Taloyhtiö, tarkkana sopimushintojen korotusten kanssa

hinnankorotus

Ukrainan sodan seurauksena hyödykkeiden ja palveluiden kustannukset ovat nousseet, muistuttaa Kiinteistöliitto Uusimaa. Tämä näkyy etenkin polttoaineiden sekä erilaisten materiaalien ja raaka-aineiden hinnannousuna. Taloyhtiötkin saavat sopimuskumppaneiltaan erilaisia hinnankorotusilmoituksia. Tällöin on hyvä muistaa, että hintojen korotus ei ole automaatio, eikä sitä tarvitse suoralta kädeltä hyväksyä.

– Esimerkiksi taloyhtiön huoltoyhtiö on saattanut ilmoittaa hinnankorotuksesta ja perustella sitä Ukrainan sodan vaikutuksilla. Jos huoltoyhtiön kustannuksista suurin osa muodostuu kuitenkin työvoimakuluista, ei sodalla pitäisi olla niihin vaikutusta, toteaa vs. johtava lakimies Mia Pujals.

Taloyhtiön tulee ensin katsoa hinnan tarkistusta koskevat ehdot omasta palvelusopimuksesta tai sopimuksen osana olevista alan yleisistä ehdoista. Jos oikeus korottaa hintaa perustuu sopimukseen, sopimusta tulee noudattaa. Esimerkiksi isännöinti- ja kiinteistöhoitopalvelujen hintojen tarkistaminen perustuu useimmiten sopimusten osana oleviin yleisiin ehtoihin. Näiden mukaan sopimushinnan tarkistusehdotus tulee antaa kirjallisesti ja riittävän ajoissa tilaajalle.

– Hinnantarkistukselle tulee edellä mainittujen yleisten ehtojen mukaan olla peruste, joka vaikuttaa välittömästi sopimuksen sisältämään suoritukseen, muistuttaa Pujals.

Taloyhtiö voi kieltäytyä hyväksymästä esitettyä hinnantarkistusta. Isännöintiä ja kiinteistöpalveluja koskevien yleisten ehtojen mukaan kieltäytymisestä tulee ilmoittaa kirjallisesti sopimusosapuolelle kuukauden kuluessa tarkistusilmoituksesta. Tämän jälkeen tulee välittömästi käynnistää mahdolliset tarkistusneuvottelut. Ellei hinnasta päästä sopimukseen, sopimusosapuolella on oikeus irtisanoa sopimus sen kestosta huolimatta kolmen kuukauden irtisanomisajalla.

Jos taloyhtiö saa sopimuskumppanilta hintojen korotusta koskevan ilmoituksen, joka perustuu Ukrainan sodan aiheuttamaan kustannusten nousuun, oma sopimus kannattaa käydä ensin läpi ja tarkistaa, vaikuttaako kustannusten nousu suoraan sopimuksen suoritukseen. Jos sopimus muodostuisi toiselle osapuolelle kohtuuttomaksi, voidaan sopimushintaa riitatilanteessa myös kohtuullistaa.

Elli Kummala

Kirjoittaja on Kiinteistölehden verkkotuottaja.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

isännöinti keskittyy

22.9.2022

Isännöinti keskittyy – etu vai haitta?

Isännöinti on Suomessa perinteisesti ollut hyvin pirstaloitunutta ja isännöintiyritykset pieniä. Viime vuosina alalla on tapahtunut selkeää keskittymistä, kun isoimmat yritykset hakevat kasvua yritysostoin. Siksi taloyhtiön kannattaa olla tarkkana isännöitsijän vaihtuessa.

ilmastoviisas taloyhtiö

12.9.2022

Ilmastoviisautta taloyhtiöille

Suomen Kiinteistöliitto on käynnistänyt Ilmastoviisas taloyhtiö -kiertueen, jossa vieraillaan yhdeksällä paikkakunnalla ympäri Suomen. Kiertueella keskustellaan taloyhtiöiden kanssa ja kartoitetaan yhdessä parhaita ilmastoviisaita tekoja asumisessa.

hiilinegatiivinen

29.8.2022

Rohkeat energiaratkaisut tekivät taloyhtiöstä hiilinegatiivisen

Tamperelainen As Oy Pohjolankatu 18 - 20 on Suomen ensimmäinen hiilinegatiivinen taloyhtiö. Se käyttää kaksisuuntaista kaukolämpöä, eli myy lämpöä takaisin energiayhtiölle. Energiaa saadaan taloyhtiössä monesta lähteestä, esimerkiksi aurinkokeräimistä.

ryhmäkorjaushanke

16.9.2022

Ryhmävoimaa korjaamiseen, viihtyvyyttä asumiseen

Turkulaisessa Hepokullan lähiössä on käynnissä laaja ryhmäkorjaushanke. Alueen kerrostaloille oli kerääntynyt korjausvelkaa vuosien saatossa, ja nyt ne päätettiin korjata kaikki yhtä aikaa. Yhteistyö on tuonut hankkeeseen sujuvuutta ja nopeutta.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti