Tuhansien eurojen säästöt lämmityskuluihin maalämmöllä

Lämmityskauden alkaessa moni tuskailee jo ennakkoon lämmityskulujen aiheuttamaa rahanmenoa. Suomen luonnonsuojeluliitto neuvoo säästämään energiaa ja lompakkoa.

Yhä useampi kotitalous on halunnut käyttää hetken asumisen energiankäytön järkeistämiseen. Se on kannattanut. Esimerkiksi Suomen luonnonsuojeluliiton Negawattineuvonnassa mukana oleva Nilsiän Rivipisa-rivitaloyhtiö on vaihtanut öljylämmityksen maalämpöön. Lämmityskulut putosivat 10 000 eurosta kuuteen tuhanteen euroon vuodessa.

Säästöjä lämmityskuluista on kertynyt asentamisen jälkeen yli 4000 euroa vuodessa, kahdessa vuodessa yhteensä reilut 8000 euroa.

Suomen luonnonsuojeluliiton Negawatti-hanke aloitettiin keväällä 2010, sillä halusimme tuoda käytännön neuvot sinne, missä päätökset kotitalouksien energiaratkaisuista tehdään: koteihin.

”Yleisin ja vaivattomin tapa vähentää lämmityskustannusten kuluja on asentaa suihkuun 30 euroa maksava vettä säästävä hana, jolla asukas säästää lämmintä käyttövettä vuodessa yli 20 prosenttia”, kertoo Luonnonsuojeluliiton energiatehokkuusasiantuntija Risto Saarikivi.

40% energian kokonaiskulutuksen päästöistä Suomessa tulee asumisesta. LähiTapiolan kanssa toteutetussa Negawatti-hankkeessa on ollut mukana 80 pientaloa ja taloyhtiötä, energiaa ja rahaa on säästynyt huomattavasti.

Jyväskyläläisessä paritalossa öljynkulutus puolittui aurinkolämpöpaneeleilla ja kahdella takalla. Helsinkiläisessä rintamamiestalossa sähkönkulutus pieneni 32 % kahdella takalla ja kahdella ilmalämpöpumpulla ja päästöt vähenivät 683 kgCO2 vuodessa.

”Myös pelletillä ja ilmavesilämpöpumpulla säästää lämmityskuluissa verrattuna öljylämmitykseen ja suoraan sähkölämmitykseen. Lämmitysjärjestelmä on suositeltavaa vaihtaa uusiutuviin erityisesti silloin, kun vanha kallis järjestelmä on tullut käyttöikänsä loppupuolelle”, Saarikivi sanoo.

Uudeksi lämminvesivaraajaksi kannattaa hankkia hybridivesivaraaja, jolloin tehokkaiden aurinkolämpöpaneelien liittäminen varaajaan on halpaa. Saarikivi vinkkaa tarkistamaan myös ilmastoinnin asetukset ennen lämmityskauden alkua, koska ilmastoinnin kautta tapahtuu paljon lämpöhävikkiä.

Katso Top 10 – Energiansäästövinkit video www.sll.fi/negawatti sivuilta tai lataa vinkit koneellesi.

Takaisinmaksuaikoja eri laitteille:

  • Aurinkopaneelit, noin 15 – 20 vuotta.
  • Ryhmähankintana, alle 15 vuotta.
  • Aurinkokeräimet, 7 vuotta.
  • Maalämpöpumppu, 9 vuotta.
  • Ilmalämpöpumppu, 9 vuotta.
  • Katon yläpohjan lisäeristys 9 vuotta.
  • Varaaja, patterit, ilmalämpöpumppu ja katon lisäeristys, 6 vuotta.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

taloyhtiöriidat

18.1.2023

Taloyhtiöriidat kannattaa ratkoa sopimalla

Taloyhtiössä voi syntyä riitoja muun muassa remonteista, maksulaiminlyönneistä ja häiriökäyttäytymisestä. Riidoissa kannattaa pyrkiä aina ensisijaisesti sopuratkaisuun, ja oikeusprosessiin lähteä vasta huolellisen harkinnan jälkeen.

hulevesiä

23.3.2023

Suomen Kiinteistölehti seuraa maaliskuussa hulevesiä

Maaliskuun Suomen Kiinteistölehdessä seurataan kaupunkitulvien torjumista ja uusitaan salaojia. Kysyimme eduskuntapuolueilta, mitä ne aikovat tehdä taloyhtiöille tärkeiden asioiden eteen tulevalla vaalikaudella. Lehdessä saadaan myös vinkkejä riitaisasta yhtiökokouksesta selviytymiseen.

19.9.2022

Kiinnostus energiaremontteihin kasvaa Helsingissä

Helsingin rakennusvalvontaan perustettiin viime vuonna energia-asiantuntijoiden tiimi, joka antaa taloyhtiöille puolueetonta neuvontaa energiaremonttien edistämisessä. Tiimi on saanut yhteydenottoja erityisesti maalämmön käyttöönottoon liittyen.

maalämpö

12.10.2022

Espoon Aurinkokaari vaihtoi maalämpöön

Suomessa arvioidaan olevan jo yli tuhat maalämmöllä lämpiävää asuinkerrostaloa. Yksi näistä on Asunto Oy Espoon Aurinkokaari, jossa vuosittaiset lämmityskulut puolittuivat lämmitysmuodon vaihtamisen jälkeen.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti