rakennettu ympäristö

Uusimmat artikkelit

31.1.2023

Kiinteistö- ja rakentamisala: Suomi tarvitsee rakennetun ympäristön ministerin

Kiinteistö- ja rakentamisalan järjestöt julkaisivat tavoitteensa hallituskaudelle 2023–2027. Järjestöt peräänkuuluttavat vahvaa sitoutumista vihreää siirtymää tukevaan tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan rahoitukseen sekä ratkaisuja osaajapulaan.

9.2.2022

Uusi ohjelma tunnistaa kiinteistö- ja rakennusalalla kasvupotentiaalia

Kiinteistö- ja rakentamisalaa laajasti edustava KIRA-foorumi tunnistaa uudessa kasvuohjelmassaan 13 mahdollisuutta alan yritysten kasvuun ja kansainvälistymiseen rakennetun ympäristön koko elinkaarella. – Rakennettu ympäristö vastaa hieman yli kolmasosasta energiankulutuksestamme, joten sen kehittämisessä on erittäin suuri potentiaali esimerkiksi päästöjen vähentämisessä, kertoo ohjelmavalmistelusta vastannut kasvuohjelmatyön vetäjä, SRV:n kehitysjohtaja Miimu Airaksinen. Ilmastokäännettä ei tehdä rakentamista vähentämällä, vaan rakennettua ympäristöä […]

28.4.2020

Kaupunkikalustaja reagoi nopeasti

Ympäristökalusteiden valmistaja Lehtovuori Oy on jo pitkään ollut ympäristöystävällisyyden edelläkävijä. Koronakriisi on todistanut, että yrityksessä osataan edelleen reagoida nopeasti, kirjoittaa Ylöjärven Uutiset. Kun koronavirus sumensi yhteiskunnan ja talouden näkymät, Lehtovuori Oy:ssä ryhdyttiin toimiin heti.

10.3.2020

Rakennetun ympäristön päästöistä valtaosa johtuu kiinteistöjen lämmityksestä

Rakennusten käytönaikaisesta energiankulutuksesta muodostuu kolme neljäsosaa Suomen koko rakennetun ympäristön vuotuisesta hiilijalanjäljestä. Loput aiheutuvat rakennusmateriaaleista, työmaatoiminnoista ja kuljetuksesta. Vaikka vähäpäästöisempiin energialähteisiin siirtyminen on pienentänyt rakennusten käyttövaiheen hiilijalanjälkeä yli neljänneksellä viime vuosikymmenellä, on rakennusten energiankulutus yhä niiden ylivoimaisesti suurin kasvihuonekaasujen päästölähde.

6.3.2020

Suomigrammi näyttää rakennusten määrän Suomessa – ja paljon muuta

Maanmittauslaitoksella on uusi palvelu, joka visualisoi maastotietokannasta laskettuja tilastoja. Suomigrammi näyttää esimerkiksi maan rakennuksien, suurimpien loma-asuntokeskittymien ja autoteiden kilometrien määrät kunnittain tai maakunnittain. Suomigrammista näkee kartalla tai diagrammina erilaisten maasto- ja rakennetun ympäristön kohteiden määrän.

12.12.2019

Rakennetun ympäristön tiedon yhteentoimivuuden kehittäminen käyntiin

Ympäristöministeriö on asettanut yhteistyöryhmän kehittämään rakennetun ympäristön tiedon yhteentoimivuutta. Työryhmän toimikausi kestää vuoden 2022 loppuun, ympäristöministeriö tiedottaa. Tavoitteena on varmistaa rakennetun ympäristön tiedon semanttinen yhteentoimivuus, huomioida lainsäädännön kehittämistarpeet ja eri tietojärjestelmien tekninen yhteentoimivuus.

3.4.2019

Tavoitteeksi hiilineutraalisuus rakennetussa ympäristössä

Green Building Council Finlandin jäsenet toteavat, että työtä hiilineutraalin rakennetun ympäristön saavuttamiseksi tulee jatkaa määrätietoisesti. FIGBC osallistuu maailmanlaajuisen The Net Zero Carbon Buildings Commitment -sitoumuksen edistämiseen ja selvittää jäsenineen sen soveltuvuuden Suomeen tavoitteenamme hiilineutraali rakennuskanta vuonna 2030. Rakennettu ympäristö & ilmastonmuutos Rakennetun ympäristön merkitys ilmastonmuutoksen hillinnässä ja muutokseen sopeutumisessa on ratkaisevan tärkeä, ja ilmastonmuutosta hillitsevillä […]

30.10.2017

ERA17-ohjelma päättyy, työ energiaviisaan Suomen rakentamiseksi jatkuu

Rakennetun ympäristön energiaviisauden edistämiseksi vuonna 2010 käynnistetty toimintaohjelma ERA17 päättyy suunnitellusti Suomen 100-vuotisjuhlavuonna. Rakennetun ympäristön energiankulutus on laskenut tasaisesti koko ohjelman ajan. Myös uusiutuvien energialähteiden osuus energiantuotannosta on lisääntynyt, ympäristömerkittyjen rakennuskohteiden ja paikallisten energiaviisaiden ratkaisujen määrä kasvanut ja yhteistyö alan toimijoiden välillä tiivistynyt.

14.3.2017

Rakennetun ympäristön tilaa selvittävä ROTI julki

Rakennetun omaisuuden tila ROTI on joka toinen vuosi tehtävä asiantuntija-arvio rakennetun omaisuuden tilasta. Se tarjoaa puolueetonta tietoa ja näkemyksiä niin asiantuntijoille, päätöksentekijöille kuin kansalaisillekin. Tuorein ROTI-raportti julkistettiin 14.3.2017.