Tornitalot nousevat Matinkylän vanhan ostarin tilalle

Kaupunkisuunnittelulautakunnan käsittelyyn on tulossa kaksi vierekkäistä asemakaavaehdotusta, Matinmetsä ja Satukuja. Matinkylän keskustaan voi kaavamuutosten myötä muuttaa noin 370 uutta asukasta.

Matinmetsän kaava-alue koskee Matinkylän vanhaa ostoskeskusta ja sen naapurustoa. Asemakaavan muutos mahdollistaa nykyisen liikekiinteistön purkamisen, jolloin ostarilta poistuvat ravintolat ja muut liiketilat.

Matinkadun varteen esitetään rakennettavaksi kolmea asuinrakennusta, joista yksi on 16-kerroksinen asuintorni ja kaksi matalampaa 7-kerroksisia. Katutasoon Matinkadun varrelle suunnitellaan liiketilaa lähikaupalle, ja tämän lisäksi tiloja pysäköintiä-, huoltoa- ja varastointia varten. Naapurissa sijaitsevien asuinkerrostalotonttien asemakaavaa tarkistetaan ja muutetaan autopaikkanormi ajanmukaiseksi.

Uudet lamellitalot ja tornitalo on pyritty sovittamaan Matinkylän nykyiseen rakennuskantaan. Tornin jalustan alimmat kerrokset ja ylimmän kerroksen huippu, jonne on sijoitettu talosauna, asukkaiden yhteistila ja lasitettu näköalaterassi, erottuvat selvästi.

Satukujan asemakaavaehdotuksessa Kala-Matin raitin ja Kaisankujan kulmaan suunniteltu uudisrakennus on 15-kerroksinen asuintornitalo, jonka katutasoon rakennetaan pieni liiketila. Rakennus on pyritty sijoittamaan siten, että se vaikuttaisi mahdollisimman vähän naapuritalojen ikkunoista avautuviin näkymiin ja pihojen varjoisuuteen. Nykyinen myymälärakennus, jossa sijaitsee Kirpputori Ankkurinappi, puretaan.

Kivijalkaliiketiloja raittien varrelle

Matinkylän vanhan keskustan muutos on osa laajempaa kehityskulkua, jossa liiketiloja keskittyy kauppakeskus Isoon Omenaan ja Matinkylän ydinkeskustaan. Sen seurauksena syrjäisempiä myymälöiden rakennuspaikkoja tarvitaan aiempaa vähemmän ja osa niistä muutetaan asuinkäyttöön tai asumispainotteisemmiksi. Toisaalta kysyntää ruokakaupalle on edelleen, samoin tietyn tyyppisille pienliikkeille. Lisääntyvä asukasmäärä ja kivijalkaliiketilat mahdollistavat raittien varrelle pieniä kauppoja tai yrityksiä, joiden palvelut ovat pyörä- tai kävelymatkan päässä.

Optimaalinen sijainti metroaseman lähiympäristössä on ollut yksi Matinkylän keskustan uudistamisen lähtökohdista. Uusi rakentaminen tiivistää huomattavasti Matinkylän uuden metroaseman ympäristöä, jonne muodostuu kaksi olemassa olevaa 15- kerroksista asuinrakennusta mukaan luettuna yhteensä neljän korkean rakennuksen torniryhmä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

asuntojen nousevat

16.2.2023

PTT: Asuntojen hinnat laskevat ja vuokrat nousevat

Talouden epävarmuus ja nousevat korot laskevat asuntojen hintoja myös tänä vuonna, kertoo Pellervon taloustutkimus PTT:n ennuste. Vuoden lopulla asuntomarkkinat alkavat taas toipua. Vuokra-asuntojen kysyntä kasvaa alueellisesti alkuvuonna.

märkätilat

13.7.2023

Märkätilat on syytä tarkastaa säännöllisesti

Kun taloyhtiön märkätilat tarkastetaan säännöllisesti, voidaan välttyä kosteusvauroilta ja kalliilta korjauksilta. Märkätilatarkastus antaa tärkeää ja hyödyllistä informaatiota tilojen kunnosta, riskeistä ja vaurioista sekä korjaustarpeista ja niiden kiireellisyydestä.

kiinteistövero

22.8.2023

Tutkimus: Korkojen nousu kirittää asumismenojen kasvua

Asumismenot kasvavat tänä vuonna tuntuvasti erityisesti omistusasujilla, kertoo tuore tutkimus. Asumismenojen kasvua ajaa erityisesti korkojen voimakas nousu, ja myös muihin asumismenoihin kohdistuu merkittäviä nousupaineita.

lattiaremontti

10.8.2023

Ota nämä huomioon lattiaremontissa

Lattiaremonttiin ryhtyessään osakkaan on tehtävä taloyhtiölle muutostyöilmoitus. Myös asbesti- ja haitta-ainekartoitus on tehtävä, jos niitä ei ole taloyhtiössä jo tehty. Remontissa kannattaa käyttää apuna suunnittelijaa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti