Tonttijohtojen sulattaminen on ammattilaisen hommaa

Kova pakkanen lisää vesijohtoputkien jäätymisriskiä. Vaara ei kuitenkaan ole ohi, kun pakkanen alkaa lauhtua. Jos putket ylipäätään ovat jäätyäkseen, jäätyminen kiihtyy vielä, kun pakkanen lauhtuu.

Normaalisti tässä vaiheessa vuotta paksu lumipeite toimii eristeenä maassa oleville putkille, mutta nyt pääkaupunkiseutua peittää vain ohut lumikerros. Myös vesimittarit on syytä suojata pakkaselta ja kylmältä. Asukkaan kannattaa varmistaa, että kiinteistön vesimittaritila on riittävästi lämmitetty. Samalla on hyvä tarkistaa, ettei pakkanen pääse sisään teknisen tilan tai vesimittaritilan tuuletusaukoista ja -ovista. Vesiputkissa oleva vesi alkaa jäätyä, kun veden lämpötila laskee pakkasen puolelle.

– Voit pienentää jäätymisriskiä laittamalla putkireittien kohdalle eristysmateriaalia. Tonttijohtojen jäätymistä voit estää eristämällä etenkin alle kahden metrin syvyydessä olevat putket huolellisesti. Tonttijohtojen liitoskohtien päälle voi myös lapioida lunta lämmöneristeeksi, kertoo aluepäällikkö Sami Sillstén Helsingin seudun ympäristöpalveluista.

Juoksuta vettä jäätymisen estämiseksi

– Jos huomaa tässä vaiheessa eristyksen puutteellisuuden, kannattaa jäätymistä estää pitämällä hanoissa pientä virtausta, eli valuttamalla vettä putkesta hiljalleen. Ennen vedenjuoksutusta on kuitenkin tärkeää varmistaa viemäreiden kunnollinen toiminta, sillä talvisin viemäritkin voivat jäätyä, muistuttaa Sillstén.

Kiinteistöt maksavat itse vesimittareiden ja tonttijohtojen jäätymisestä aiheutuvat kustannukset, joten varotoimenpiteistä kannattaa huolehtia turhien kustannusten ja vedenjakelukatkosten välttämiseksi.

Sulatus vain ammattilaiselle

Jos huomaa vesiputken tai vesimittarin jäätyneen, sitä ei kannata lähteä sulattamaan itse, vaan sulatustyö pitää jättää ammattilaisen hoidettavaksi. Ainoa oikea sulatustapa on höyrysulatus. Ammattimaiset putkien sulattajat osaavat huolehtia paineiden purkautumisesta oikealla tavalla ja estää lisävahinkojen syntymisen. Sulatustöitä voi tilata yksityisiltä sulatusyrityksiltä tai HSY:n vesihuollon verkko-osastolta vikailmoitusnumerosta, puh. 09 1561 3000. Jäätyneen vesimittarin vaihto tulee aina tilata HSY:ltä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

20.4.2022

Taloyhtiön hallitustyöskentelystä maksetut palkkiot ovat maltillisia – tyydyttää suurinta osaa

Kokouskohtainen palkkio on yleisin vaihtoehto hallitustyöskentelykorvaukseksi taloyhtiöissä, selviää Kiinteistöliiton jäsenkyselystä. Hallituksen puheenjohtaja saa keskimäärin sadan euron korvauksen jokaisesta kokouksesta. Toiseksi yleisin vaihtoehto, vuosipalkkio, on mediaaniltaan 370 euroa.

litiumioniakku

29.11.2022

Mitä tehdä, jos litiumioniakku syttyy?

Palavaa litiumioniakkua ei voi sammuttaa käsisammuttimella. Sammutin kuitenkin estää paloa leviämästä ympäristöön. Akkupalotilanteessa tulee aina soittaa hätänumeroon, mutta samalla tulee varoa palavasta akusta syntyviä myrkyllisiä kaasuja.

taloyhtiön korjaushankkeen osapuolet

17.5.2022

Kaupallinen yhteistyö

Mitkä ovat taloyhtiön korjaushankkeen osapuolten tehtävät?

Taloyhtiön korjaushankkeisiin osallistuu hallituksen ja isännöitsijän lisäksi monenmoista muutakin tekijää. Heillä kaikilla on tärkeä osa korjaushankkeessa, mutta miten osapuolten roolit ja tehtävät jakautuvat tarkemmin?

Raksystems

6.5.2022

Kaupallinen yhteistyö

Olisiko nyt viemärisukituksen vuoro?

Isännöitsijät ja taloyhtiöt ovat jo jonkin verran kartalla  viemärisukituksesta, mutta parantamisen varaa löytyy edelleen. Sukitus haastaa vuosi vuodelta tehokkaammin niin sanotun perinteisen putkiremontin. Taustalla on kehitys, jossa moni taloyhtiö on pahassa pinteessä: korjausvelka kasvaa ja remonttisuma tuntuu kaatuvan päälle.

Picote

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti