitus vastikepuskurista

Taloyhtiöllä tulisi olla kahden tai kolmen kuukauden vastikepuskuri tilillä tuhansien tai jopa kymmenien tuhansien eurojen tulvasuojauslaskusta selviämiseen tai hallituksella pitää olla yhtiökokouksen antama mandaatti, joka sallii enintään kahden kuukauden ylimääräisen yhtiövastikkeen keräämisen osakkailta. Läheskään kaikissa lappilaisissa taloyhtiöissä ei tällaista mandaattia ole.

Ilman näitä keinoja tilanne voisi äityä hankalaksi, Jordan sanoo. Taloyhtiö joutuisi pyytämään tulvasuojauslaskuille maksuaikaa, ja asia pitäisi käsitellä taloyhtiön ylimääräisessä yhtiökokouksessa. Kokouksen kutsuminen koolle kestää vähintään kaksi viikkoa. Vahinkoja kärsineelle osakkaalle aika on pitkä. Lisäksi yhtiökokous ja ylimääräiset kulut tulevat usein ikävänä yllätyksenä osakkaille, Jordan muistuttaa.

Tulvasuojaus talkootyöllä

Tulvasuojaus on voidaan tehdä myös talkoina. Parhaimmillaan sillä on yhteishenkeä lujittava vaikutus, kun yhdessä suojataan kiinteistöä. Ketään ei kuitenkaan voi pakottaa talkoisiin, sillä ne ovat aina vapaaehtoisia, Jordan sanoo. Hän myös muistuttaa, että että esimerkiksi katonkorjaus ja sähkötyöt kannattaa jättää suosiolla ammattilaisille, joille mainitut työt kuuluvat.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

17.1.2022

Aurinkopaneeleista tulee ensi vuonna taloyhtiöille entistä kannattavampia

Tällä hetkellä itse tuotettua sähköä on mahdollista käyttää taloyhtiöissä vain yhteiseen sähkönkulutukseen, mikä on yleensä hyvin vähäistä. Ensi vuona taloyhtiön asukkaat voivat käyttää sähköä myös omaan kulutukseensa. − Taloyhtiön asukkaat voivat muodostaa energiayhteisön, joka voi hankkia yhdessä paneelit.

4.3.2022

Kunnosta väestönsuojasi ajan tasalle

Suomessa on suojapaikkoja noin 4,5 miljoonalle ihmiselle, ja olemme kansainvälistä kärkeä muiden Pohjoismaiden sekä Israelin ja Sveitsin ohella. Harvassa maassa väestönsuojia ylipäänsä rakennetaan. Rauhan oloissa suojautumistarvetta voivat aiheuttaa äkilliset säteily- tai kemikaalionnettomuudet, joilta suojaudutaan lähtökohtaisesti omaan asuntoon.

16.12.2021

Kaupallinen yhteistyö

Mistä taloyhtiön energiatehokkuuden parantamisessa kannattaa lähteä liikkeelle?

Taloyhtiön korjaushankkeen aikana kannattaa suunnata katse myös energiatehokkuuden parantamiseen. Energiatehokas rakennus on ympäristöystävällisempi, mutta samalla myös pienempi kustannuksiltaan. Vaikka usein rajoitetun budjetin takia saatetaan toteuttaa vain yksi ennalta suunniteltu ja toivottu korjaustoimenpide, toimenpiteiden yhdistely säästäisi kustannuksia merkittävästi pitkällä aikavälillä.  Ajoissa hyvin suunnitellut energiaremontit mahdollistavat kauaskantoisia positiivisia taloudellisia vaikutuksia taloyhtiölle.

Raksystems

7.1.2022

Suuret kiinteistösijoittajat ryhtyivät siirtämään vuokratalojaan kaukolämmöstä maalämpöön

YLE kertoo kuinka Vantaan Leinelässä porataan parhaillaan maalämpökaivoja työeläkevakuuttaja Varman vuokrataloyhtiön edustalla. Varmalla on energiaremontti käynnissä seitsemässä vuokrataloyhtiössä pääkaupunkiseudulla ja Turussa. Yhtiöissä on yhteensä yhdeksän asuinkerrostaloa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti