Syystalkoissa vaanii tapaturman vaara

syystalkoot tapaturma

Syksyn pihatalkoissa sattuu helposti pieniä ja isompiakin tapaturmia. Yleisimpiä ovat liukastumiset, putoamiset ja haverit työkalujen kanssa. Usein talkoovakuutuksesta korvataan hoitokuluja pienten kolhujen, murtumien, nyrjähdysten ja venähdysten hoidosta.

– Pysyvään haittaan tai kuolemaan johtavat onnettomuudet ovat harvinaisia, sanoo LähiTapiolan talkoovakuutusten kehityspäällikkö Kirsi Katainen.

Talkoiden sesonkiaikaa ovat lämpimät kuukaudet kesästä syksyyn.

Talkoiden järjestäjät eivät aina huomaa ottaa talkoille vakuutusta. Näin käy varsinkin silloin, kun on kyse yksityishenkilöistä eikä esimerkiksi taloyhtiöistä.

– Jos jokaisella talkoolaisella on oma tapaturmavakuutus, ei yhteistä talkoovakuutusta välttämättä tarvita. Järjestäjälle voi kuitenkin olla helpompaa ottaa yhteinen vakuutus kuin kysellä jokaisen talkoolaisen vakuutuksia erikseen, Katainen sanoo.

Talkoissa tehdään tyypillisesti sellaisia töitä, jotka onnistuvat ilman erityistaitoja. Mitä monimutkaisemmasta työstä on kysymys, sitä todennäköisemmin paikalle tilataan ammattitekijä. Samoin silloin, kun talkoolaisilla on ikää tai aika on kortilla.

Turvavarusteet kuntoon ja pelisäännöt selviksi

Talkoiden järjestäjän tulee kantaa vastuunsa talkoolaisten turvallisuudesta. Käytännössä tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että työt määritellään etukäteen ja osallistujille osoitetaan heidän taitojensa mukaisia töitä. Työlista on syytä käydä läpi yhdessä. Jokaisen talkoolaisen on myös hyvä ymmärtää yhteisten talkoiden pelisäännöt.

– Pienet lapset ja kaikkein iäkkäimmät eivät osallistu rankimpiin töihin. Iäkkäimmät voivat olla halukkaita ottamaan roolia esimerkiksi kahvituksen järjestämisessä, sanoo Katainen.

Talkoiden järjestäjän tulee pitää huolta, että työkalut ovat ehjiä ja suojavarusteita on riittävästi. Riittävät tauot pitävät nekin huolta turvallisuudesta, samoin se, että oikein huonon sään sattuessa talkoita tarvittaessa siirretään.

Lue myös: Talkoovakuutus tuo osakkaalle turvaa

Tee ainakin nämä asiat taloyhtiön syystalkoissa

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

varaudu poikkeustilanteisiin

6.10.2022

Viisas varautuu poikkeustilanteisiin

Suomessakin tulee joskus erilaisia häiriötilanteita. Valtaosassa niistä riittää sisätiloihin suojautuminen. Kotiin on hyvä varata ruokaa ja tarvikkeita riittävästi 72 tunnin ajaksi.

pelastussuunnitelma

27.11.2022

Onko pelastussuunnitelmasi kunnossa?

Pelastussuunnitelma on taloyhtiön turvallisuuden perusta. Sen ajantasaisuus kannattaa tarkistaa vuosittain. Erityisesti palovaroittimia koskevat määräykset tulee selvittää tarkoin.

vesimittarit

19.4.2023

Vesimittari näyttää väärin – tarkista nämä asiat

Helsinkiläinen taloyhtiö huomasi joidenkin asukkaiden vesilaskujen olevan poikkeuksellisen pieniä. Syynä oli vika lämpimän veden mittareissa. Asiantuntijan mukaan vesimittarit asennetaan usein väärin.

28.12.2022

Muistuta lämmitystolpan turvallisesta käytöstä

Autojen lämmitystolpista syntyy talviaikaan monessa taloyhtiössä kiistaa ja pahimmillaan jopa turvallisuusriskejä. Riskien välttämiseksi taloyhtiön on hyvä muistuttaa asukkaita auton lämmittämisen pelisäännöistä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti