Taloyhtiöiden energianhallinta uudelle tasolle

Yli puolet suomalaisista isännöitsijöistä ei seuraa taloyhtiöiden energian ja veden kulutusta lainkaan tai vain manuaalisesti kuukausitasolla Excel-taulukossa, selviää suomalaisen energianhallinnan kasvuyritys Envera Oy:n teettämästä kyselystä.

Hätkähdyttävä tieto isännöitsijöiden kulutusseurannasta

Kyselyn tulos on hätkähdyttävä, sillä Tilastokeskuksen mukaan energia- ja vesikustannukset ovat kerrostalo-osakeyhtiöiden suurin hoitokuluerä noin kolmanneksen osuudellaan. Uusissa yhtiöissä osuus on vielä suurempi, kun korjauskustannukset eivät juurikaan rasita taloyhtiön kassaa.

Markkinoilta puuttunut helppokäyttöinen työkalu

Envera Oy tunnetaan Fiksuvesi-etäseurantapalvelusta, jolla seurataan vedenkulutusta reaaliaikaisesti yli 5000 taloyhtiössä pääosin Suomessa.

“Sadan isännöitsijän otoksella teettämämme kyselyn tulos oli meille yllätys. Analysoimme syitä tällaiseen tulokseen yhdessä asiakkaidemme kanssa ja selvisi, että markkinoilta puuttuu riittävän helppokäyttöinen työkalu kulutustietojen keräämiseen ja analysointiin”, kertoo Envera Oy:n toimitusjohtaja Henri Kajula.

Hyötyjä isännöitsijälle, taloyhtiön hallitukselle ja kiinteistöhuollolle

Yhtiö lanseeraa syyskuussa markkinoille Master-palvelun, joka auttaa isännöitsijää, taloyhtiön hallitusta ja kiinteistöhuoltoa taloyhtiön suurimpien ylläpitokulujen hallinnassa. Kaukolämmön ja sähkön osalta mittarit ovat olleet etäluettavia jo jonkin aikaa, joten kulutustiedot kertyvät energiayhtiöille. Isännöitsijälle tilanteen tekee haastavaksi se, että jokaiselle energialajille ja isännöitävälle kohteelle on käytännössä täytynyt olla omat kirjautumistunnukset. Lisäksi vesimittarit ovat Suomessa edelleen pääosin analogisia, eli ne täytyy käydä lukemassa paikan päällä. Pitkästä luentavälistä johtuen vesivuodot jäävät helposti havaitsematta. Suomessa sattuu päivittäin noin 100 vesivahinkoa ja vakuutusyhtiöt korvaavat vuotovahingoista johtuvia vahinkoja noin 160 miljoonalla eurolla vuosittain.

Master-palvelu seuraa taloyhtiön sähkön ja kaukolämmön kulutusta tuntitasolla sekä veden kulutusta reaaliaikaisesti. Palvelu on syyskuusta lähtien käytössä yli 5000 Envera Oy:n asiakastaloyhtiöllä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

vakuutus korvasi

23.2.2023

Vakuutus korvasi uuden rivitalon palaneen tilalle

Viime kesänä Mäntsälässä palaneen rivitalon tilalle nousee uudisrakennus. Vakuutuksen turvin siitä rakennetaan lähes entisenkaltainen. Rivitalopalot ovat Suomessa valitettavan yleisiä, mutta palo-osastointi voi auttaa vähentämään niiden aiheuttamia tuhoja.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

korjausrakentaminen

13.6.2023

Taloyhtiöiden korjauksiin viime vuonna 2,3 miljardia euroa

Kerrostaloyhtiöt korjasivat viime vuonna eniten talotekniikkaa ja rivitaloyhtiöt ulkopintoja ja rakenteita, kertoo Tilastokeskus. Taloyhtiöiden hoitokulut nousivat edellisvuodesta 2,6 prosenttia.

korjausrakentamisbarometri

2.11.2023

Huono talouskehitys jarruttaa korjausrakentamista

Taloyhtiöiden korjausrakentaminen on jatkunut vilkkaana, mutta kustannusten ja korkojen nousu sekä heikko talouskehitys varjostavat korjauksia. Tulevakaan vuosi ei näytä valoisalta. Tiedot käyvät ilmi Kiinteistöliiton syksyn korjausrakentamisbarometrista.

kaava

24.10.2023

Oman alueen kaavaa kannattaa aina seurata

Kun asuinalueelle suunnitellaan uusia rakennushankkeita, kannattaisi kuunnella alueen asukkaita. He tietävät usein parhaiten, miten uudet järjestelyt toimivat. Vantaan Länsimäessä asukkaat huolestuivat autopaikkojen jäämisestä raitiotien alle.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti