Tampere jatkaa asuntosijoittajien suosikkina

asuntosijoittamisen

Tampere jatkaa kolmatta vuotta peräkkäin asuntosijoittajia houkuttelevimpana kaupunkina, selviää Suomen Vuokranantajien kaupunkivertailusta. Toiseksi houkuttelevin kaupunki on Turku ja kolmanneksi Kajaani.

Suuret yliopistokaupungit menestyvät vertailussa hyvin, sillä niissä myönteinen väestökehitys ja lyhyet markkinointiajat tasapainottavat vaatimattomampia vuokratuottoja, kertoo Vuokranantajien analyytikko Antti Luukkanen.

– Pitkäjänteisessä asuntosijoittamisessa tuottolaskelman lisäksi kaupungin ja alueen tulevaisuudennäkymien arviointi on kannattavaa. Vaikka vuokra-asuntomarkkinat ovat olleet kasvaneiden kustannusten ja nousseiden korkojen ristipaineessa, asuntosijoittamisen vetovoiman perustekijät ovat pysyneet samoina, Luukkanen toteaa.

Viime vuoteen verrattuna vertailun nousijoita ovat muun muassa Oulu, Rovaniemi ja Joensuu. Sen sijaan kiinnostavuuttaan ovat menettäneet Espoo ja Vantaa. Vertailun viimeisenä pysyi heikentyvästä väestökehityksestä kärsivä Kouvola.

Luukkasen mukaan Vantaan ja Espoon laskeva sijoitus selittyy pääosin markkinointiaikojen pidentymisellä. Pääkaupunkiseudulla rakentaminen on ollut viime vuosina vahvaa, ja vuokra-asuntojen tarjontaa on nykyisin hyvin paljon.

Asuntosijoittajilla vaikeat ajat kustannusten noustessa

Koko maassa asuntojen hinnat ovat kääntyneet laskuun, ja syvintä laskua on ollut kasvukeskuksien pienissä asunnoissa. Kaupunkivertailussa arvonnousun, vuokrakehityksen, vuokratuoton ja markkinointiaikojen kehitystä seurataan viiden vuoden keskiarvolla, joka antaa pitkäjänteisen kuvan asuntosijoittamisen olosuhteista.

– Korkojen nousun vauhti on ollut lähestulkoon ennenkuulumatonta, ja asuntojen hinnat ovat laskussa myös kasvukeskuksissa ensimmäistä kertaa sitten finanssikriisin, Luukkanen toteaa.

Samaan aikaan taloyhtiöiden kustannuksissa on paikoin huomattaviakin nousupaineita. Asuntosijoittamiselle vaikeat ajat näkyvät esimerkiksi uusien sijoitusasuntolainojen nostojen vähäisyydessä.

Luukkasen mukaan asuntosijoittamiselle tärkeiden tunnuslukujen, kuten hintojen ja korkojen, kehitystä kannattaa kuitenkin tarkastella yksittäistä vuotta pidemmällä aikavälillä. Laskevat hinnat tarkoittavat myös uusia mahdollisuuksia. Lisäksi rahoituskustannusten nousu saattaa parantaa suhteellista houkuttelevuutta sellaisilla paikkakunnilla, jossa sijoitusasunnon hankintaan tarvittava laina on pieni.

Kaupunkivertailu perustuu Pellervon taloustutkimus PTT:n laskemiin kaupunkikohtaisiin tietoihin, asuntojen markkinointiaikoihin Vuokraovi.com-sivustolla sekä alueellisiin kehitystekijöihin, kuten Tilastokeskuksen väestöennusteeseen ja Suomen Vuokranantajien Vuokranantaja-barometrin kaupunkikohtaisiin kehitysnäkymiin. Vertailussa on mukana 27 kaupunkia.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

Kotipehkussa yhteisöllisesti

21.12.2022

Kotipehkussa asutaan yhteisöllisesti

Tamperelaisessa As Oy Kotipehkussa elämä on yhteisöllistä. Taloyhtiöstä löytyy muun muassa päiväkoti, yhteistalo, kasvimaa, maakellari ja bändikämppä. Taloyhtiön juuret ovat opiskelijoiden kommuuniasumisessa 1990-luvulla.

Pieniä vuokra-asuntoja

7.6.2023

Pieniä vuokra-asuntoja rakennettu yhä enemmän

Pääkaupunkiseudulla ja Tampereella on viime vuosina rakennettu ennätysmäärin asuntoja, jotka ovat valtaosin pieniä vuokrayksiöitä ja -kaksioita. Rakentaminen keskittyy Suomessa yhä enemmän Helsinkiin, Espooseen, Vantaalle ja Tampereelle.

asuntomarkkinoiden

21.10.2022

Hypo-pankki: Asuntomarkkinoiden eriytyminen jatkuu

Asuntomarkkinat eriytyvät edelleen, kertoo Hypo-pankin tuore asuntoluottoluokitus. Venäjän hyökkäyssodan vaikutukset näkyvät markkinoiden kehityksessä. Tampereen vetovoima on kasvussa.

20.4.2023

Vuokrien nousu taittui pääkaupunkiseudulla ja Tampereella

Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat koko maassa 1,7 prosenttia tammi-maaliskuussa vuodentakaiseen nähden, kertoo Tilastokeskus. Vuokrat nousivat pääkaupunkiseudulla 1,0 ja muualla Suomessa 2,1 prosenttia.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti