Taloyhtiöiden hallitukset vastaavat satojen miljoonien sopimuksista

Taloyhtiön menot perustuvat julkisen vallan vero- ja taksapäätösten lisäksi niiden itsensä tekemiin sopimuksiin, joiden arvo on useita satoja miljoonia euroja vuodessa. Kevään yhtiökokouksissa valittujen hallitusten nyt käynnistäessä toimintaansa niiden on hyvä hetki tarkastella taloyhtiön palvelusopimuksia sekä tarvittaessa päivittää niitä vastaamaan taloyhtiön nykyisiä tarpeita.

Hallitus vastaa taloyhtiön isännöinti-, huolto- ja siivoussopimusten sekä muiden palvelusopimusten laadinnasta, ajantasaisuudesta sekä noudattamisesta. Sopimusten sisältöä, kattavuutta ja hintatasoa on syytä arvioida vuosittain hallituksen toimikauden alussa. Tällöin hallituksen jäsenillä on tieto mistä on sovittu ja millaista palvelua taloyhtiölle on ostettu. Jos tietoa ei ole, hallitus ei pysty arvioimaan saako se sovitun palvelun.

– Taloyhtiön palvelutarpeet muuttuvat ajan kuluessa. Siksi on tärkeää, että hallitukset arvioivat riittävän usein sopimusten sisältöä, laajuutta sekä yleensäkin sopimuksen tai palvelun tarpeellisuutta. Kun palvelusopimuksen sisältö on kohdallaan ja sopimuksen ajantasaisuudesta pidetään huolta, voi taloyhtiö toimia luotettavaksi havaitun kumppanin kanssa vuosikymmeniä yhteistyössä. Tärkeää on tehdä sopimusarviointi asianmukaisesti ja keskustella sopimuskumppanin kanssa sopimuksen päivitystarpeista. Sopimusten arviointi tai päivittäminen ei tarkoita sopimuskumppanin vaihtoa, toteaa Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen.

Isännöintiyhteisö voidaan valita isännöitsijäksi

Lisäksi mm. lainsäädäntömuutokset voivat antaa aihetta arvioida sopimusten päivitystarvetta. Esimerkiksi elokuussa 2014 voimaan astunut valtionneuvoston asetus mahdollistaa, että isännöintiyhteisö voidaan valita sekä rekisteröidä isännöitsijäksi. Harva taloyhtiö on kuitenkaan valinnut isännöintiyritystä isännöitsijäksi asetuksen tarkoittamalla tavalla.

– Kenties tähän on syynä se, että hallituksen on vaikea hahmottaa asetuksen tuoman mahdollisuuden hyödyt ja haitat, pohtii Pynnönen. Hän korostaa, että taloyhtiöissä hallitusten tulee ehdottomasti perehtyä mahdollisuuteen valita isännöintiyhteisö isännöitsijäksi sekä arvioida valinnan vaikutukset yhtiölle, osakkaille ja asukkaille.

Palvelusopimukset vaikuttavat kansantalouteen ja yksityiseen kukkaroon

Taloyhtiöt ostavat erilaisia palveluita vuosittain runsaalla miljardilla eurolla. Rahat näiden palvelujen ostoon taloyhtiöt saavat pääosin vastikemaksuina osakkailtaan.

– Taloyhtiön palvelusopimukset vaikuttavat osaltaan yhtiövastikkeeseen ja asumiskustannuksiin, muistuttaa Kiinteistöliiton pääekonomisti Jukka Kero.

Asunto-osakeyhtiöiden sopimuspohjaisia hankintoja vuonna 2014, milj. €/vuosi

 • 440 käyttö ja huolto
 • 400 isännöinti
 • 175 jätehuolto
 • 140 vahinkovakuutukset
 • 85 siivous
 • 75 ulkoalueiden hoito

Lähde: Tilastokeskuksen tilastojen perusteella arvioinut Kiinteistöliitto.

Vinkkejä taloyhtiöiden hallituksille palvelusopimusten arviointiin

 • Tutustu olennaisimpiin taloyhtiön sopimuksiin yhdessä isännöitsijän kanssa
 • Käy läpi mitä tehtäviä isännöintisopimus sisältää ja voidaanko jotain karsia tai pitääkö jotain lisätä
 • Pohdi mahdollisuutta nimetä isännöintiyritys isännöitsijäksi
 • Käy läpi mitä tehtäviä kiinteistönhuoltosopimus sisältää ja pitäisikö jotain karsia tai lisätä
 • Käy läpi siivoussopimuksen sisältö ja sen mahdolliset muutostarpeet
 • Muista, että sopimuksen päivittäminen tapahtuu neuvottelemalla sopimuskumppanin kanssa

Tarvittaessa kilpailuta ja huomioi palvelutuottajaa valittaessa hinnan lisäksi palvelun laatu

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

17.4.2015

Keinot korjausvelan hoitamiseen puhuttavat

Suomen suurin isännöintialan yritys Realia Isännöinti järjesti 15.4.2015 Helsingin Messukeskuksessa Taloyhtiö 2015 -jatkot. Taloyhtiöiden päättäjille suunnatussa tapahtumassa keskusteltiin muun muassa kasvavasta korjausvelasta, taloyhtiöiden arvon kasvattamisesta sekä muuttuneen lainsäädännön vaikutuksesta hallitusten tehtäviin. Jatkojen pääohjelmanumerona oli paneelikeskustelu, jossa omia näkemyksiään taloyhtiöasumisesta jakoivat eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma, Caverion Suomi Oy:n toimitusjohtaja Jarno Hacklin, Nordea Suomi Oyj:n pääkaupunkiseudun taloyhtiörahoituksen […]

15.4.2020

Taloyhtiöiden rahoitus kuntoon

Taloyhtiöiden rahoitus ja korjaushankkeiden lainansaantihaasteet ovat nousseet isoksi keskustelunaiheeksi. Haasteita on ollut pienten yhtiöiden ohella suurten kasvavien kaupunkien ulkopuolella sijaitsevissa yhtiöissä, mutta myös isojen kaupunkien lähiöissä ja isojen sijoittajaosuuksien taloyhtiöissä. Lainaneuvottelut ovat yllättävänkin usein päättyneet ilman lainatarjouksia.

17.4.2018

Taloyhtiöiden hallitukset korkeasti ja monipuolisesti koulutettuja

Taloyhtiöiden hallituksissa toimii korkeasti koulutettua väkeä, ilmenee Kiinteistöliiton jäsentaloyhtiöilleen tekemästä kyselystä. Kyselyn mukaan noin joka kolmannella taloyhtiön hallituksen jäsenellä on ylempi korkeakoulututkinto. Opistoasteen tutkinnon on suorittanut lähes yhtä suuri osa vastanneista.

9.12.2015

Taloyhtiöiden toimilla on merkitystä energiansäästössä

Taloyhtiöiden hallitusten jäsenet ovat merkittäviä yhteistyökumppaneita kaupunkien ilmastotavoitteiden toteuttamisessa. Yksittäinen taloyhtiö voi säästää omilla toimenpiteillään huomattavasti energiaa, ja kaupunkitasolla vaikutukset nousevat merkittäviksi. Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungit tarjoavat taloyhtiöiden hallitusten jäsenille maksutonta koulutusta kiinteistöjen energia-asioista.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti