Taloyhtiön hyvä hallintotapa -suosituksesta ilmestynyt uusi versio

Taloyhtiöiden toimintaa ohjaa asunto-osakeyhtiölaki, jossa määrätään muun muassa osakkaan oikeuksista ja velvollisuuksista, yhtiökokouksesta sekä yhtiön johdon tehtävistä. Lakia täydentämään julkaistiin muutama vuosi sitten Taloyhtiön hyvä hallintotapa -suositus.

– Suosituksella pyritään vakiinnuttamaan taloyhtiöiden toimintaan hyviä käytäntöjä erityisesti asioissa, joista on vaikeaa säätää lailla. Nuo käytännöt ovat sellaisia, joista on saatu myönteisiä kokemuksia taloyhtiöissä, kertoo Keijo Kaivanto, joka työskentelee asianajajana Asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanerva Oy:ssä. Kaivanto on ollut mukana laatimassa suositusta.

Taloyhtiön hyvä hallintotapa -suosituksesta on nyt ilmestynyt uusi versio, jota on muokattu oikeusministeriön taloyhtiöpäättäjille toteuttaman kyselyn perusteella. Kyselyyn osallistui lähes 1 500 hallituksen jäsentä, osakasta ja isännöitsijää.

– Vaikka itse suositusta pidettiin hyvänä, vastaajat kaipasivat neuvoa siihen, missä järjestyksessä suositusta on järkevä lähteä toteuttamaan. Tämän vuoksi suositukseen lisättiin ohjeet siihen, mitkä suosituksista kannattaa ottaa käyttöön ensin, Kaivanto kertoo.

Taloyhtiön hyvä hallintotapa -suositus koostuu 63:sta yksittäisestä suosituksesta, jotka koskevat muun muassa taloyhtiön toiminnan suunnittelua, yhtiökokousta, hallituksen ja isännöinnin toimintaa sekä viestintää. Suositukset on jaettu uudessa Taloyhtiön hyvässä hallintotavassa kolmeen luokkaan: 10 tärkeintä, 11–33 seuraavaksi tärkeintä ja loput 31 suositusta.

– Taloyhtiö pääsee hyvin alkuun jo ottamalla käyttöön TOP 10 -suositukset. Tämän jälkeen loput yksittäisistä suosituksista on helpompi omaksua ja viedä käytäntöön, Kaivanto kertoo.

Taloyhtiön hyvä hallintotapa -suositus on tarkoitettu työkaluksi etenkin taloyhtiön hallitukselle ja isännöintiin: se ohjaa kehittämään yhtiön hallintoa asunto-osakeyhtiölain periaatteiden mukaan. Hallituksen kohdalla suosituksen noudattaminen turvaa myös selustaa, koska se toimii osoituksena huolellisesta toiminnasta.

– Jokaisen hallituksen jäsenen ja isännöitsijän kannattaa tutustua suositukseen. Samalla voi listata hyötyjä, joita suosituksen käyttöönotosta seuraisi taloyhtiölle ja omaan työhön, Kaivanto kertoo.

Taloyhtiön hyvä hallintotapa -suosituksen ovat laatineet Kiinteistöliitto, Isännöintiliitto, Kiinteistöalan hallitusammattilaiset AKHA ry ja oikeusministeriö.

Taloyhtiön hyvä hallintotapa -suositus julkaistaan maksuttomana verkkojulkaisuna Kiinteistöliiton, Isännöintiliiton, Kiinteistöalan hallitusammattilaiset AKHA ry:n ja oikeusministeriön verkkosivuilla. Kiinteistömedia Oy on julkaissut suosituksen myös painettuna kirjana, ja sitä voi tilata täältä >> 

Kiinteistömedia Oy on myös Suomen Kiinteistölehden kustantaja.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

9.1.2019

Vuoden 2018 lakipähkinät

Tähän artikkeliin on koottu kaikki Suomen Kiinteistölehdessä vuonna 2018 julkaistut lakipähkinät. Tilintarkastaja vai toiminnantarkastaja? Heinäkuussa 2010 muuttunut asunto-osakeyhtiölaki toi kokonaan uuden käsitteen asunto-osakeyhtiömaailmaan – toiminnantarkastus ja toiminnantarkastaja.

22.1.2018

Kiinteistölehden lakipähkinät 2017

Kiinteistölehden lakipähkinät on koonti vuonna 2017 Suomen Kiinteistölehdessä julkaistuista lakipähkinöistä. Kysymyksiin vastaavat Suomen Kiinteistöliiton, Kiinteistöliitto Uusimaan ja Suomen Vuokranantajien asiantuntijat. Kuka maksaa hissin?

18.12.2019

Pyöräpysäköinnin suunnittelu, päätöksenteko taloyhtiössä ja rakentamisen luvat

Uusien pyöräsäilytystilojen suunnittelu Haettaessa lisätilaa pyöräsäilytykselle kannattaa ensin selvittää nykyisten pyöräsäilytystilojen käyttöaste ja mahdollisuudet tilankäytön tehostamiseen. Kokonaan uutta tilaa saadaan joko ottamalla käyttöön kiinteistön muussa käytössä olevia tiloja tai rakentamalla piha-alueelle kokonaan uusi pyörien säilytyspaikka. Katse kannattaa kohdistaa myös yllättäväntuntuisiin, vailla muuta käyttöä oleviin paikkoihin.

15.5.2017

Taloyhtiön strategia ja hyvä hallintotapa

Taloyhtiön strategia Taloyhtiön johtamisen on oltava pitkäjänteistä ja siinä on otettava huomioon kiinteistön koko elinkaari sekä kestävä kehitys. Taloyhtiön hallinnon ja osakkaiden vastuulla on toimia siten, että kiinteistön arvo säilyy tai jopa nousee ja että asunnoissa on viihtyisä ja mukava asua ja ennen kaikkea että asunto-osakeyhtiö pystyy jatkuvasti tuottamaan osakkaiden ja asukkaiden tarvitsemia asumispalveluita tehokkaasti, […]

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti