Taloyhtiön konkurssin voi usein välttää

konkurssi

Konkurssista on tullut todellinen uhka taloyhtiöissä, joille on kertynyt paljon korjausvelkaa. Pahimmillaan konkurssi voi raueta varojen puutteeseen, mikä tietää osakkaille vielä kalliimpaa jälkilaskua. Useimmat konkurssit ovat silti vältettävissä, kun korjaukset aikataulutetaan ja toteutetaan riittävän ajoissa.

Kuluvan vuoden aikana on saatu kuulla ja lukea entistä enemmän uutisia taloyhtiöiden talousahdingoista ja jopa konkursseista. Vaikka ikävät tapaukset ovat vielä toistaiseksi keskittyneet taantuville alueille, konkurssien riskit lisääntyvät myös kasvukeskusten liepeillä.

Monet 1970-luvulla rakennetut kerros- ja rivitalot ympäri Suomea ovat peruskorjausiässä. Jos isompia remontteja on siirrelty vuosi vuodelta eteenpäin, edessä voi olla todella vaikea yhtälö, kun kiinteistön vakuusarvot eivät riitä remonttilainojen vakuudeksi.

Artikkeli on tilaajille

Haluatko lukea koko artikkelin?

Suomen Kiinteistölehden tilaajana saat lukuoikeuden kaikkiin artikkeleihin. Sinun tarvitsee vain luoda käyttäjätunnus ja kirjautua sisään! Oletko Kiinteistöliiton jäsen? Ota etu käyttöösi tästä

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

korjausurakan valvoja

4.8.2023

Mihin tarvitaan korjausurakan valvojaa?

Valvoja valvoo korjaushankkeessa taloyhtiön puolesta urakoitsijan työsuoritusta. Hän on kuitenkin puolueeton ja yhteistyössä kaikkien osapuolten kanssa. Valvojan suhde taloyhtiöön määritellään valvontasopimuksessa, suhde urakoitsijaan taas urakkasopimuksessa.

13.1.2023

Mitä on vastuullisuus taloyhtiössä?

Vastuullisuuskeskustelu ulottuu lähivuosina myös taloyhtiöihin, ja hyvin hoidetut taloyhtiöt nousevat arvoon. Vastuullisuuteen kuuluu niin ekologinen, taloudellinen kuin sosiaalinen vastuu. Suunnitelmallinen kiinteistönpito on keskeinen osa vastuullisuuden johtamista.

taloyhtiön piha

27.7.2023

Taloyhtiön piha vaatii hoitamista

Kun taloyhtiön pihaa halutaan hoitaa hyvin, kannattaa ensin keskustella tavoitteista ja sitten määritellä omalle pihalle sopiva hoidon taso. Pihan hoidossa voi käyttää apuna viheralan ammattilaista. Hänet kannattaa ottaa mukaan myös tavoitekeskusteluun.

taloyhtiön vakuutukset

1.3.2023

Taloyhtiön vakuutukset kannattaa kilpailuttaa

Taloyhtiön kannattaa kilpailuttaa vakuutuksensa säännöllisesti. Tinkiminen ei vakuutusasioissa kannata. Erityisesti ison ja kalliin korjaushankkeen lähestyessä taloyhtiön hallituksen on huolehdittava, että kiinteistövakuutus on voimassa.