Taloyhtiöiden korjaushankkeet kasvussa – Sähköautojen latauspisteet listan kärjessä

korjausrakentaminen

Paine kiinteistöjen korjausrakentamiselle on kasvanut: Kiinteistöliiton Korjausrakentamisbarometriin vastanneista noin joka toisella on tänä vuonna taloyhtiössään korjaushanke. Korjaus- ja urakointivaiheessa on noin 35 prosenttia yhtiöistä, tarjouspyyntövaiheessa joka neljäs.

Syynä korjausten määrän kasvuun on erityisesti koronapandemia, joka lykkäsi monia korjaushankkeita. Muita syitä ovat sähköautojen latausjärjestelmien investoinnit sekä lämmitysjärjestelmiin kohdistuvat investoinnit.

Barometriin vastanneista taloyhtiöiden edustajista 30 prosenttia arvioi, että heidän taloyhtiönsä korjausrakentaminen lisääntyy kuluvana vuonna. Vastanneista 31 prosenttia taas odottaa, että korjaaminen vähenee yhtiössä viime vuoteen verrattuna.

Ajankohtaisen taloustilanteen arvioidaan tällä erää vaikuttavan negatiivisesti korjaushankkeisiin. Vastaajista 71 prosenttia kuitenkin ilmoitti, että taloyhtiössä vireillä olevat korjaushankkeet toteutunevat yleisestä taloustilanteesta huolimatta.

Barometrissa kysyttiin myös koronan ja Ukrainan sodan mahdollisista vaikutuksista taloyhtiöiden talouteen ja korjaushankkeisiin. Runsas kolmasosa vastaajista ei ole huomannut viimeaikaisten kriisien aiheuttaneen muutoksia taloyhtiönsä taloudessa. Varautumista nouseviin korjauskustannuksiin on silti tehty.

Latauspisteet yleisimpiä korjaushankkeita

Sekä kerrostaloissa että rivitaloissa uusitaan tänä vuonna julkisivuja, sähköautojen latausjärjestelmiä ja piharakenteita. Kerrostaloissa korjataan lisäksi vesi- ja viemärijärjestelmiä ja rivitaloissa vesikattoja.

Sähköautojen latauspisteet ovat tulevien vuosien yleisin hanke. Niitä asennetaan barometrin mukaan tänä vuonna seitsemässä prosentissa taloyhtiöistä.

Alkavalla viisivuotiskaudella latauspisteitä arvioi asennettavan taloyhtiöönsä yli 40 prosenttia vastaajista. Kerrostaloissa korjataan alkavalla viisivuotiskaudella myös ulkovaippaa sekä putkistoja. Rivitaloissa taas keskitytään piharakenteisiin, julkisivuihin sekä vesikattoon.

– Huomattavaa on, että lämmitysjärjestelmään toteutettavat hankkeet ovat nousseet selvästi listauksessa ylöspäin viimeisten kahden vuoden aikana. Myös aurinkosähköön kohdistuu aiempaa enemmän mielenkiintoa ja kysyntää, mikä näkyy myös Kiinteistöliiton barometrissa selvästi, toteaa Kiinteistöliiton pääekonomisti Jukka Kero.

Korjauslainaehtojen odotukset heikentyneet

Korjauslainojen saatavuudessa ei ole suurta muutosta syksyyn verrattuna: rahoituksen saamisen arvioi pysyneen ennallaan valtaosa, 81 prosenttia vastaajista.

Lainaehtojen odotukset sen sijaan ovat heikentyneet tämän kevään mittauksessa. Tällä kertaa peräti 62 prosenttia vastaajista odottaa heikentyviä lainaehtoja, parantuvia ei juuri kukaan. Viimeksi näkymät olivat yhtä synkät vuonna 2014.

Suomen Kiinteistöliiton ja Suomen Kiinteistölehden Korjausrakentamisbarometri toteutettiin nettikyselynä 29.3.–17.4.2022. Kysely tavoitti 3 773 vastaajaa, joista 3 447 oli asunto-osakeyhtiöiden hallituksen edustajia, 255 isännöitsijätehtävissä toimivaa henkilöä ja 71 muuta taloyhtiöiden edustajaa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

22.11.2022

Taloyhtiöiden hallitukset: Väestönsuojat hyvässä kunnossa

Turvallisuusasiat ovat nostaneet merkitystään taloyhtiöiden toiminnassa viime vuosina. Tuoreen kyselyn mukaan taloyhtiöiden väestönsuojista enemmistö on joko varsin tai erittäin hyvässä kunnossa.

Kuukauden kasvo Jenni Hupli

27.5.2022

Kuukauden kasvo: ”Osake-yhtiölaki muuttuu osittaisuudistuksin”

Suomen Kiinteistöliiton lakiasiainjohtaja Jenni Hupli kertoo asunto-osakeyhtiölain muutoksesta. Mitä taloyhtiön tulisi tietää lakimuutoksesta?

korjausrakentamisen näkymät

1.11.2022

Barometri: Korjausrakentamisen näkymät hiipuneet

Epävakaa taloustilanne vaikeuttaa taloyhtiöiden korjaushankkeita, selviää Kiinteistöliiton korjausrakentamisbarometrista. Rahoituksen saatavuus on heikentynyt. Yleisin korjaushanke tänä vuonna on lämmitysjärjestelmän uudistaminen.

29.3.2022

Taloyhtiöiden hallitusten jäsenet keskimäärin lähellä eläkeikää

Kiinteistöliiton selvityksen mukaan taloyhtiöiden hallitusten jäsenistä ainoastaan 12 prosenttia on alle 44-vuotiaita. 65–74-vuotiaita on 39 prosenttia, 55–64-vuotiaita 23 prosenttia ja yli 75-vuotiaita 13 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla keski-ikä on noin 60 ja muualla Suomessa 63 vuotta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti