Taloyhtiön kannattaa panostaa laadukkaaseen avainhallintaan

Asiantuntevalla avainhallinnalla varmistetaan lukitusjärjestelmäinvestoinnin pitkäkestoisuus. Jos tämä unohtuu, menee kalliskin investointi hukkaan.

Kun avainhallinta hoidetaan oikein, eivät kiinteistön ylläpidossa tapahtuvat muutokset, kuten siivousfirman ja huoltoyhtiön tai näiden henkilökunnan vaihtuminen, horjuta saavutettua turvallisuustasoa.

Avainhallintaan – tai pikemminkin sen puutteellisuuteen – havahdutaan usein, kun isännöintiliikkeelle tulee nippu uusia kohteita. Vanhoilta ylläpitäjiltä saadun materiaalin inventointi paljastaa, että luovutetut avaimet on kirjattu hätäisesti vihkokirjanpitoon. Kysymys kuuluu pian, että missä ja kenellä nämä avaimet oikeasti ovat? Teillä tietymättömillä on usein vahvoja avaimia, kuten yleis- ja huoltoavaimia.

Toisessa tilanteessa yksittäinen asukas tuskastuu huoltofirman huolimattomaan toimintaan ja ajattelee, että tuolla kaverilla on avain minunkin asuntooni. Asukkaan ratkaisu on usein lisälukituksen hankkiminen.

– Ei siksi, että joku murtautuisi varsinaisestakaan lukosta läpi, vaan koska ei tiedetä ketkä kaikki pääsevät yleisavaimella kulkemaan, toteaa KeyConin Mirva Viljakainen.

– Törmään usein myös siihen harhaan, että kun meillä on näin nykyaikainen, uusi lukitus niin silloinhan kaikki on kunnossa. Elektromekaaninen lukitus ja kulunvalvontakin tarvitsevat yhtä huolellista kirjanpitoa ja hallinnointia kuin perinteinen mekaaninen avain.

Avainhallinnan hyödyt konkreettisia

Viljakainen on tehnyt pitkän uran avainhallinnan parissa ja pyörittää nyt omaa avainturvallisuuden konsultointiyritystä. Hän havahtui avainturvallisuuden puutteisiin ollessaan töissä turvallisuusalan yrityksessä ja muistelee erästäkin tapausta.

– Taloyhtiö oli tehnyt kalliin investoinnin lukitusjärjestelmään, kilpailuttanut lukkoliikkeitä ja punninnut tarkoin, mihin vaihtoehtoon päädytään. Sitten aloitettiin järjestelmän asennus ja vietiin kirjaimellisesti pahvilaatikollinen avaimia isännöitsijälle. Siinä kyllä kylmäsi, kun näki, miten avaimia jaettiin: vihkokirjanpidolla, avaimissa ei välttämättä ollut mitään yksilöiviä leimoja tai jos oli, niitä ei kirjattu sen tarkemmin ylös.

– Käytännössä siis iso ja kallis investointi laitettiin ylläpitoon kohtalaisen vaatimattomin välinein. Samaan aikaan kuitenkin muut työvälineet ja toimintatavat kiinteistön ylläpidossa kehittyivät rinnalla. Taloyhtiöissä alettiin pitää huoltokirjaa. Toimet kirjattiin järjestelmiin, joista nähtiin, kuka oli tehnyt mitäkin ja milloin, Viljakainen hämmästelee.

Viljakainen on edelleen sitä mieltä, että asianmukaiseen avainhallintaan suhtaudutaan aika leväperäisesti. Teoriassa sitä edellytetään, mutta ei todella seurata, mitä avainhallinta käytännön tasolla on. Lukitusinvestoinnin elinkaari on kuitenkin palvelun ostajalle tärkeä.

– Voin vilpittömästi sanoa, että minulle on useampi isännöitsijä todennut avainhallinnan olevan huonosti hoidettu, mutta sitä muurahaispesää ei uskalleta sohaista sen enempää.

Avainhallinta sopimuksissa

Kun taloyhtiö tekee sopimuksen isännöitsijän kanssa, paperilla lukee usein yhdellä lauseella: ”sopimus pitää sisällään avainhallinnan”. Tämän jälkeen isännöitsijä usein siirtää vastuun edelleen huoltoyhtiölle jälleen tällä yhdellä lauseella: ”sopimus pitää sisällään avainhallinnan”.

– Avainhallinta pitäisi aina purkaa auki sopimusteksteissä. Sopimuksissa tulisi määritellä, mitä avainhallinta tarkoittaa tässä yhtiössä, että kaikki osapuolet ymmärtävät, miten avainhallintaprosessit toimivat. Tiedetään, minne ilmoitetaan ja mitä tapahtuu, jos jotain katoaa, ohjeistaa Viljakainen.

Lisäksi palveluntuottajalle määritellään selkeästi mitä avainhallinnan tehtäviin kuuluu. Näin ei jää epäselvyyksiä vastuista eikä tarvitse kiistellä esimerkiksi korvausvelvollisuudesta. Palvelu voidaan myös auditoida laadun varmistamiseksi. Hyvä avainhallinta tarkoittaa yksiselitteisesti sitä, että tiedetään missä avaimet ovat ja kuka niillä kulkee.

Tutustu Avainturvallisuus-verkkokurssiin (Kiinteistöalan Kustannus Oy)

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

13.1.2023

Mitä on vastuullisuus taloyhtiössä?

Vastuullisuuskeskustelu ulottuu lähivuosina myös taloyhtiöihin, ja hyvin hoidetut taloyhtiöt nousevat arvoon. Vastuullisuuteen kuuluu niin ekologinen, taloudellinen kuin sosiaalinen vastuu. Suunnitelmallinen kiinteistönpito on keskeinen osa vastuullisuuden johtamista.

Mukana päätöksissä

17.8.2022

Kuukauden kasvo: Mukana taloyhtiön päätöksissä

Monessa taloyhtiössä valitaan keväällä uusi hallitus. Pitkäaikainen taloyhtiönhallitusaktiivi Seppo Simola antaa vinkkejä hallitustyöskentelyyn uusille ja vanhoille hallituksen jäsenille.

taloyhtiön korjaushankkeen osapuolet

17.5.2022

Kaupallinen yhteistyö

Mitkä ovat taloyhtiön korjaushankkeen osapuolten tehtävät?

Taloyhtiön korjaushankkeisiin osallistuu hallituksen ja isännöitsijän lisäksi monenmoista muutakin tekijää. Heillä kaikilla on tärkeä osa korjaushankkeessa, mutta miten osapuolten roolit ja tehtävät jakautuvat tarkemmin?

Raksystems

4.3.2022

Kunnosta väestönsuojasi ajan tasalle

Suomessa on suojapaikkoja noin 4,5 miljoonalle ihmiselle, ja olemme kansainvälistä kärkeä muiden Pohjoismaiden sekä Israelin ja Sveitsin ohella. Harvassa maassa väestönsuojia ylipäänsä rakennetaan. Rauhan oloissa suojautumistarvetta voivat aiheuttaa äkilliset säteily- tai kemikaalionnettomuudet, joilta suojaudutaan lähtökohtaisesti omaan asuntoon.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti