Tilaajavastuulaki ja kotitalousvähennys suitsineet harmaata taloutta kiinteistöpalvelualalla

Kiinteistötyönantajien ja Palvelualojen ammattiliitto PAMin tuoreen selvityksen mukaan harmaan talouden ilmiöt kiinteistöpalvelualalla ovat vähentyneet.

Etenkin tilaajavastuulailla nähdään olleen suuri vaikutus alalla ilmenevän harmaan talouden torjunnassa. Tilaajavastuulaki velvoittaa työn tilaajan tarkistamaan, että sopimuskumppani hoitaa lakisääteiset työnantajavelvoitteensa. Vastaavasti kotitalousvähennysjärjestelmä ja enimmäiskorvausmäärän korotus ovat vähentäneet yksityistalouksien teettämää pimeää työtä.

– Selvityksen mukaan harmaata taloutta esiintyy kiinteistöpalvelualalla yhä suhteellisesti eniten yksityisten kotitalouksien siivouksessa ja muissa kotitaloustöissä. Laiminlyönnit liittyvät usein ulkomaalaistaustaisten työntekijöiden alipalkkaukseen ja pimeän työvoiman käyttöön järjestäytymättömissä yrityksissä, toteaa Kiinteistötyönantajat ry:n toimitusjohtaja Pia Gramén.

Verohallinnon, poliisin ja aluehallintoviraston ulkomaalaistarkastajien mukaan melko suuri osuus näistä ongelmayrityksistä on ulkomaalaistaustaisia.

Vuonna 2013 Suomessa oli Tilastokeskuksen yritysten rakenne- ja tilinpäätöstilaston mukaan noin 8 500 kiinteistöpalvelualan yritystä. Työllisyydellä ja liikevaihdolla mitattuna toimiala on kuitenkin keskittynyt muutamiin suuriin ja keskisuuriin yrityksiin. Alle viisi henkilöä työllistäviä mikroyrityksiä oli 94 prosenttia vuonna 2013. Kiinteistötyönantajien jäsenyrityksiään velvoittavat toimenpiteet ovat osaltaan parantaneet toimialan läpinäkyvyyttä.

– Velvoitimme jäsenemme jo vuonna 2013 rekisteröitymään Tilaajavastuu.fi-palveluun ja yritysten työntekijöillä otettiin käyttöön veronumerolla varustetut kuvalliset henkilökortit, kertoo Gramén.

Raportin osana selvitettiin myös taloyhtiöiden edustajien näkemyksiä harmaasta taloudesta. Selvityksen mukaan omakohtaisia kokemuksia harmaasta taloudesta taloyhtiöissä on kuitenkin vain vähän, vaikka taloyhtiöistä noin 75 prosenttia hankkii kiinteistöpalvelut ulkopuolisilta yrityksiltä.

Selvityksen toteutti Kiinteistötyönantajien ja Palvelualojen ammattiliitto PAMin tilaamana Lith Consulting Group. Selvitykseen haastateltiin alan yrityksiä, työntekijöitä, palvelujen tilaajia sekä eri viranomaistahoja. Kiinteistötyönantajat ja PAM ovat mukana poliisin valtakunnallisessa harmaan talouden torjuntakampanjassa Harmaa talous – musta tulevaisuus.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

8.11.2022

Osakas, muista nämä yhtiökokouksessa

Taloyhtiön osakkaan kannattaa osallistua yhtiökokouksiin, sillä siten hän voi vaikuttaa taloyhtiön kuluihin. Erityisesti remontit vaikuttavat taloyhtiön talouteen, joten ne tulisi tehdä ajallaan ja energiatehokkuus huomioiden.

julkisivun kunnossapito

22.7.2022

Tarkista julkisivusi

Kiinteistön julkisivuihin kertyy jatkuvasti likaa, levää, hometta, sammalta ja jäkälää. Ne kannattaa siivota säännöllisesti pois, jotta pinta pysyy pidempään kunnossa. Näin taloyhtiö säästää myös rahaa, kun julkisivua ei tarvitse olla jatkuvasti uusimassa.

syyskasvit

5.9.2022

Syyskasvit ovat juuri nyt parhaimmillaan

Piha ei kuole saman tien kesän päätyttyä, vaan monet kasvit kukoistavat vielä syksylläkin. Kasvien lehtien vihreä vaihtuu ruskan väreihin ja joissakin on vielä kukkiakin syksyllä. Syksy on myös hyvää istutusaikaa.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

26.4.2022

Ennen remonttiin ryhtymistä kannattaa selvittää tarvittavat luvat

TM Rakennusmaailma: Yleisesti ottaen rakennuslupaa tarvitaan, jos tehdään uusi rakennus tai peruskorjaus. Rakennuksen laajentaminen tai käyttötarkoituksen muutos vaatii aina luvan. Myös kylpyhuoneen tai saunan rakentaminen edellyttää rakennuslupaa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti