Tuhansien eurojen säästöt lämmityskuluihin maalämmöllä

Lämmityskauden alkaessa moni tuskailee jo ennakkoon lämmityskulujen aiheuttamaa rahanmenoa. Suomen luonnonsuojeluliitto neuvoo säästämään energiaa ja lompakkoa.

Yhä useampi kotitalous on halunnut käyttää hetken asumisen energiankäytön järkeistämiseen. Se on kannattanut. Esimerkiksi Suomen luonnonsuojeluliiton Negawattineuvonnassa mukana oleva Nilsiän Rivipisa-rivitaloyhtiö on vaihtanut öljylämmityksen maalämpöön. Lämmityskulut putosivat 10 000 eurosta kuuteen tuhanteen euroon vuodessa.

Säästöjä lämmityskuluista on kertynyt asentamisen jälkeen yli 4000 euroa vuodessa, kahdessa vuodessa yhteensä reilut 8000 euroa.

Suomen luonnonsuojeluliiton Negawatti-hanke aloitettiin keväällä 2010, sillä halusimme tuoda käytännön neuvot sinne, missä päätökset kotitalouksien energiaratkaisuista tehdään: koteihin.

”Yleisin ja vaivattomin tapa vähentää lämmityskustannusten kuluja on asentaa suihkuun 30 euroa maksava vettä säästävä hana, jolla asukas säästää lämmintä käyttövettä vuodessa yli 20 prosenttia”, kertoo Luonnonsuojeluliiton energiatehokkuusasiantuntija Risto Saarikivi.

40% energian kokonaiskulutuksen päästöistä Suomessa tulee asumisesta. LähiTapiolan kanssa toteutetussa Negawatti-hankkeessa on ollut mukana 80 pientaloa ja taloyhtiötä, energiaa ja rahaa on säästynyt huomattavasti.

Jyväskyläläisessä paritalossa öljynkulutus puolittui aurinkolämpöpaneeleilla ja kahdella takalla. Helsinkiläisessä rintamamiestalossa sähkönkulutus pieneni 32 % kahdella takalla ja kahdella ilmalämpöpumpulla ja päästöt vähenivät 683 kgCO2 vuodessa.

”Myös pelletillä ja ilmavesilämpöpumpulla säästää lämmityskuluissa verrattuna öljylämmitykseen ja suoraan sähkölämmitykseen. Lämmitysjärjestelmä on suositeltavaa vaihtaa uusiutuviin erityisesti silloin, kun vanha kallis järjestelmä on tullut käyttöikänsä loppupuolelle”, Saarikivi sanoo.

Uudeksi lämminvesivaraajaksi kannattaa hankkia hybridivesivaraaja, jolloin tehokkaiden aurinkolämpöpaneelien liittäminen varaajaan on halpaa. Saarikivi vinkkaa tarkistamaan myös ilmastoinnin asetukset ennen lämmityskauden alkua, koska ilmastoinnin kautta tapahtuu paljon lämpöhävikkiä.

Katso Top 10 – Energiansäästövinkit video www.sll.fi/negawatti sivuilta tai lataa vinkit koneellesi.

Takaisinmaksuaikoja eri laitteille:

  • Aurinkopaneelit, noin 15 – 20 vuotta.
  • Ryhmähankintana, alle 15 vuotta.
  • Aurinkokeräimet, 7 vuotta.
  • Maalämpöpumppu, 9 vuotta.
  • Ilmalämpöpumppu, 9 vuotta.
  • Katon yläpohjan lisäeristys 9 vuotta.
  • Varaaja, patterit, ilmalämpöpumppu ja katon lisäeristys, 6 vuotta.

Artikkeli: Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

20.10.2021

Kaupallinen yhteistyö

Rivitalon energiakulut aisoihin

Pian alkava Hattelmalantie 8–10:n energiaremontti rahoitetaan Nordean historian ensimmäisellä vihreän taloyhtiön lainalla. – Vihreä rahoitus ohjaa tulevaisuudessa taloyhtiöiden korjauksia energiatehokkuuden parantamiseen, arvioi Kimmo Karvinen. 1970-luvun rivitalon maalämpö, aurinkosähkö ja muut energiatehokkuusparannukset rahoitetaan energian säästöllä.

HSY

4.3.2022

Ukrainan sodan vaikutukset asuntomarkkinaan ovat kahdensuuntaisia

Alkuvuosi on ollut asuntomarkkinoilla hyvin vilkasta. Pulaa myytävistä halutuista isommista asunnoista ja erityisesti uudemmista omakotitaloista on edelleen. Usko koronan väistymiseen on tuonut jonkin verran lisää myytävää markkinoille ja kauppoja on tehty nopeasti omakoti- ja rivitaloista.

10.11.2021

Asuntokauppaan tulee korjausvelkalaskuri − Taloyhtiöt voidaan jakaa hyvä- ja huonokuntoisiin

Korjausvelkalaskuri jakaa taloyhtiöt hyvä- ja huonokuntoisiin. Kauppalehti kertoo, että laskuria käyttämällä kukaan ei enää ottaisi vahingossa kannettavakseen velattoman kauppahinnan päälle tulevaa kymmenientuhansien eurojen korjausvelkaa. Kehittäjien mukaan rakenteilla oleva Talotutka-niminen laskuri kääntää isännöitsijäntodistukset selkokielelle.

20.4.2022

Kaupallinen yhteistyö

Konesaumattu rivipeltikatto – elinkaari pitenee korjaamalla

Aina ei tarvitse uusia koko kattoa – elinkaarta voidaan usein jatkaa oikein tehdyillä korjaustoimenpiteillä. Riittävän ajoissa tehdyillä täsmäkorjauksilla saavutetaan myös kustannussäästöä. Kattotutka on toiminut suomalaisilla katoilla jo lähes 30 vuoden ajan.

Kattotutka Oy

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti