Taloyhtiöiden hallitusten pitäisi herätä digiaikaan

Vain neljäsosa isännöitsijöistä pitää asiakkaita valmiina digitaalisiin välineisiin ja palveluihin, selviää Isännöintiliiton tuoreesta digiselvityksestä.

– Taloyhtiöiden hallituksissa keski-ikä on korkea, 60 vuotta, ja toimintatavat vakiintuneita. Isännöitsijät kokevat sähköiseen viestintään siirtymisen hankalana, jos hallituksissa mennään iäkkäimmän ehdoilla. Hallituksiin tarvitaan enemmän vaihtuvuutta ja työikäisiä osakkaita, jolloin se edustaisi paremmin koko taloyhtiötä, sanoo Isännöintiliiton asiantuntija T&K Pekka Harjunkoski.

Digitalisti Ville Tolvanen uskoo, että muutos hallituksissa voi tapahtua, jos taloyhtiössä oleva tieto on verkossa kaikkien saatavilla.

– Tämä herättäisi entistä useamman asukkaan kiinnostuksen asumisen asioihin. Digitalisaatio on yksi keino luoda avoimuuden kulttuuria taloyhtiöihin, sanoo torstaina Isännöinti goes digi -tapahtumassa puhuva Tolvanen.

Asukasta palvellaan jo verkossa

Tällä hetkellä jo yli 70 prosenttia isännöintiyrityksistä tarjoaa asiakkaille sähköistä asiointia. Muun muassa isännöitsijäntodistuksen tilaaminen ja muutto- ja remontti-ilmoitusten tekeminen onnistuvat verkossa. Sen sijaan harva isännöintiyritys pitää kokouksia verkossa tai tarjoaa asiakaspalvelua chatissa.

Asukkaiden palvelu paranee, kun isännöinti tarjoaa sähköisiä palveluja ja opettaa asiakkaat käyttämään niitä. Myös isännöintiohjelmistoja pitää kehittää voimakkaasti. Tiedon pitäisi siirtyä eri ohjelmien välillä nykyistä sujuvammin, jotta asiakkaille voidaan tarjota kunnollisia digitaalisia palveluita.

271 ammattilaista vastasi Isännöintialan digiselvitykseen, jossa kartoitettiin alan digitalisaation tämänhetkistä tilaa ja muutoksia. Näin isännöitsijät kommentoivat digiselvityksessä:

”Kun asukkaat tekevät vikailmoituksen netissä, puhelut ja sähköpostit vähenevät ja asiat hoituvat nopeammin.”

”Tiedottaminen voidaan hoitaa digitaalisilla välineillä mobiilisti ja reaaliajassa.”

”Osan taloyhtiöiden kokouksista voisi pitää verkossa. Se säästäisi aikaa ja vaivaa.”

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

29.3.2022

Taloyhtiöiden hallitusten jäsenet keskimäärin lähellä eläkeikää

Kiinteistöliiton selvityksen mukaan taloyhtiöiden hallitusten jäsenistä ainoastaan 12 prosenttia on alle 44-vuotiaita. 65–74-vuotiaita on 39 prosenttia, 55–64-vuotiaita 23 prosenttia ja yli 75-vuotiaita 13 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla keski-ikä on noin 60 ja muualla Suomessa 63 vuotta.

22.11.2022

Taloyhtiöiden hallitukset: Väestönsuojat hyvässä kunnossa

Turvallisuusasiat ovat nostaneet merkitystään taloyhtiöiden toiminnassa viime vuosina. Tuoreen kyselyn mukaan taloyhtiöiden väestönsuojista enemmistö on joko varsin tai erittäin hyvässä kunnossa.

energiaosaamisessa

2.11.2022

Taloyhtiöiden energiaosaamisessa puutteita

Taloyhtiöt pitävät energiatehokkuuden parantamista tärkeänä, mutta energia-asioihin liittyvässä osaamisessa nähdään parantamisen varaa, selviää Kiinteistöliiton energia- ja ilmastoaiheisesta kyselystä. Monet kokevat, ettei heillä ole riittävästi tietoa energia- ja ilmastoasioista.

5.4.2022

Taloyhtiön hallitusjäsenillä keskimäärin 11 vuoden hallituskokemus

Taloyhtiön hallituksen jäsenet käyttävät Kiinteistöliiton tekemän kyselyn perusteella hallitustyöskentelyyn keskimäärin miltei neljä tuntia kuukaudessa. Puheenjohtajilla aikaa kuluu runsaat neljä tuntia ja muilla hallitusten jäsenillä keskimäärin kolme tuntia kuukaudessa. Tavallisin kokoontumistahti tavanomaisena vuonna ilman suuria hankkeita on kolmesta neljään kertaa vuodessa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti