Taloyhtiöpäättäjät huolissaan energiakustannusten noususta

Monessa taloyhtiössä mietitään kuumeisesti, miten taloyhtiön kassa saadaan kestämään talven yli. Kiinteistöliitto Uusimaa kysyi jäseniltään, miten energian hinnan nousu näkyy taloyhtiöiden arjessa.

Eniten energiaa kuluu lämmitykseen ja lämpimään käyttöveteen: niiden kustannukset ovat tyypillisesti olleet noin 30–40 prosenttia taloyhtiön hoitokuluista, mutta tätä nykyä osuus on kovassa kasvussa.

Yli puolet vastaajista kertoo olevansa melko tai todella huolissaan asiasta. Jonkin verran huolissaan on peräti 96 prosenttia vastanneista. Neljä viidestä vastanneesta pelkää ainakin jonkin verran sitä, riittääkö taloyhtiön kassa tulevien menojen maksamiseen ilman lisävastikkeiden keräämistä.

Ylimääräisiä vastikkeita aiotaan kerätä

Mikäli varsinaisessa yhtiökokouksessa ei ole myönnetty taloyhtiön hallitukselle valtuutta periä ylimääräisiä vastikkeita ja kassa on tyhjä, yhtiön täytyy kutsua kokoon ylimääräinen yhtiökokous päättämään asiasta.

Joka neljäs taloyhtiö kertoo todennäköisesti joutuvansa keräämään ylimääräisen yhtiövastikkeen nousevien energiakustannusten kattamiseksi. Lisäksi 42 prosenttia vastaajista ilmoittaa, että vielä on liian aikaista sanoa, joudutaanko näin tekemään.

– Taloyhtiöissä näytetään kyselyn perusteella olevan hyvin hereillä energiansäästön osalta. Jopa 74 prosenttia vastaajista kertoo, että energiankustannusten nousu on saanut taloyhtiön miettimään energiansäästötoimia, iloitsee Kiinteistöliitto Uusimaan toiminnanjohtaja Mika Heikkilä.

Vastaajilta kysyttiin myös keinoista, joita taloyhtiöissä on harkittu tai ollaan toteuttamassa energiansäästöksi. Eniten mainintoja saivat seuraavat energiansäästökeinoista tiedottaminen asukkaille, huonelämpötilojen laskeminen ja taloyhtiön yhteisten tilojen lämpötilojen laskeminen.

– Tämä on hyvä asia, koska nämä keinot vaikuttavat varmasti ja sopivat toteutettavaksi lähes kaikkiin taloyhtiöihin.

Sähköinen kysely lähetettiin kaikille Kiinteistöliitto Uusimaan jäsenyhtiöiden hallituksen puheenjohtajille ja hallituksen jäsenille. Vastausaika oli 27.9.5.10.2022 ja vastauksia saatiin lähes 1 500.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

14.4.2022

Energiaremontit puhuttavat yhtiökokouksissa

Hallituksen ja isännöitsijän kannattaa varautua vastaamaan tulevissa yhtiökokouksissa energiaremontteihin liittyviin kysymyksiin. Vaikka remonteista ei vielä tehtäisi päätöksiä, on energiatehokkuuteen liittyvä näkökulma hyvä ottaa huomioon esimerkiksi hallituksen kunnossapitotarveselvitystä laadittaessa ja tulevien korjaushankkeiden suunnittelussa. – Osakkeenomistajat ovat kiinnostuneita siitä, mitä energiatehokkuuteen tähtääviä toimenpiteitä omassa taloyhtiössä aiotaan tehdä.

23.2.2022

Talouselämä: Asunnonomistajalle lisälaskua lämmityskuluista keskimäärin 25 e/kk

Taloyhtiöiden lämmityskustannukset ja kaukolämpömaksut ovat nousseet monilla paikkakunnilla. Isännöintiliitto laati Talouselämälle esimerkkilaskelman kustannusten noususta suuressa 60 huoneiston taloyhtiössä, jossa huoneistot olisivat keskimäärin 50 neliötä ja jossa olisi huoneistoalaa 3 000 neliötä. Laskelmassa taloyhtiön hoitokulut olisivat olleet viime vuonna noin 180 000 euroa vuodessa, josta noin 60 000 euroa olisi mennyt lämmitykseen.

omakotitalo

26.9.2022

Suomalainen haaveilee yhä omakotitalosta

Suomalaisten unelmakoti on edelleen omakotitalo, selviää LähiTapiolan kyselystä. Talon halutaan olevan omistusasunto ja sijaitsevan luonnon ja palveluiden lähellä. Esteenä unelmille on kuitenkin usein raha.

Taloyhtiöiden hoito- ja korjauskustannukset

27.5.2022

Suunnitelmallisuus pitää kustannukset aisoissa

Taloyhtiöiden hoitokulut ovat tänä vuonna olleet kasvussa, kun esimerkiksi sähkö ja kaukolämpö ovat kallistuneet. Nousua voi kuitenkin hillitä esimerkiksi investoimalla energiatehokkuuteen.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti