Taloyhtiöpäättäjät huolissaan energiakustannusten noususta

Monessa taloyhtiössä mietitään kuumeisesti, miten taloyhtiön kassa saadaan kestämään talven yli. Kiinteistöliitto Uusimaa kysyi jäseniltään, miten energian hinnan nousu näkyy taloyhtiöiden arjessa.

Eniten energiaa kuluu lämmitykseen ja lämpimään käyttöveteen: niiden kustannukset ovat tyypillisesti olleet noin 30–40 prosenttia taloyhtiön hoitokuluista, mutta tätä nykyä osuus on kovassa kasvussa.

Yli puolet vastaajista kertoo olevansa melko tai todella huolissaan asiasta. Jonkin verran huolissaan on peräti 96 prosenttia vastanneista. Neljä viidestä vastanneesta pelkää ainakin jonkin verran sitä, riittääkö taloyhtiön kassa tulevien menojen maksamiseen ilman lisävastikkeiden keräämistä.

Ylimääräisiä vastikkeita aiotaan kerätä

Mikäli varsinaisessa yhtiökokouksessa ei ole myönnetty taloyhtiön hallitukselle valtuutta periä ylimääräisiä vastikkeita ja kassa on tyhjä, yhtiön täytyy kutsua kokoon ylimääräinen yhtiökokous päättämään asiasta.

Joka neljäs taloyhtiö kertoo todennäköisesti joutuvansa keräämään ylimääräisen yhtiövastikkeen nousevien energiakustannusten kattamiseksi. Lisäksi 42 prosenttia vastaajista ilmoittaa, että vielä on liian aikaista sanoa, joudutaanko näin tekemään.

– Taloyhtiöissä näytetään kyselyn perusteella olevan hyvin hereillä energiansäästön osalta. Jopa 74 prosenttia vastaajista kertoo, että energiankustannusten nousu on saanut taloyhtiön miettimään energiansäästötoimia, iloitsee Kiinteistöliitto Uusimaan toiminnanjohtaja Mika Heikkilä.

Vastaajilta kysyttiin myös keinoista, joita taloyhtiöissä on harkittu tai ollaan toteuttamassa energiansäästöksi. Eniten mainintoja saivat seuraavat energiansäästökeinoista tiedottaminen asukkaille, huonelämpötilojen laskeminen ja taloyhtiön yhteisten tilojen lämpötilojen laskeminen.

– Tämä on hyvä asia, koska nämä keinot vaikuttavat varmasti ja sopivat toteutettavaksi lähes kaikkiin taloyhtiöihin.

Sähköinen kysely lähetettiin kaikille Kiinteistöliitto Uusimaan jäsenyhtiöiden hallituksen puheenjohtajille ja hallituksen jäsenille. Vastausaika oli 27.9.5.10.2022 ja vastauksia saatiin lähes 1 500.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

omakotitalo

26.9.2022

Suomalainen haaveilee yhä omakotitalosta

Suomalaisten unelmakoti on edelleen omakotitalo, selviää LähiTapiolan kyselystä. Talon halutaan olevan omistusasunto ja sijaitsevan luonnon ja palveluiden lähellä. Esteenä unelmille on kuitenkin usein raha.

14.4.2022

Energiaremontit puhuttavat yhtiökokouksissa

Hallituksen ja isännöitsijän kannattaa varautua vastaamaan tulevissa yhtiökokouksissa energiaremontteihin liittyviin kysymyksiin. Vaikka remonteista ei vielä tehtäisi päätöksiä, on energiatehokkuuteen liittyvä näkökulma hyvä ottaa huomioon esimerkiksi hallituksen kunnossapitotarveselvitystä laadittaessa ja tulevien korjaushankkeiden suunnittelussa. – Osakkeenomistajat ovat kiinnostuneita siitä, mitä energiatehokkuuteen tähtääviä toimenpiteitä omassa taloyhtiössä aiotaan tehdä.

13.4.2022

Suomen suosituin asuntolainojen viitekorko ylitti nollarajan

Julkistetut euribor-noteeraukset ovat päivän viivästettyjä. Markkinoilla toimivat pankkiammattilaiset lähettelivät Helsingin Sanomien tietojen mukaan tiistaina twitterissä kuitenkin tuoreita korkonoteerauksia. Korko nousi niiden mukaan tiistaina aivan hitusen nollan yläpuolelle.

kiinteistövero

31.10.2022

Kiinteistövero uhkaa nousta historiallisen korkeaksi

Kiinteistövero uhkaa ensi vuonna nousta historiallisen korkeaksi, kun rakennuskustannusindeksin vuosimuutos nousee, varoittaa Rakli. Kiinteistövero on jo nyt kiinteistöjen suurin kustannuserä. Indeksikorotuksen myötä se saattaisi kansalaiset vaikeuksiin.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti