Tilastokeskus: Lämmitysmenot nostivat hoitovastikkeita

Asunto-osakeyhtiöiden hoitokulut nousivat viime vuonna 5,6 prosenttia edellisvuodesta, kertoo Tilastokeskus. Hoitokulut olivat viime vuonna keskimäärin 4,68 euroa huoneistoneliöltä kuukaudessa: kerrostaloissa keskimäärin 5,26 euroa ja rivitaloissa 3,88 euroa. Eniten hoitokuluista nousivat lämmityskulut, jotka olivat poikkeuksellisen alhaiset edellisvuonna. Korjauskulut taas pienenivät 6,5 prosenttia.

Kerrostaloyhtiöissä hoitokulut kasvoivat 5 prosenttia edellisvuodesta. Jos korjauskuluja ei huomioida, hoitokulut nousivat 8,6 prosenttia. Hoitokuluista suurin suhteellinen osuus eli noin 22 prosenttia meni lämmitykseen. Korjausten osuus hoitokuluista oli 21 prosenttia ja käytön sekä huollon osuus 12 prosenttia.

Rivitaloyhtiöiden hoitokulut kasvoivat edellisvuodesta 6,3 prosenttia ja ilman korjauksia 10,6 prosenttia. Korjausten osuus hoitokuluista oli 22 prosenttia, lämmityksen 20 prosenttia ja hallinnon 12 prosenttia.

Asunto-osakeyhtiöiden pääasiallisen tulonlähteen muodostavat hoitovastikkeet, jotka olivat vuonna 2021 kerrostaloissa keskimäärin 4,13 euroa ja rivitaloissa 3,24 euroa huoneistoneliöltä kuukaudessa. Mukaan on laskettu kertaluonteiset osakassuoritukset.

Hoitovastikkeet nousivat edellisvuodesta 2,2 prosenttia: kerrostaloissa 0,7 prosenttia ja rivitaloissa 4,2 prosenttia. Hoitovastikkeiden osuus kiinteistöjen kokonaistuotoista oli noin 85 prosenttia. Kokonaistuotot kasvoivat kerrostaloissa 1,9 prosenttia ja rivitaloissa 3,6 prosenttia.

Korjauskulut kasvoivat edellisvuodesta

Asuntoja ja asuinrakennuksia korjattiin viime vuonna 6,8 miljardilla eurolla. Korjauksiin käytetty rahamäärä kasvoi 6,7 prosenttia edellisvuodesta. Kerrostalojen korjaamiseen kului 2,3 miljardia euroa ja rivitalojen korjaamiseen 870 miljoonaa euroa. Omistusasuntoja korjattiin rivitaloyhtiöissä 354 miljoonalla eurolla ja kerrostaloyhtiöissä 554 miljoonalla eurolla.

Korjauksiin käytetty rahamäärä laski kerrostaloyhtiöissä 11,2 prosenttia ja kasvoi kerrostaloasunnoissa 9,8 prosenttia. Rivitaloyhtiöiden korjausten arvo kasvoi 4,1 prosenttia ja rivitaloasuntojen 12,6 prosenttia.

Korjauskustannukset suhteutettuna rakennuskannan asuinpinta-alaan olivat kerrostaloissa vuoden 2021 aikana 41,2 euroa huoneistoneliöltä. Rivitaloissa vastaava kustannuserä oli 32,6 euroa huoneistoneliöltä.

Luvuissa on arvonlisävero mukana. Korjauskustannuksissa ei ole mukana omalle työlle ja talkootyölle laskettua arvoa.

Vuoden 2021 tilastoaineisto sisältää 1 524 asunto-osakeyhtiön tiedot, joista kerrostaloja on 58,3 prosenttia ja rivitaloja 41,7 prosenttia.

Elli Kummala

Kirjoittaja on Kiinteistölehden verkkotuottaja.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

2.2.2017

Yhteisöllinen asuminen kiinnostaa joka kolmatta ikääntyvää

Ilmarisen tekemän tuoreen tutkimuksen mukaan joka kolmas vanhuuseläkkeelle siirtyvä on kiinnostunut yhteisöllisestä asumisesta. Eniten yhteisöllisessä asumisessa kiinnostivat turvallisuus ja arjen apu, kohtuullinen hinta ja palvelut sekä seura. Ilmarisen ja Vanhustyön keskusliiton järjestämän ajankohtaisfoorumin iAreenan teemana oli tänä vuonna ikääntyvien yhteisöllisyys – utopiaa vai huomisen arkea?

14.1.2019

Näitä luettiin vuonna 2018

Kiinteistölehden verkkosivujen vuoden 2018 luetuimpiin juttuihin mahtui niin vastuunjakoa, taloyhtiön hallintoa kuin vuokranantajuuttakin koskevia juttuja. Blogeissa asuntosijoittaminen kiinnosti ylivoimaisesti eniten, mutta myös taloyhtiön hoitokulut ja rakentamisalan muutosvastarinta kiinnostivat lukijoita. Tässä TOP-10 luetuimmista jutuista ja aihealuista sekä blogeista viime vuodelta.

3.6.2019

Asuntoyhteisöjen velkaantumisen kasvu taittunut

Asuntoyhteisöillä oli huhtikuussa 2019 yhteensä 32,8 miljardin euron arvosta lainoja, kertoo Suomen Pankki. Lainojen määrän kasvu on tasoittunut. Asuntoyhteisöillä tarkoitetaan muun muassa asuntojen vuokranvälitystä harjoittavia toimijoita ja taloyhtiöitä.

7.6.2017

Energian hintojen nousu jatkui

Viime vuoden lopulla alkanut energian hintojen nousu jatkui vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Tilastokeskuksen tietojen mukaan tähän vaikuttivat veronkorotukset vuoden alussa, mutta ennen kaikkea tuontipolttoaineiden kallistuminen. Voimalaitospolttoaineiden hinnat sähköntuotannossa Öljyntuottajamaiden leikkaukset öljyntuotannossa nostivat Suomeen tuotavien öljytuotteiden hintoja.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti