Taloyhtiön kolmiodraama: osakas, hallitus ja taloyhtiö

Asumiseen taloyhtiössä vaikuttavat monet lait ja tekniset määräykset. Niiden kaikkien tarkka osaaminen on mahdotonta yhdelle ihmiselle.

Silti liian usein riidellään korvausvastuusta, sisäilman laadusta, parkkipaikan käytöstä, ilmanvaihdon toimivuudesta, kustannusten jaosta tai muista vastaavista asioista henkilöiden kesken, jotka kuvittelevat tietävänsä vastauksen käsillä olevaan kysymykseen. Hölmöläisen hommaa, sanon minä.

Erimielisyyksien taustalla on usein jollakin tavalla kapea näkökulma tai väärinymmärrys. Sen vuoksi suosittelen vilpittömästi kääntymään aina ensin asiantuntijan puoleen ja kysymään faktoja ja vaihtoehtoja ennen oman kannan lukitsemista. Hyvä isännöitsijä on kullanarvoinen apu asioiden hoidossa. Lisäksi kannattaa hyödyntää taloyhtiöiden asioita työkseen päivittäin ratkovia asiantuntijoita. Asiantuntijoita, jotka neuvovat ja opastavat pelkästään taloyhtiöitä, löydät Kiinteistöliitto Uusimaan toimistolta. Tässä kannattaa muistaa, että jokainen insinööri ei osaa taloyhtiön tekniikkaa ja jokainen lakimies ei osaa taloyhtiöjuridiikkaa.

Hallitus on tärkeä vaikuttaja

Taloyhtiön hallitus vaikuttaa paljon jokaisen osakkaan omistuksen arvoon. Pitkällä jänteellä hyvä ja aktiivinen hallitus pitää huolen yhtiön kunnossapidosta, kun taas osaamaton tai liian passiivinen hallitus voi olla jopa haitaksi yhtiölle. Jos et itse pysty osallistumaan hallitukseen, niin kannattaa ainakin huolehtia osaavien ihmisten rekrytoinnista. Tätä työtä kannattaa tehdä hyvissä ajoin eli paljon ennen yhtiökokousta.

Hallituksen tehtävät ovat lopulta aika suoraviivaisia. Tavallisella maalaisjärjellä pärjää pitkälle. Hallitus valitsee isännöitsijän ja suunnittelee yhdessä tämän kanssa yhtiön tulevaisuuden suuntaviivat, laatii selvityksen kunnossapitotarpeesta ja parhaimmillaan jopa strategian yhtiölle. Hallituksessa päätetään huoltoyhtiön ja muiden palveluiden hankinnasta, yhtiön vastiketasoista sekä valmistellaan kaikki merkittävät kunnossapito- ja korjaushankkeet. Hallituksessa voi oikeasti vaikuttaa yhtiön asioiden hoitamiseen. Jokaisella taloyhtiön osakkaalla on oikeus etsiä kandidaatteja ja ehdottaa jäseniä yhtiön hallitukseen. Tätä oikeutta kannattaa käyttää.

Hallituksessa on parhaimmillaan osaamista tekniikasta, lainsäädännöstä ja viestinnästä. Näitä kaikkia tarvitaan varsinkin erilaisten korjaushankkeiden sattuessa kohdalle. Hallituksen työtä auttaa myös jäsenten ikähajonta ja monipuolinen elämänkokemus. Puheenjohtajaksi pitäisi löytää tehtävän tosissaan ottava henkilö, joka koordinoi hallituksen työtä ja huolehtii yhteistyöstä isännöitsijän kanssa. Varsinkin puheenjohtajalla tulisi olla myös riittävästi aikaa hallitustyöhön. Liika herkkähipiäisyys taas on haitta, koska melkein aina jossain vaiheessa tulee myös sanomista. Ja siitä ei pidä tehdä sen suurempaa numeroa. Asiat eivät saisi henkilöityä pienissäkään yhtiöissä. Ristiriitoja voidaan välttää hyvällä hallitustyöllä, jossa huolehditaan riittävästä kommunikoinnista osakkaille sekä perustellaan tehdyt päätökset, noudatetaan lakeja ja toimitaan oikeudenmukaisesti.

Käytä asiantuntijoita hallitus!

Kun itse olet hallituksessa, niin muista, että hallituksen työssä pitää tarvittaessa käyttää asiantuntijoita. Usein lähin asiantuntija on oma isännöitsijä, mutta paraskaan isännöitsijä ei osaa kaikkea itse. Hankalia teknisiä ja hallinnollisia kysymyksiä tulee joskus eteen, mutta ei hätää. Lähes kaikki haasteet on joku muu jo selättänyt. Oman alueen kiinteistöyhdistys on myös kokemusperäisen tiedon erinomainen välittäjä. Vaikka ongelma tuntuisi suureltakin, niin kysy! Ja kysy ennen kuin teet. Moni suureksi paisunut riita tai kustannus olisi voitu välttää ihan vaan sillä, että olisi ensin kysytty ja sitten vasta toimittu.

Kirjoittaja on Kiinteistöliitto Uusimaan toiminnanjohtaja.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

13.1.2023

Mitä on vastuullisuus taloyhtiössä?

Vastuullisuuskeskustelu ulottuu lähivuosina myös taloyhtiöihin, ja hyvin hoidetut taloyhtiöt nousevat arvoon. Vastuullisuuteen kuuluu niin ekologinen, taloudellinen kuin sosiaalinen vastuu. Suunnitelmallinen kiinteistönpito on keskeinen osa vastuullisuuden johtamista.

jätekeräys

19.5.2023

Jätekeräys kuntoon pienellä pihalla

As Oy Porvoon Rauhankatu 39 uusi jäteastiansa kolme vuotta sitten. Vanha jätepiste sijaitsi talon seinustalla ja oli siten paloturvallisuusriski. Jätelain muutokset voivat tuottaa vaikeuksia erityisesti pienille taloyhtiöille, mutta ratkaisuja löytyy.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

riski

28.4.2023

Osakasrakenne voi olla taloyhtiölle riski

Taloyhtiöiden mahdollisuudet saada lainaa ovat heikentyneet, kun pankit kiristävät kriteerejään. Erityisen synkältä tilanne näyttää yhtiöissä, joiden asukkaista valtaosa on eläkeläisiä. Myös tyhjillään olevat asunnot muodostavat yhtiölle riskin.

konkurssi

12.10.2023

Taloyhtiön konkurssin voi usein välttää

Taloyhtiötä voi uhata konkurssi, jos sillä on paljon korjausvelkaa. Kaikilla taloyhtiöillä ei ole varaa edes konkurssiin, sillä konkurssimenettely maksaa tuhansia euroja. Konkurssin voi kuitenkin välttää, kun korjaukset toteutetaan ajoissa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti