Tilastokeskus: Lämmitysmenot nostivat hoitovastikkeita

Asunto-osakeyhtiöiden hoitokulut nousivat viime vuonna 5,6 prosenttia edellisvuodesta, kertoo Tilastokeskus. Hoitokulut olivat viime vuonna keskimäärin 4,68 euroa huoneistoneliöltä kuukaudessa: kerrostaloissa keskimäärin 5,26 euroa ja rivitaloissa 3,88 euroa. Eniten hoitokuluista nousivat lämmityskulut, jotka olivat poikkeuksellisen alhaiset edellisvuonna. Korjauskulut taas pienenivät 6,5 prosenttia.

Kerrostaloyhtiöissä hoitokulut kasvoivat 5 prosenttia edellisvuodesta. Jos korjauskuluja ei huomioida, hoitokulut nousivat 8,6 prosenttia. Hoitokuluista suurin suhteellinen osuus eli noin 22 prosenttia meni lämmitykseen. Korjausten osuus hoitokuluista oli 21 prosenttia ja käytön sekä huollon osuus 12 prosenttia.

Rivitaloyhtiöiden hoitokulut kasvoivat edellisvuodesta 6,3 prosenttia ja ilman korjauksia 10,6 prosenttia. Korjausten osuus hoitokuluista oli 22 prosenttia, lämmityksen 20 prosenttia ja hallinnon 12 prosenttia.

Asunto-osakeyhtiöiden pääasiallisen tulonlähteen muodostavat hoitovastikkeet, jotka olivat vuonna 2021 kerrostaloissa keskimäärin 4,13 euroa ja rivitaloissa 3,24 euroa huoneistoneliöltä kuukaudessa. Mukaan on laskettu kertaluonteiset osakassuoritukset.

Hoitovastikkeet nousivat edellisvuodesta 2,2 prosenttia: kerrostaloissa 0,7 prosenttia ja rivitaloissa 4,2 prosenttia. Hoitovastikkeiden osuus kiinteistöjen kokonaistuotoista oli noin 85 prosenttia. Kokonaistuotot kasvoivat kerrostaloissa 1,9 prosenttia ja rivitaloissa 3,6 prosenttia.

Korjauskulut kasvoivat edellisvuodesta

Asuntoja ja asuinrakennuksia korjattiin viime vuonna 6,8 miljardilla eurolla. Korjauksiin käytetty rahamäärä kasvoi 6,7 prosenttia edellisvuodesta. Kerrostalojen korjaamiseen kului 2,3 miljardia euroa ja rivitalojen korjaamiseen 870 miljoonaa euroa. Omistusasuntoja korjattiin rivitaloyhtiöissä 354 miljoonalla eurolla ja kerrostaloyhtiöissä 554 miljoonalla eurolla.

Korjauksiin käytetty rahamäärä laski kerrostaloyhtiöissä 11,2 prosenttia ja kasvoi kerrostaloasunnoissa 9,8 prosenttia. Rivitaloyhtiöiden korjausten arvo kasvoi 4,1 prosenttia ja rivitaloasuntojen 12,6 prosenttia.

Korjauskustannukset suhteutettuna rakennuskannan asuinpinta-alaan olivat kerrostaloissa vuoden 2021 aikana 41,2 euroa huoneistoneliöltä. Rivitaloissa vastaava kustannuserä oli 32,6 euroa huoneistoneliöltä.

Luvuissa on arvonlisävero mukana. Korjauskustannuksissa ei ole mukana omalle työlle ja talkootyölle laskettua arvoa.

Vuoden 2021 tilastoaineisto sisältää 1 524 asunto-osakeyhtiön tiedot, joista kerrostaloja on 58,3 prosenttia ja rivitaloja 41,7 prosenttia.

Elli Kummala

Kirjoittaja on Kiinteistölehden verkkotuottaja.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

5.4.2022

SKVL: Asuntomarkkinat piristyvät – myös vuokra-asuntojen kysyntä elpyy

Suomen Kiinteistönvälittäjät SKVL ry:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg kertoo järjestön kevään markkinaennusteen lupaavan selvää käännettä ylöspäin. Vielä kuukausi sitten tehdyssä ylimääräisessä kyselyssä välittäjät sanoivat Ukrainan sodan hiljentäneen asuntomarkkinoita. Tilastokeskus kertoo kuitenkin helmikuun olleen pankkien lainatiskeillä kiireinen, itseasiassa historian toiseksi vahvin helmikuu uusien asuntolainojen määrissä.

taloyhtiöiden suurimpia haasteita

25.5.2022

Kuukauden kasvo: ”Pitäkää fokus hyvässä taloudenpidossa”

Turkulaisen As Oy Linnankatu 8:n hallituksen puheenjohtaja Kai Lahtonen kertoo, miksi yhtiökokouksiin kannattaa osallistua ja mitä tilinpäätöksen tunnuslukuja on hyvä seurata säännöllisesti.

15.11.2021

Vähintään miljoona euroa maksaneiden asuntojen myynti on kolminkertaistunut viidessä vuodessa

Koronapandemian alettua keväällä 2020 tyrehtyi asuntokauppakin hetkeksi, mutta sen jälkeen kasvu on ollut hurjaa. Kasvu ei tosin ole tasaista: neliöhinnat nousevat muuta Suomea nopeammin kasvukeskuksissa. Helsingissä asuntojen kovin kysyntä painottuu keskustaan, jossa hinnat nousevat muuta kaupunkia nopeammin.

23.11.2021

Kaupallinen yhteistyö

Kaupunkiviljelykokeilut kerrostalossa – viljelmät nostivat yhteisten tilojen käyttöastetta ja lisäsivät asumisviihtyvyyttä

Roosa Halonen, Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY) Julia Johansson ja Marja Roitto, Maataloustieteiden osasto, Helsingin yliopisto 6Aika: CircularHoodFood -hankkeessa testattiin viljelymenetelmiä kerrostaloissa yhdessä asukkaiden ja kaupunkiviljelyratkaisuja tarjoavien yritysten kanssa Helsingissä ja Vantaalla. Kaupunkiviljely on kasvattanut suosiotaan ja sitä voidaan toteuttaa myös taloyhtiöympäristössä. Vaihtoehtoja viljelyn toteuttamiseen taloyhtiön yhteisissä tiloissa löytyy runsaasti.

HSY

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti