Tuhat kiinteistöä testaa jätteiden lajittelua monilokeroastiaan HSYn alueella

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY valmistelee kokeilua, jossa testataan jätteiden keräämistä monilokeroisilla jäteastioilla. Monilokerokeräyksen tavoitteena on parantaa asukkaiden lajittelumahdollisuuksia ja näin saada enemmän arvokkaita materiaaleja hyödynnettäväksi. Monilokerokeräys alkaa toukokuussa 2019 valituilla kiinteistöillä Helsingissä, Espoossa, Kauniaisissa ja Vantaalla.

Monilokerokeräyksessä monilokeroinen jäteastia korvaa perinteisen sekajäteastian. Uuteen jäteastiaan voi laittaa neljää eri jätelajia: sekajätettä, muovipakkauksia, biojätettä ja pienmetallia. Jäteastian lokerot tyhjennetään yhdellä kertaa monilokeroisen jäteauton vastaaviin kammioihin.

– Tavoitteenamme on parantaa lajittelumahdollisuuksia pientaloissa. Tuomme kotiovelle uudenlaisen kierrätyspalvelun, jonka avulla voimme pienentää sekajätteen määrää ja parantaa jätteiden kierrätysastetta, kertoo HSY:n logistiikkasuunnittelija Aino Kinnunen.

Kokeiluun osallistuu tiiviitä pientalovaltaisia alueita, jotka soveltuvat parhaiten monilokerokeräykseen.

– Kutsuimme viime keväänä 19 000 pientaloa ja -rivitaloa kokeiluun, ja vapaaehtoiseksi ilmoittautui melkein 1 900 innokasta lajittelijaa. Valitsimme kokeiluun mukaan tuhat kiinteistöä alueilta, joilta ilmoittautui eniten vapaaehtoisia, Kinnunen jatkaa.

Monilokerokeräys alkaa kokeiluun osallistuvilla kiinteistöillä toukokuussa 2019 ja jatkuu kokeiluna kevääseen 2021 saakka. Kokeilun tulosten perusteella HSY päättää monilokeropalvelun mahdollisesta jatkamisesta ja laajentamisesta pääkaupunkiseudulla ja Kirkkonummella.

HSY kokeilee myös vaarallisten jätteiden keräystä pientaloissa

HSY aloittaa kevään 2019 aikana myös vaarallisen jätteen keräyskokeilun. HSY toimittaa kokeiluun osallistuvien kotiin kannellisen laatikon, joka käydään tyhjentämässä noin puolen vuoden välein. Laatikkoon voi laittaa kodin vaarallista jätettä kuten maalijätettä, kodin kemikaalijätettä ja aerosol-pulloja.

Vaarallinen jäte on käytöstä poistettu esine tai aine, joka voi aiheuttaa erityistä vaaraa tai haittaa terveydelle tai ympäristölle. Sen vuoksi on tärkeää lajitella vaarallinen jäte erilleen muusta jätteestä. Vaarallisen jätteen keräys suoraan kotoa säästää asukkaan aikaa ja vaivaa, kun lajiteltua jätettä ei tarvitse viedä muualle. Vaarallisen jätteen kerääminen ilman välivarastointia keräyskonteissa lisää myös keräyksen turvallisuutta.

HSY tarjoaa vaarallisen jätteen keräyspalvelua testattavaksi viidellesadalle monilokerokeräyksen kokeiluun ilmoittautuneista, joita ei valittu monilokerokokeiluun. Kokeilu on osallistujille maksuton.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

jätekeräys

19.5.2023

Jätekeräys kuntoon pienellä pihalla

As Oy Porvoon Rauhankatu 39 uusi jäteastiansa kolme vuotta sitten. Vanha jätepiste sijaitsi talon seinustalla ja oli siten paloturvallisuusriski. Jätelain muutokset voivat tuottaa vaikeuksia erityisesti pienille taloyhtiöille, mutta ratkaisuja löytyy.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

piha turvalliseksi

29.3.2023

Taloyhtiön piha turvalliseksi kaikille

Miten taloyhtiö voi parantaa pihan turvallisuutta? Parasta olisi, että autoilijoille ja kevyelle liikenteelle olisi omat väylät ja lasten reitti pihan läpi olisi turvattu. Autoilija voi lisätä turvallisuutta lähtemällä liikkeelle keula edellä.

Molok 19.5.

9.5.2023

Kaupallinen yhteistyö

Jätteiden syväkeräyspisteen suunnittelun 6 työkalua

Molok on alkuperäinen jätteiden syväkeräysjärjestelmien suunnittelija ja toimittaja. Syväkeräyspiste säästää tilaa ja tekee jätepisteestä siistimmän. Molok tarjoaa useita verkosta löytyviä maksuttomia suunnittelutyökaluja, joilla jätepisteen suunnittelu on helppoa.

Molok

Opiskelijatyö

17.8.2023

Opiskelijatyö sopii taloyhtiöidenkin tarpeisiin

Taloyhtiö voi käyttää projekteissaan myös kiinteistöalan opiskelijoiden palveluita. Opiskelijat voivat tehdä esimerkiksi pysäköintiselvityksiä tonteille, piha-alueiden vaaituksia, maalajimäärityksiä sekä laatia vaikkapa talon huoltokirjan. Työtä valvoo vastuuopettaja.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti