Tätä parempaa hetkeä taloyhtiöremontille tuskin tulee

Asuinrakennuksia korjattiin viime vuonna suuremmalla summalla kuin uusia rakennettiin – ensimmäistä kertaa sitten lamavuoden 1994. Eniten korjaustarvetta on asuinkerrostaloissa, sillä erimerkiksi 60-70 luvun lähiöt ovat tulossa peruskorjausikään. Jos putki- tai vaikka julkisivuremontti on taloyhtiössä ajankohtainen, kannattaa siihen ryhtyä heti, sillä korot ovat ennätyksellisen alhaisella tasolla ja korjaushankkeisiin on saatavilla sekä työvoimaa että rahoitusta.

Suomen asuntokannasta valtaosa on rakennettu 1960-1980 -lukujen välisenä aikana. Nämä 40-50 vuoden ikäiset kiinteistöt ovat nyt tulleet putki-, julkisivu- ja kattoremontti-ikään, ja taloyhtiökokouksissa eri puolella Suomea käsitelläänkin nyt korjaushankkeita. Lähestyvään remonttiin kannattaa ryhtyä heti, sillä tämän parempaa aikaa korjaushankkeelle ei aivan heti ole näköpiirissä.

– Panostamme taloyhtiöiden lainoitukseen ja rahoitamme korjaushankkeet, kunhan taloyhtiöstä on pidetty huolta ja vakuudet ovat kunnossa. Kun aloittaa korjaushankkeen suunnittelun nyt, ehtii vielä hyödyntämään ennätysalhaisen korkotason. Taloyhtiölainat ovat pitkiä, joten osa lainasta kannattaa sitoa kiinteisiin korkoihin, jotka nekin ovat nyt alhaisempia kuin koskaan. Näin saadaan ennakoitua asumiskustannuksia, kun korkotason vaihtelu ei näy niin voimakkaasti rahoitusvastikkeessa. Myös työvoimaa on tarjolla, sillä uudisrakentamisen puolella on hiljaisempaa, kommentoi edullista tilannetta taloyhtiöasiakkaista vastaava johtaja Irma Gillberg-Hjelt Danske Bankista.

Ajallaan tehty remontti on lykättyä halvempi

Korjaushankkeessa voi säästää merkittäviä summia tekemällä taloyhtiölle korjaussuunnitelman ja noudattamalla sitä. Remontin hinta nimittäin nousee sitä suuremmaksi mitä pidemmälle korjauksia lykätään ja korjaamattomien rakenteiden – kuten katon tai putkien – pettäminen voi aiheuttaa sievoisia lisäkustannuksia taloyhtiölle. Kiinteistön ylläpidon laiminlyönti myös alentaa kiinteistön arvoa ja vaikeuttaa sitä kautta rahoituksen saamista tuleville korjauksille.

– Remontit kannattaa tehdä ajallaan. Jos rakennus pääsee huonoon kuntoon, remontointikustannukset nousevat helposti yli asunnon arvon, ja rahoituksen saaminen remonttiin on vaikeaa tai ainakin kallista. Rahoitamme korjaushankkeet pääsääntöisesti 60 prosenttiin asti kohteen käyvästä arvosta, sanoo Gillberg-Hjelt.

Hyvä aika myös taloyhtiön uudistuksille

Jos vanhan korjaamiseen ei taloyhtiössä ole tarvetta, kannattaa pohtia mahdollisuutta toteuttaa yhtiön arvoa nostavia uudistuksia.

–  Uudistukset, kuten vaikka hissin rakentaminen, nostavat sekä viihtyisyyttä että asuntojen arvoa, joten niistä hyötyvät sekä talossa asuvat että asuntoja edelleen vuokraavat osakkaat, sanoo Gillberg-Hjelt.

Kilpailuttaa kannattaa paitsi pankki myös remontti

Korjaushankkeiden rahoituksen kilpailutus voi tuoda vuositasolla merkittäviä säästöjä, mutta myös korjausrakentajan valintaan kannattaa uhrata aikaa.

– Useimmat taloyhtiöt pyytävät kyllä tänä päivänä rahoitustarjouksen useasta pankista, mutta sen lisäksi tässä taloustilanteessa kannattaa panostaa myös remontoijan valintaan. Esimerkiksi jos miljoonan euron putkiremontista saa neuvoteltua korjausrakentajalta 5 prosentin alennuksen, säästö nousee 50 000 euroon, sanoo Gillberg-Hjelt.
Näin säästät taloyhtiön remontissa

  1. Älä lykkää remonttia – liika lykkääminen nostaa remontin kustannuksia ja yllättäviä menoja.
  2. Varaa aikaa remontin suunnitteluun.
  3. Kilpailuta remontti huolella, valitse hyvämaineisia korjausrakentajia.
  4. Tee tarkka budjetti.
  5. Selvitä käytettävissä olevat rahoitusvaihtoehdot, hyödynnä avustukset.
  6. Kilpailuta pankkilaina ja varmista rahoitus ennen  remonttiin ryhtymistä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

keittiöremontti

20.5.2022

Suunnittelu ja pohjatyöt takaavat onnistuneen keittiöremontin

Espoon Kivenlahdessa remontoidaan 72-neliösen kerrostaloasunnon keittiötä. Remontin toteuttaja, osakas Pekka Vass kertoo, että parhaiten keittiöremontista selviää kun suunnittelee sen hyvin ja tekee pohjatyöt huolella. "Kannattaa ehdottomasti palkata suunnittelija", hän sanoo.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

osakas muutostöitä

30.1.2023

Osakas tekee muutostöitä ilman lupaa, mitä tehdä?

Osakkaalla on laaja muutostyöoikeus hallitsemassaan huoneistossa. Muutostöistä tulee kuitenkin tehdä ilmoitus hallitukselle tai isännöitsijälle, jos muutostyö vaikuttaa yhtiön tai toisen osakkaan omistamaan kiinteistön osaan. Mitä tehdä jos osakas aloittaa muutostyöt ilman ilmoitusta?

Tilaajille

aurinkopaneelien asennus

19.8.2022

Vältä virheet aurinkopaneelien asennuksessa

Aurinkopaneeleihin kannattaa perehtyä huolellisesti ennen niiden hankkimista. Muuten asennuksessa voi ilmetä ongelmia. Aurinkopaneelit kannattaa asentaa kattoremontin yhteydessä, ja sähköasennukset tulee jättää alan ammattilaiselle.

litiumioniakku

29.11.2022

Mitä tehdä, jos litiumioniakku syttyy?

Palavaa litiumioniakkua ei voi sammuttaa käsisammuttimella. Sammutin kuitenkin estää paloa leviämästä ympäristöön. Akkupalotilanteessa tulee aina soittaa hätänumeroon, mutta samalla tulee varoa palavasta akusta syntyviä myrkyllisiä kaasuja.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti