Ukrainan sodan seurauksena hyödykkeiden ja palveluiden kustannukset ovat nousseet, muistuttaa Kiinteistöliitto Uusimaa. Tämä näkyy etenkin polttoaineiden sekä erilaisten materiaalien ja raaka-aineiden hinnannousuna. Taloyhtiötkin saavat sopimuskumppaneiltaan erilaisia hinnankorotusilmoituksia. Tällöin on hyvä muistaa, että hintojen korotus ei ole automaatio, eikä sitä tarvitse suoralta kädeltä hyväksyä.
– Esimerkiksi taloyhtiön huoltoyhtiö on saattanut ilmoittaa hinnankorotuksesta ja perustella sitä Ukrainan sodan vaikutuksilla. Jos huoltoyhtiön kustannuksista suurin osa muodostuu kuitenkin työvoimakuluista, ei sodalla pitäisi olla niihin vaikutusta, toteaa vs. johtava lakimies Mia Pujals.
Taloyhtiön tulee ensin katsoa hinnan tarkistusta koskevat ehdot omasta palvelusopimuksesta tai sopimuksen osana olevista alan yleisistä ehdoista. Jos oikeus korottaa hintaa perustuu sopimukseen, sopimusta tulee noudattaa. Esimerkiksi isännöinti- ja kiinteistöhoitopalvelujen hintojen tarkistaminen perustuu useimmiten sopimusten osana oleviin yleisiin ehtoihin. Näiden mukaan sopimushinnan tarkistusehdotus tulee antaa kirjallisesti ja riittävän ajoissa tilaajalle.
– Hinnantarkistukselle tulee edellä mainittujen yleisten ehtojen mukaan olla peruste, joka vaikuttaa välittömästi sopimuksen sisältämään suoritukseen, muistuttaa Pujals.
Taloyhtiö voi kieltäytyä hyväksymästä esitettyä hinnantarkistusta. Isännöintiä ja kiinteistöpalveluja koskevien yleisten ehtojen mukaan kieltäytymisestä tulee ilmoittaa kirjallisesti sopimusosapuolelle kuukauden kuluessa tarkistusilmoituksesta. Tämän jälkeen tulee välittömästi käynnistää mahdolliset tarkistusneuvottelut. Ellei hinnasta päästä sopimukseen, sopimusosapuolella on oikeus irtisanoa sopimus sen kestosta huolimatta kolmen kuukauden irtisanomisajalla.
Jos taloyhtiö saa sopimuskumppanilta hintojen korotusta koskevan ilmoituksen, joka perustuu Ukrainan sodan aiheuttamaan kustannusten nousuun, oma sopimus kannattaa käydä ensin läpi ja tarkistaa, vaikuttaako kustannusten nousu suoraan sopimuksen suoritukseen. Jos sopimus muodostuisi toiselle osapuolelle kohtuuttomaksi, voidaan sopimushintaa riitatilanteessa myös kohtuullistaa.
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään