Taloyhtiöiden hoitokuluihin voi tulla kymmenien eurojen korotus kuukaudessa

Ukrainan tilannetta ja sen vaikutuksia lämpömarkkinoille on vaikea ennustaa. Sähkön hinta on jo nyt noussut enemmän kuin aiemmin oletettiin. Myös maakaasun ja kivihiilen hinnan odotetaan nousevan, mutta hintojen nousun lopullista suuruutta on vielä vaikea arvioida.

Kiinteistöliitto arvioi tammikuussa, että taloyhtiöiden kokonaishoitokuluja voi kasvattaa tänä vuonna erityisesti kohoava kaukolämmön hinta. Alkuvuoden arvion mukaan Helsingissä voisi olla edessä jopa viiden prosentin korotus kokonaishoitokuluissa, mikä tarkoittaisi kuukausitasolla noin 20 euron korotusta 60 neliön huoneiston osalta. Noin sadan neliön perheasunnossa helsinkiläisessä kerrostaloyhtiössä voisi tulla maksettavaksi jopa liki 30 euroa suuremmat kulut.

Kiinteistöliiton talous- ja veroasiantuntija Juho Järvinen sanoo Talouselämä-lehdelle, että korotukset ovat suuresti paikkakuntakohtaisia. Jossain hinnannousu on voinut iskeä jo kovemminkin, erityisesti sähkön hinnassa. Asiaan vaikuttaa paljon, millainen sähkösopimus on kyseessä.

Paikallisen lämpöyhtiön käyttämät energialähteet vaikuttavat myös suuresti hintoihin.

− Jos käytössä on merkittävästi maakaasua ja kivihiiltä, riskit ovat isommat. Näin on esimerkiksi Helenillä. Aika monella paikkakunnalla niitä on vähennetty paljonkin. Myös Venäjältä tuodulla hakkeella on suuri merkitys joillekin Suomen lämpölaitoksista. Metsähakkeeseenkin liittyvät nyt omat riskinsä. Jos saatavuudessa on haasteita, hintakin kohoaa, Järvinen varoittaa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

22.11.2022

Taloyhtiöiden hallitukset: Väestönsuojat hyvässä kunnossa

Turvallisuusasiat ovat nostaneet merkitystään taloyhtiöiden toiminnassa viime vuosina. Tuoreen kyselyn mukaan taloyhtiöiden väestönsuojista enemmistö on joko varsin tai erittäin hyvässä kunnossa.

ryhmäkorjaushanke

16.9.2022

Ryhmävoimaa korjaamiseen, viihtyvyyttä asumiseen

Turkulaisessa Hepokullan lähiössä on käynnissä laaja ryhmäkorjaushanke. Alueen kerrostaloille oli kerääntynyt korjausvelkaa vuosien saatossa, ja nyt ne päätettiin korjata kaikki yhtä aikaa. Yhteistyö on tuonut hankkeeseen sujuvuutta ja nopeutta.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

29.3.2022

Taloyhtiöiden hallitusten jäsenet keskimäärin lähellä eläkeikää

Kiinteistöliiton selvityksen mukaan taloyhtiöiden hallitusten jäsenistä ainoastaan 12 prosenttia on alle 44-vuotiaita. 65–74-vuotiaita on 39 prosenttia, 55–64-vuotiaita 23 prosenttia ja yli 75-vuotiaita 13 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla keski-ikä on noin 60 ja muualla Suomessa 63 vuotta.

isännöinti keskittyy

22.9.2022

Isännöinti keskittyy – etu vai haitta?

Isännöinti on Suomessa perinteisesti ollut hyvin pirstaloitunutta ja isännöintiyritykset pieniä. Viime vuosina alalla on tapahtunut selkeää keskittymistä, kun isoimmat yritykset hakevat kasvua yritysostoin. Siksi taloyhtiön kannattaa olla tarkkana isännöitsijän vaihtuessa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti