Tietomallinnus ratkaisee sisäilmaongelmat tulevaisuudessa

Tietomallinnuksella eli rakennuksen kokonaisvaltaisella digitaalisella kuvantamisella on tulevaisuudessa mahdollista ehkäistä kosteusvauroita erittäin tehokkaasti. Tietomallinnus estää kosteusvaurioiden syntymisen kokonaan, sillä rakentamisen laatuun pystytään kiinnittämään huomiota aivan uudella tavalla.

– Tulevaisuudessa esimerkiksi muovimattoa ei yksikertaisesti enää pääse asentamaan märän betonin päälle, A-Insinöörien korjaussuunnitteluyksikön johtaja Mikko Tarri sanoo.

Kansantaloutta ja -terveyttä rasittavien kosteusvaurioiden korjaamiseen käytetään vuosittain miljardeja euroja. Vaikka yleisenä tahtotilana on jo pitkään ollut kosteusvaurioiden ehkäiseminen niiden korjaamisen sijaan, tarvittava tekniikka on puuttunut. Tietomallit tarjoavat jatkossa reseptiikan terveen rakennuksen rakentamiseen.

– Tietomallinnusta hyödyntämällä esimerkiksi betonin sisään voidaan asentaa anturit, jotka mittaavat betonin kosteutta rakentamisen ja rakennuksen käytön aikana. Poikkeamat mittauksessa aiheuttavat hälytyksen ja tarvittaviin toimenpiteisiin voidaan ryhtyä heti, Tarri selventää.

Alkavat kosteusongelmat pystytään tunnistamaan jo varhaisessa vaiheessa, ja useista projekteista kertyvän tiedon avulla rakentamisen olosuhteet pystytään optimoimaan niin, että jatkossa seulasta pääsee läpi vain terveitä taloja.

Tilaajilla suuri vastuu

A-Insinööreissä painotetaan tilaajaan vastuuta rakentamisen laadun vaatimisessa. Tilaajan on osattava vaatia sellaista laatua, joka kestää rakennuksen koko elinkaaren.

– Käytännössä se tarkoittaa esimerkiksi juuri kosteusvaurioiden ehkäisemistä jo rakennusvaiheessa, Tarri painottaa.

Rakennuksen elinkaarikustannuksista säästetään arviolta 5 prosenttia, kun merkittävät kosteusvauriot saadaan estettyä.

– Esimerkiksi koulujen ja sairaaloiden kohdalla tämä tarkoittaa veronmaksajien rahojen investoimista toimivaan ja tuottavaan rakentamiseen. Ei jatkuviin home- ja kosteusvauriokorjauksiin, summaa A-Insinöörien toimitusjohtaja Jyrki Keinänen.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

14.6.2017

Asunnonostaja: pidä silmällä näitä alueita

Pääkaupunkiseudun asuntokauppa on kuluneen vuoden aikana piristynyt. Metropolialueen kasvu vaikuttaa myös asuntokauppaan: varmimmin arvonsa säilyttävät tulevaisuudessa asunnot, jotka sijaitsevat hyvien joukkoliikenneyhteyksien päässä. Asunnon ostoa harkitsevan kannattaa kääntää katseensa etenkin raideliikenteen varrella sijaitseviin kohteisiin.

8.10.2018

Kaukolämmön tarjonta monipuolistuu

Yli puolet suomalaisista asuu kaukolämpötalossa. Uudisrakennuksista kaksi kolmesta valitsee kaukolämmön. Tulevaisuudessa monimuotoisuus lisääntyy lämmityksessäkin.

4.2.2022

Kaupallinen yhteistyö

Vantaan Energia on elämäsi paras energiapäätös

Lämmityksen hankkiminen Vantaan Energialta on vastuullinen teko ilmaston hyväksi. Fossiilisista polttoaineista luopuminen vuoteen 2026 mennessä takaa kilpailukykyiset hinnat, jotka pysyvät vakaina myös tulevaisuudessa. Ihmisten tarpeet ja toiveet lämmityksen ja energian käytön suhteen ovat hiljalleen viime vuosien aikana muuttuneet.

Vantaan Energia

28.6.2017

Ikääntyneet kaupungistuvat

Tulevaisuudessa yhä suurempi osa ikääntyvistä asuu kaupunkialueilla, kertoo uusi ”Ikääntyneiden asuinpaikat nyt ja tulevaisuudessa ”-selvitys.  Kaupunkialueiden suunnittelussa hyvin saavutettavat ja esteettömät asuinympäristöt korostuvat.  Myös tarve ikääntyneiden itsenäistä asumista tukeville palveluille ja asumisratkaisuille on kasvussa. Kaupunkimaiset asuinympäristöt vetävät ikääntyneitä voimakkaimmin puoleensa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti