Taloyhtiöille suunnatut Energiaremontit laajenevat Tampereelle

Tamperelaiset kerrostaloyhtiöt voivat säästää jopa 15 miljoonaa euroa vuodessa Energiaremonttien avulla. Eniten potentiaalia on keskustassa ja isoissa kaupunginosissa, kuten Hervannassa ja Tesomalla.

Taloyhtiöille suunnattu Energiaremontti-palvelu laajenee pääkaupunkiseudulta isoihin kaupunkeihin. Ensimmäisenä vuorossa on Tampere.

LeaseGreenin ja OPn Energiaremontit pienentävät taloyhtiöiden energiakustannuksia ja hillitsevät vastikkeiden nousua. Samalla ne vähentävät korjausvelkaa, parantavat asumisen mukavuutta, pienentävät päästöjä sekä nostavat talon arvoa.

– Me käymme läpi koko rakennuksen ja sen tekniikan ja etsimme ne kohteet, joissa energialasku ja hiilijalanjälki pienenevät kustannustehokkaasti. Tämä toimintamalli on todettu hyväksi myös taloyhtiöissä, kertoo Energiaremonttien asiantuntija Ilkka Mäkelä LeaseGreeniltä.

– Useimmille taloyhtiöille on tärkeää, että me kannamme vastuun kokonaisuudesta – alkukartoituksesta ja rahoituksesta aina seurantaan saakka.

Tampereen seudun Energiaremonteista vastaava Mäkelä näkee eniten energiansäästöpotentiaalia keskustan asuinalueilla sekä Hervannassa, Tesomalla, Tammelassa ja Kalevassa. Tampereen naapurikaupungeissa on myös paljon kerrostaloja, joiden energiatehokkuutta voisi helposti parantaa.

Tampereella on paljon 1960–1980-luvulla rakennettuja kerrostaloja, joissa on riittävän iso tontti maalämmölle ja tasakatto, jota voi hyödyntää aurinkosähköön. Tämän ikäisissä taloissa on myös koneellinen ilmanvaihto, mutta niistä puuttuu usein poistoilman lämmön talteenotto (LTO). Tällaisiin taloihin Energiaremontti sopii erityisen hyvin.

– Keskustassa tontit ovat ahtaampia. Lisäksi P-Hämppi ja rantatunneli rajoittavat jonkun verran maalämmön poraamista, LeaseGreenin Ilkka Mäkelä sanoo.

LeaseGreenin laskelmien mukaan pirkanmaalaiset taloyhtiöt voivat säästää energiaremonttien avulla 12–15 miljoonaa euroa vuodessa sekä vähentää hiilidioksidipäästöjä yli 30 000 tonnia vuodessa.

– Uskomme, että tamperelaiset taloyhtiöt lähtevät nyt liikkeelle energiaremonttien kanssa. Hämäläiset eivät ole todellakaan niin hitaita kuin uskotellaan, Mäkelä sanoo.

Energiaremontit toteuttaa Suomen johtava energiapalveluyhtiö LeaseGreen, joka on erikoistunut suurten kiinteistöjen kustannustehokkaisiin energiaremontteihin. Tähän asti yritys on keskittynyt toimitilakiinteistöihin, mutta helmikuusta lähtien se on tarjonnut remontteja myös taloyhtiöille yhdessä OPn kanssa.

Energiaremontit rahoitetaan OPn leasing-tyyppisellä rahoitusmallilla, jossa remontin kustannukset veloitetaan taloyhtiöltä kiinteällä kuukausimaksulla. Tavoitteena on, että remontin kustannukset katetaan valtaosin tai jopa kokonaan saavutetuilla säästöillä. Näin yhtiö saa jopa mahdollisuuden alentaa vastikkeita.

Kuukausimaksuun perustuvan rahoitusratkaisun tarjoaa OP Yrityspankki Oyj ja perinteisen yhtiölainan puolestaan myöntää paikallinen osuuspankki, kuten OP Tampere. Asiakkuusjohtaja Katja Malmberg OP Tampereen Asumisen palveluista kuuluu itsekin iäkkään taloyhtiön hallitukseen.

– Energiaremontissa on minusta parasta helppous. Taloyhtiön ei tarvitse sitoutua rahallisesti vielä suunnitteluvaiheessa eikä tietää valmiiksi, mitä energiatehokkuusasioita sen kannattaa tehdä. Sen sijaan yksi yritys kokoaa erilaisista teknisistä mahdollisuuksista optimaalisen kokonaisuuden ja toteuttaa ne taloudellisesti kannattavalla tavalla, Malmberg sanoo.

– Olen ylpeä siitä, että OP on mukana säästämässä asukkaiden energiakustannuksia ja pienentämässä kiinteistöjen hiilijalanjälkeä. Kun energian kustannukset kasvavat, taloyhtiöt joutuvat korottamaan yhtiövastikkeita. Asukkaille on kuitenkin tärkeää pitää asumisen kulut kohtuullisina, ja tähän voi vaikuttaa Energiaremontin avulla.

Mitä isompi taloyhtiö, sitä enemmän säästyy energiaa

Tampereella ja Pirkanmaalla on kerrostaloissa iso energiansäästöpotentiaali. Pelkästään Tampereella on noin 700 kerrostaloyhtiötä, jotka hyötyisivät energiaremontista. Mitä isompi taloyhtiö on, sitä kannattavampi energiaremontti yleensä on.

Energiaremontit tarkoittavat käytännössä taloyhtiöiden kiinteistötekniikan modernisointia. Energiaremontti voi olla ilmanvaihdon parantamista tai poistoilman lämmön talteenottoa. Yleensä siihen kuuluu useita osa-alueita. Parhaimmillaan taloyhtiö säästää sen avulla satojatuhansia euroa, kun lämmityslaskut pienenevät.

Kannattavimpia investointeja ovat yleensä kaukolämmön tai öljylämmityksen vaihtaminen maalämpöön tai muihin lämpöpumppuihin. Maalämpöjärjestelmään on mahdollista liittää myös viilennysominaisuus, mikä parantaa entisestään järjestelmän hyötysuhdetta. Samoilla lämpöpumpuilla voidaan viilentää kerrostalon huoneistoja, mikä parantaa asumisen mukavuutta erityisesti kesän helteillä. Tätä mahdollisuutta on hyödynnetty Suomessa vasta harvoin.

LeaseGreen on Suomen johtava energiapalveluyhtiö. Yhtiön palveluksessa työskentelee Suomessa ja Ruotsissa noin 70 talotekniikan asiantuntijaa, ja se tarjoaa työtä noin 300 kiinteistöammattilaisen verkostolle. LeaseGreenin kehittämälle palvelumallille on myönnetty useita julkisia tunnustuksia. Yhtiön perustajat Tomi Mäkipelto ja Juho Rönni palkittiin syksyllä 2017 vuoden nuorina kasvuyrittäjinä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

nettiyhteys taloyhtiölle

9.11.2023

Kaupallinen yhteistyö

Viisi vinkkiä nettiyhteyden hankkimiseen taloyhtiöille

Millaisia asioita taloyhtiön laajakaistan valinnassa kannattaa ottaa huomioon? Entä mistä kaivaa lisätietoa, kun nettiliittymien sanasto hämmentää? DNA Taloyhtiöpalvelun ammattilaistiimi auttaa valitsemaan sopivimmat palvelut taloyhtiölle.

DNA ja Wattinen

15.12.2022

Isännöintikartelli johti miljoonien seuraamusmaksuihin

Markkinaoikeus on antanut päätöksen helmikuussa 2021 esiin tulleesta isännöintikartellijutusta. Asianosaiset määrättiin maksamaan liki viiden miljoonan euron seuraamusmaksut.

asuntomessut Molok

26.5.2023

Kaupallinen yhteistyö

Loviisan asuntomessuilla eri talotyyppien Molok-jätepisteitä

Vuoden 2023 Asuntomessut Loviisassa tarjoavat monentyyppistä nähtävää eri asumismuodoista kiinnostuneille. Asuntomessualueelta löytyy myös kattaus Molok Oy:n tarjoamia jätteenkeräysratkaisuja eri asumismuodoille.

Molok

graffiti

29.9.2023

Graffiti seinässä? Toimi näin

Talojen seinien ilkivaltainen töhriminen lisääntyy Suomessa. Graffitit ovat monelle taloyhtiölle toistuva riesa. Graffitin ilmestyessä seinään taloyhtiön täytyy tehdä rikosilmoitus, poistaa töhry mahdollisimman nopeasti ja suojata seinän pinta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti