Taloyhtiön hallitustyö vie keskimäärin neljä tuntia kuussa

Kuvituskuva. Kuva: Pekka Rousi

Taloyhtiön hallituksen jäsenet käyttävät hallitustyöskentelyyn keskimäärin noin neljä tuntia kuukaudessa, selviää Kiinteistöliiton jäsentaloyhtiöilleen tekemästä kyselystä. Puheenjohtajilla aikaa kuluu runsaat neljä tuntia ja muilla hallitusten jäsenillä keskimäärin kolme tuntia kuukaudessa.

Tavallisin kokoontumistahti tavanomaisena vuonna ilman suuria hankkeita on kolmesta neljään kertaa vuodessa. Tätä useammin kokoontuu vain neljäsosa kyselyyn vastanneista. Joka viides taloyhtiö selviää yhdellä tai kahdella hallituksen kokouksella vuodessa. Kerrostaloyhtiöiden hallitukset kokoontuvat keskimäärin useammin kuin rivitaloyhtiöt ja kaikkein pienimmät taloyhtiöt. Pääkaupunkiseudulla hallitukset kokoontuvat vuositasolla keskimäärin noin kerran useammin kuin muualla Suomessa sijaitsevat taloyhtiöt.

Kokoukset kestävät kyselyn mukaan yleisimmin kaksi tuntia. Kokousten lisäksi suurin osa vastaajista kertoi käyttävänsä hallitustyöhön yhdestä kahteen tuntia kuukaudessa, keskimääräisen ajan ollessa noin kolme ja puoli tuntia.

”Jos ollaan koolla neljästi vuodessa kaksi tuntia kerrallaan, kokouksiin kuluu kahdeksan tuntia vuodessa. Jos kokousten lisäksi käyttää hallitustyöhön esimerkiksi kaksi tuntia kuukaudessa, aikaa kuluu kaikkiaan kaksi ja puoli tuntia kuukaudessa. Jos asiat ovat yhtiössä hyvin organisoitu ja johdettu, eikä yhtiössä ole isoja projekteja menossa, tämä voi hyvin riittää”, arvioi Kiinteistöliiton pääekonomisti Jukka Kero.

Kyselyyn vastanneista useampi kuin yhdeksän kymmenestä piti oman hallituksensa kokousmäärää sopivana, ja yhtä moni kertoi osallistuvansa kaikkiin kokouksiin.

Kiinnostus taloyhtiön asioihin tärkein syy hallitustyöhön

Kiinnostus oman taloyhtiön asioihin ja huoli yhteisestä omaisuudesta ovat tärkeimpiä syitä toimia taloyhtiön hallituksessa. Kyselyn vastaajista yli puolet mainitsi nämä syyt perusteluiksi päätökselleen asettua ehdolle taloyhtiön hallitukseen. Joka kolmas vastaaja mainitsi syyksi halun vaikuttaa asioihin. Lähes joka kolmas halusi hyödyntää osaamistaan osallistumalla taloyhtiön päätöksentekoon. Joka viides kertoi lähteneensä mukaan muiden painostamana.

Hallitusten keskikoko on noin neljä jäsentä. Kerrostaloissa ja suuremmissa taloyhtiöissä hallitusten keskikoko on jonkin verran suurempi kuin rivitaloyhtiöissä ja alle kymmenen huoneiston yhtiöissä.

Keskimääräisellä hallituksen jäsenellä on hieman runsaan kymmenen vuoden hallituskokemus taloyhtiöissä.

Hallituspaikoista ei yleensä äänestetä

Taloyhtiöiden hallitukset valitaan lähes aina yksimielisesti. Kyselyn mukaan vain kuudessa prosentissa vastanneista taloyhtiöistä oli äänestetty hallituksen jäsenistä. Hieman yli puolessa vastanneita taloyhtiöitä hallituksen valintaa ei valmistella etukäteen ennen yhtiökokousta.

”Tässä kohtaa taloyhtiöissä voisi olla mietinnän paikka. Ennen yhtiökokousta hallitus ja isännöitsijä voisivat vähintään aktivoida etukäteen osakkaita selvittelemään keskenään hallituksen jäsenehdokkaita. Myös erityinen nimitystyöryhmä olisi erittäin käyttökelpoinen valmistelemaan hallitusnimityksiä taloyhtiöissä”, Jukka Kero toteaa.

Kiinteistöliiton jäsentaloyhtiöiden hallituksille tehtyyn kyselyyn vastasi 3142 hallituksen puheenjohtajaa ja 856 hallituksen jäsentä eri puolilta maata. Muita vastaajia oli 25. Kysely toteutettiin 7. – 19.3.2018 nettikyselynä. Kiinteistöliitto raportoi kyselyn muista osioista lisää kevään aikana.

1 kommentti

  • Margit Nurmi Reply

    2.6.2018 at 10:25

    Jokaisessa yhtiössä on mitä erlaisempia asukkaita on vanhuksia paljon, vaika kolmivuorotyötä tekeviä työikäisiä, lapsiperheitä joilla on useampi allekouluikäinen, sitten on niitä jotka ajattelee että heidän tehtäviin ei kuuku huolehtia yhteisestä omaisuudesta, se kuuluu vaikka huoltoyhtiölle( ennen talonmies)
    Taloyhtiössää on kuitenkin Paljon sellaisia tehtäviä/ töitä jotka vaan kuulu jollekin muulle kuin edellämainituille. Jonkun ne on tehtävä,jos aiotaan pitää yhtiön kunnosta huolta. Itse olen aktiivi ja haluan vaikuttaa hyvän ympäristön ylläpitämiseen, varsinkin kesäaika on tätä. Talvisin pääsee helpommalla. On meitä onneksi muitakin taloyhtiössämme, mutta voin kokomuksella kertoa,että yhtiön ylläpitäminen voi mennä myös niin suuriin innokkaisiin, jolla voidaan pilata/saada vahinkoa aikaan. Moneen junaan on menijöitä.
    Hallituksen jäsenten teot ovat kuitenkin se tekijä jonka avulla voidaan saada muut asukkaat innostumaan yhteisen hyvän tekemiseen esimerkiksi pihatalkoot.

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti


Käytämme evästeitä, jotta voimme tarjota mahdollisimman hyvän käyttäjäkokemuksen.
Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää