Taloyhtiö, tunne väestönsuojasi

Viime aikojen tapahtumat Ukrainassa ovat saaneet monet osakkaat ja asukkaat pohtimaan oman taloyhtiön väestönsuojaan liittyviä kysymyksiä. Yhtiön hallituksen on syytä tuntea ja tarvittaessa selvittää eri väestönsuojavelvoitteet ja tiedottaa niistä asukkaille tarpeellisessa laajuudessa.

Väestönsuojan rakentamisvelvoite määräytyy rakennuslupaa haettaessa kulloisenkin voimassa olevan lainsäädännön mukaan. Nykyisin vähintään 1 200 neliömetrin uudiskohteisiin on rakennettava väestönsuoja. Useimmissa 1950-luvun lopun jälkeen rakennetuissa kerrostaloissa on väestönsuoja. Taloyhtiöllä voi olla myös oikeus rasitteeseen perustuen käyttää naapurikiinteistön väestönsuojaa.

Kunnossapito

Väestönsuojan ja sen varusteiden kunnossapidosta vastaa taloyhtiö väestönsuojan omistajana. Näin ollen hallituksen on tiedettävä, onko suoja kunnossa ja tarvittaessa tulee tilata suojan tarkastus asiantuntijalta.

On suositeltavaa koekäyttää väestönsuojan ilmanvaihtolaitteisto, avata ja sulkea ylipaine- ja padotusventtiilit, tarkastaa tiivisteiden kunto sekä tarkastaa väestönsuojelumateriaali vuosittain. Väestönsuojan tiiveyskoe tulee tehdä vähintään 10 vuoden välein.

Laitteiden toiminnan tarkastuksesta tulee laatia tarkastuspöytäkirja, johon tehdään merkinnät suoritetuista tarkastuksista laitekohtaisesti. Tarkastuspöytäkirja on pyydettäessä esitettävä pelastusviranomaiselle. Lisäksi väestönsuojan laitteiden ja varusteiden toimintakunnosta on huolehdittava valmistajan antamien ohjeiden mukaisesti.

Käyttöönotto

Taloyhtiöiden väestönsuojat ovat rauhan aikaan usein varastokäytössä. Pelastuslaki edellyttää, että väestönsuoja sekä väestönsuojeluvälineet ja -laitteet on pidettävä sellaisessa kunnossa, että väestönsuoja voidaan ottaa käyttöön 72 tunnissa.

Kun viranomaiset määräävät, että väestönsuojat on otettava käyttöön, käyttäjät tyhjentävät suojan ja valmistelevat suojan käyttökuntoon. Väestönsuojan käyttöönotosta on suositeltavaa tehdä suunnitelma, joka liitetään kiinteistön pelastussuunnitelmaan.

Väestönsuojan hoitaja

Laki ei nimenomaisesti velvoita erillisen väestönsuojan hoitajan nimeämiseen. On kuitenkin suositeltavaa, että väestönsuoja-asioista huolehtiminen on selvästi vastuutettu. Väestönsuojan hoitajan tulisi olla kyseisen kiinteistön asukas, koska suojautumistilanteessa hän toimii kyseisen suojan sisällä. Esimerkiksi kiinteistöhuollon henkilökunta ei pysty auttamaan mahdollisissa suojautumistilanteissa.

Väestönsuojan hoitaja ja hänen varahenkilönsä voidaan valita yhtiökokouksessa. Valittavien henkilöiden on suositeltavaa osallistua väestönsuojan hoitajille tarkoitetulle kurssille.

Tiedottaminen

Turvallisuuskysymysten mietityttäessä on tärkeää, että asukkaiden tiedontarpeeseen vastataan taloyhtiön turvallisuusasioista tiedottamalla. Hallitus voi myös esimerkiksi harkita oman taloyhtiön turvallisuusasioiden läpikäyntiä seuraavassa yhtiökokouksessa.

Artikkeli on julkaistu Suomen Kiinteistölehden numerossa 4/2022.

Sanni Nuutinen

Kirjoittaja on lakimies Kiinteistöliitto Uusimaa ry:ssä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

isännöinti keskittyy

22.9.2022

Isännöinti keskittyy – etu vai haitta?

Isännöinti on Suomessa perinteisesti ollut hyvin pirstaloitunutta ja isännöintiyritykset pieniä. Viime vuosina alalla on tapahtunut selkeää keskittymistä, kun isoimmat yritykset hakevat kasvua yritysostoin. Siksi taloyhtiön kannattaa olla tarkkana isännöitsijän vaihtuessa.

hiilinegatiivinen

29.8.2022

Rohkeat energiaratkaisut tekivät taloyhtiöstä hiilinegatiivisen

Tamperelainen As Oy Pohjolankatu 18 - 20 on Suomen ensimmäinen hiilinegatiivinen taloyhtiö. Se käyttää kaksisuuntaista kaukolämpöä, eli myy lämpöä takaisin energiayhtiölle. Energiaa saadaan taloyhtiössä monesta lähteestä, esimerkiksi aurinkokeräimistä.

ilmastoviisas taloyhtiö

12.9.2022

Ilmastoviisautta taloyhtiöille

Suomen Kiinteistöliitto on käynnistänyt Ilmastoviisas taloyhtiö -kiertueen, jossa vieraillaan yhdeksällä paikkakunnalla ympäri Suomen. Kiertueella keskustellaan taloyhtiöiden kanssa ja kartoitetaan yhdessä parhaita ilmastoviisaita tekoja asumisessa.

ryhmäkorjaushanke

16.9.2022

Ryhmävoimaa korjaamiseen, viihtyvyyttä asumiseen

Turkulaisessa Hepokullan lähiössä on käynnissä laaja ryhmäkorjaushanke. Alueen kerrostaloille oli kerääntynyt korjausvelkaa vuosien saatossa, ja nyt ne päätettiin korjata kaikki yhtä aikaa. Yhteistyö on tuonut hankkeeseen sujuvuutta ja nopeutta.

Tähtiartikkeli

Tilaajille