Toimiva ilmanvaihto raikastaa sisäilman

Kun taloteknisiä järjestelmiä käytetään oikein, lämmityskustannukset pysyvät aisoissa ja sisäilma on raikas. Kannattaa tutustua siis ilmanvaihtoasioihin.

Koska oleilemme suurimman osan ajastamme sisätiloissa, sisäilmalla ja sen laadulla on väliä. Sen on oltava pölytön ja raikas. Toimiva ilmanvaihto myös poistaa tiloista terveydelle haitalliset epäpuhtaudet. Ilmanvaihtojärjestelmän asianmukainen käyttö sekä säännöllinen huolto varmistavat laitteiden toiminnan ja pidentävät käyttöikää.

– Vuosihuolto varmistaa laitteiden kunnon ja toiminnan. Huollon yhteydessä puutteet huomataan ja vialliset laitteet voidaan vaihtaa uusiin. Ilmanvaihtojärjestelmä kannattaa puhdistaa ja suodattimet vaihtaa kaksi kertaa vuodessa, toimialapäällikkö Arvo Ylönen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä toteaa.

Hyödynnä huoneistokohtainen ilmanvaihto

Uudemmissa asunnoissa on koneellinen ilmanvaihto. Mikäli se on huoneistokohtainen, voit tehdä säädöt itse. Muussa tapauksessa säätäminen on ammattilaisen työtä.

Säätövinkkejä huoneistokohtaiseen ilmanvaihtoon:

  • Muuta huoneistokohtaisen ilmanvaihdon säätöjä esimerkiksi saunoessa tai jos sinulla on tupa täynnä vieraita.
  • Säädä ilmanvaihto pienemmälle esimerkiksi lomalle lähtiessä.
  • Huomioi ilmanvaihdon asetukset vuodenaikojen mukaan (hellekesä vs. pakkastalvi). Älä tuuleta lämpöä ulos vaan päivitä säädöt.

Lämmityskustannukset alas

Vanhojen rakennusten ilmanvaihtojärjestelmät kannattaa päivittää tähän päivään: se parantaa asuinolosuhteita ja pienentää energialaskua.

– Jos lämmityskustannuksiin halutaan reilumpi alennus, ilmanvaihtojärjestelmään voidaan lisätä lämmön talteenotto. Oman paikkakunnan LVI-asiantuntijat auttavat sopivan ratkaisun valinnassa, Ylönen muistuttaa.

Artikkeli: Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

26.11.2021

Näin vältät mokat sisäilman ylläpidossa

Aren IV- ja rakennusterveysasiantuntija Antti Alanko antaa vinkit sisäilmaolosuhteiden seurantaan ja valvontaan. Kotikonstein ei kaikkea pysty tekemään, mutta alla olevien vinkkien pohjalta selviävät yleisimmät ongelmien aiheuttajat. 1.

viilentämisen vaihtoehdot

25.5.2022

Viilentämisen monet vaihtoehdot

Kaikkiin vanhoihin kerrostaloihin ei pystytä asentamaan viilentävää ilmalämpöpumppua. Onneksi viilennysvaihtoehtoja löytyy useita.

4.11.2021

Korvausilmaventtiilit puuttuvat miljoonasta suomalaisesta kodista

Syksyn koittaessa kodin lämpö halutaan varmistaa keinolla millä hyvänsä. Jos ilmanvaihto ei toimi toivotulla tavalla, ihmiset kokevat vetoa ilmanvaihtokanavista. Asiaa saatetaan lähteä ratkaisemaan konsteilla, joissa ei ole järjen häivää, kertoo Suomen Terveysilma tiedotteessaan.

9.2.2022

Liian kuiva tai kostea sisäilma on haitallinen terveydelle

Sisäilman kosteus vaihtelee vuodenaikojen mukaan ja siihen vaikuttavat ulkoilman kosteus ja lämpötila. Useimmissa nykykodeissa sisäilma on varsinkin talvikaudella huomattavan kuivaa ja suositeltavaa ilmankosteutta on vaikea saavuttaa hyvin kuivasta ulkoilmasta johtuen. Asuntojen ilmankosteuteen vaikuttavat myös muut tekijät.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti