Tavoitteeksi hiilineutraalisuus rakennetussa ympäristössä

Green Building Council Finlandin jäsenet toteavat, että työtä hiilineutraalin rakennetun ympäristön saavuttamiseksi tulee jatkaa määrätietoisesti. FIGBC osallistuu maailmanlaajuisen The Net Zero Carbon Buildings Commitment -sitoumuksen edistämiseen ja selvittää jäsenineen sen soveltuvuuden Suomeen tavoitteenamme hiilineutraali rakennuskanta vuonna 2030.

Rakennettu ympäristö & ilmastonmuutos

Rakennetun ympäristön merkitys ilmastonmuutoksen hillinnässä ja muutokseen sopeutumisessa on ratkaisevan tärkeä, ja ilmastonmuutosta hillitsevillä toimilla on kiire. Viime lokakuussa julkaistu IPCC:n raportti toteaa, että 1,5 astetta suuremman globaalin lämpenemisen estämiseksi päästövähennyksiä tulee saada aikaan kaikin mahdollisin keinoin ja kaikilla toimialoilla. Rakennettua ympäristöä koskevat päätökset ovat pitkävaikutteisia, joten ne koskevat useita tulevia sukupolvia.

Rakennettua ympäristöä kehitettäessä useat nykyiset toimenpiteet tähtäävät vähähiilisyyteen. Tavoitteena tulee kuitenkin olla hiilineutraali – ja toivottavasti aikanaan jopa ilmastopositiivinen – rakennettu ympäristö (ns. hiilikädenjälki).

Hiilineutraalia rakennettua ympäristöä tavoiteltaessa tulee hiilineutraalisuutta tavoitella kaikkia mahdollisuuksia tarkastellen, huomioiden rakennetun ympäristön koko laajuus ja elinkaari.

Tavoitteena hiilidioksidipäästöjen nollataso vuonna 2030

World Green Building Council on lanseerannut yhdessä kumppaneidensa The Climate Groupin ja C40-kaupunkiverkoston kanssa maailmanlaajuisen NetZero Carbon Buildings Commitment -sitoumuksen.

Sitoumuksen tavoitteena on kannustaa rakennus- ja kiinteistöalan organisaatioita sekä kaupunkeja siihen, että näiden rakennuskanta on vuonna 2030 hiilineutraali kiinteistöjen energiankäyttöä koskevien hiilidioksidipäästöjen osalta.

Sitoumuksen ovat allekirjoittaneet jo 18 yritystä/organisaatiota (esimerkiksi Berkeley Group, Salesforce, Integral Group) ja 28 kaupunkia/aluetta (esimerkiksi Lontoo, Pariisi, New York, Kalifornia, Toronto, Sydney, Tukholma, Kööpenhamina).

Suomen Green Building Councilin jäsenet edistävät vähähiilistä rakennettua ympäristöä

Suomen GBC:n jäsenet ovat vuosien saatossa tehneet paljon työtä oman toimintansa ja alan yhteisten toimintatapojen kehittämiseksi. Kiinteistö- ja rakennusalan erilaisilla kehitysohjelmilla, tavoitteiden asettamisella ja niiden eteen työskentelemisellä sekä ennakkoluulottomalla yhteistyöllä on saavutettu konkreettisia tuloksia energiankulutuksen ja hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi.

Green Building Council Finlandin visiona on kestävä rakennettu ympäristö, joka on hiilineutraali, toimii kiertotaloutta toteuttaen ja mahdollistaa ihmisille kestävän ja laadukkaan elämän.

The Net Zero Carbon Buildings Commitment -sitoumuksen mukainen tavoite hiilineutraalista kiinteistökannasta vuoteen 2030 mennessä auttaa niin Suomea kuin kaupunkeja ja organisaatioita saavuttamaan omat päästövähennystavoitteensa. Kiinteistöjen käyttö ja rakentaminen ovat tavoitteiden saavuttamisessa merkittävässä roolissa.

Hiilineutraali rakennettu ympäristö ja kiertotalous sopivat myös erinomaisesti yhdeksi Suomen EU-puheenjohtajakauden konkreettiseksi kärkiteemaksi. Tätä mahdollisuutta ei tule jättää käyttämättä.

Lue lisää aiheesta Green Building Council Finlandin nettisivuilta.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

15.3.2023

Kiinteistölehden vaalikysely: Maria Ohisalo / Vihreät

Vihreiden Maria Ohisalon vastaukset Kiinteistölehden eduskuntavaalikyselyyn.

17.5.2022

Hulevedet hallintaan järkevästi

Hulevedet, eli sade- ja sulamisvedet voivat muodostua ongelmaksi, jos niillä ei ole paikkaa, johon valua. Kiinteistöliiton lakineuvonnasta kerrotaan, mitä kiinteistönomistajan ja kunnan tulee tehdä hulevesille.

hiilinegatiivinen

29.8.2022

Rohkeat energiaratkaisut tekivät taloyhtiöstä hiilinegatiivisen

Tamperelainen As Oy Pohjolankatu 18 - 20 on Suomen ensimmäinen hiilinegatiivinen taloyhtiö. Se käyttää kaksisuuntaista kaukolämpöä, eli myy lämpöä takaisin energiayhtiölle. Energiaa saadaan taloyhtiössä monesta lähteestä, esimerkiksi aurinkokeräimistä.

asunnottomuuden

11.10.2022

Y-Säätiö varoittaa asunnottomuuden lisääntymisestä

Kustannusten nousu voi lisätä asunnottomuutta, varoittaa Y-Säätiö. Myös sote-uudistus tuo riskejä. Säätiö toivoo, että tulevina vuosina asunnottomuus saataisiin poistettua Suomesta kokonaan.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti