Tietomallinnus ratkaisee sisäilmaongelmat tulevaisuudessa

Tietomallinnuksella eli rakennuksen kokonaisvaltaisella digitaalisella kuvantamisella on tulevaisuudessa mahdollista ehkäistä kosteusvauroita erittäin tehokkaasti. Tietomallinnus estää kosteusvaurioiden syntymisen kokonaan, sillä rakentamisen laatuun pystytään kiinnittämään huomiota aivan uudella tavalla.

– Tulevaisuudessa esimerkiksi muovimattoa ei yksikertaisesti enää pääse asentamaan märän betonin päälle, A-Insinöörien korjaussuunnitteluyksikön johtaja Mikko Tarri sanoo.

Kansantaloutta ja -terveyttä rasittavien kosteusvaurioiden korjaamiseen käytetään vuosittain miljardeja euroja. Vaikka yleisenä tahtotilana on jo pitkään ollut kosteusvaurioiden ehkäiseminen niiden korjaamisen sijaan, tarvittava tekniikka on puuttunut. Tietomallit tarjoavat jatkossa reseptiikan terveen rakennuksen rakentamiseen.

– Tietomallinnusta hyödyntämällä esimerkiksi betonin sisään voidaan asentaa anturit, jotka mittaavat betonin kosteutta rakentamisen ja rakennuksen käytön aikana. Poikkeamat mittauksessa aiheuttavat hälytyksen ja tarvittaviin toimenpiteisiin voidaan ryhtyä heti, Tarri selventää.

Alkavat kosteusongelmat pystytään tunnistamaan jo varhaisessa vaiheessa, ja useista projekteista kertyvän tiedon avulla rakentamisen olosuhteet pystytään optimoimaan niin, että jatkossa seulasta pääsee läpi vain terveitä taloja.

Tilaajilla suuri vastuu

A-Insinööreissä painotetaan tilaajaan vastuuta rakentamisen laadun vaatimisessa. Tilaajan on osattava vaatia sellaista laatua, joka kestää rakennuksen koko elinkaaren.

– Käytännössä se tarkoittaa esimerkiksi juuri kosteusvaurioiden ehkäisemistä jo rakennusvaiheessa, Tarri painottaa.

Rakennuksen elinkaarikustannuksista säästetään arviolta 5 prosenttia, kun merkittävät kosteusvauriot saadaan estettyä.

– Esimerkiksi koulujen ja sairaaloiden kohdalla tämä tarkoittaa veronmaksajien rahojen investoimista toimivaan ja tuottavaan rakentamiseen. Ei jatkuviin home- ja kosteusvauriokorjauksiin, summaa A-Insinöörien toimitusjohtaja Jyrki Keinänen.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

4.2.2022

Kaupallinen yhteistyö

Vantaan Energia on elämäsi paras energiapäätös

Lämmityksen hankkiminen Vantaan Energialta on vastuullinen teko ilmaston hyväksi. Fossiilisista polttoaineista luopuminen vuoteen 2026 mennessä takaa kilpailukykyiset hinnat, jotka pysyvät vakaina myös tulevaisuudessa. Ihmisten tarpeet ja toiveet lämmityksen ja energian käytön suhteen ovat hiljalleen viime vuosien aikana muuttuneet.

Vantaan Energia

27.4.2022

Asuinrakennusten vuosittainen korjaustarve lähes 8 miljardia euroa

Rakennus- ja asuntokanta on tärkeä osa kansallisomaisuutta ja kotitalouksien varallisuutta, mutta sen korjaustarpeesta on ollut vain vähän tietoa. Nyt julkaistu raportti päivittää korjaustarpeen tilannekuvan vuoteen 2050 saakka. Vuoden 2020 lopussa Suomessa oli yli 1,3 miljoonaa asuinrakennusta, joiden yhteinen arvo on noin 480 miljardia euroa.

20.4.2022

Kaupallinen yhteistyö

Kerrostaloyhtiö Espoossa tiputti kaukolämmön kulutustaan lähes 20 prosenttia älylämmityksen avulla

Taloyhtiö As Oy Espoon Tuulenvireessä nautitaan lähes 20 prosenttia paremmasta energiatehokkuudesta Wattisen ensimmäisen käyttövuoden jälkeen – ja jännitetään, kuinka paljon säästöjä onnistutaan tänä vuonna tekemään talven 2022 kulutuspiikkien aikana. Älylämmitysjärjestelmän käynnistys Wattisen kanssa ylitti vuonna 2005 valmistuneen espoolaistaloyhtiön odotukset. Taloyhtiön hallituksen tekemässä kartoituksessa arvioitiin investoinnin olevan kannattava, mikäli se onnistuisi tuomaan lämmityskustannuksiin vähintään 10 prosentin […]

Wattinen

20.4.2022

Kaupallinen yhteistyö

Konesaumattu rivipeltikatto – elinkaari pitenee korjaamalla

Aina ei tarvitse uusia koko kattoa – elinkaarta voidaan usein jatkaa oikein tehdyillä korjaustoimenpiteillä. Riittävän ajoissa tehdyillä täsmäkorjauksilla saavutetaan myös kustannussäästöä. Kattotutka on toiminut suomalaisilla katoilla jo lähes 30 vuoden ajan.

Kattotutka Oy

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti