Soininvaara: Asuntotuotanto ei saa notkahtaa

Vuokraturva ja Rakennusteollisuus ennustavat asuntorakentamisen pääkaupunkiseudulla notkahtavan, koska tarjonnan kasvu painaa asuntojen hintoja ja vuokria alas, ja tämä vaimentaa sijoittajien halua investoida asuntoihin. Varoitus kannattaa ottaa vakavasti, toteaa ympäristöasioiden konkari ja Helsingin kaupunginvaltuutettu Osmo Soininvaara eilen 6.12. ilmestyneessä blogikirjoituksessaan.

Soininvaara vaatii toimia asuntotuotannon turvaamiseksi. Hän toteaa, että kaavoitusta on nopeutettu juuri siksi, että hinnat ja vuokrat saataisiin kohtuullisemmalle tasolle.

”Nyt pitäisi valtion ja kuntien istua alas ja sopia toimista, sillä asumisen halpeneminen on (melkein) kaikkien etu. Emme tarvitse hyviä sijoituskohteita vaan järkevänhintaista asumista”, Soininvaara kirjoittaa.

Vaikka uusien asuntojen hinta laskisi Helsingissä 5 000 eurosta 4 000 euroon, olisi se edelleen paljon korkeampi kuin muualla maassa. Ja muuallakin kannattaa silti rakentaa.

”Betoni ei ole Helsingissä kalliimpaa kuin Tampereella. Joku on ketjussa ahne, jos tällä hinnalla ei kannata rakentaa Helsingissä, mutta kannattaa rakentaa muualla.”

Osmo Soininvaara sanoo, että Helsingin kaupungin on edelleen laskettava markkinoille lisää tontteja tarjouskilpailuilla. ”Jos vakiintuneet rakennusliikkeet eivät rakenna, maakunnista varmaankin löytyy halukkaita rakennusliikkeitä, joille pitää luvata kohteita muutamaksi vuodeksi eteenpäin, jotta niiden kannattaa Helsinkiin asettua.”

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

12.10.2022

Asuntorakentaminen kannattelee rakennusalaa

Vahvana jatkuneen asuntorakentamisen vuoksi rakentaminen kasvaa kuluvana vuonna parilla prosentilla. Rakennusalaa kurittaa kuitenkin jo kolmas kriisi lyhyen ajan sisällä: energiapulan aiheuttama inflaatio.

asunnottomuuden

11.10.2022

Y-Säätiö varoittaa asunnottomuuden lisääntymisestä

Kustannusten nousu voi lisätä asunnottomuutta, varoittaa Y-Säätiö. Myös sote-uudistus tuo riskejä. Säätiö toivoo, että tulevina vuosina asunnottomuus saataisiin poistettua Suomesta kokonaan.

ARA-asuntorakentaminen

1.3.2023

ARA-asuntorakentaminen kääntyi viime vuonna laskuun

Rakennuskustannusten kallistuminen ja korkotason nousu vähensivät valtion tukeman kohtuuhintaisen ARA-asuntotuotannon aloituksia vuonna 2022. Aloitetuista kohteista puolet rakennetaan pääkaupunkiseudulle. Myös vapaarahoitteinen asuntorakentaminen väheni.

29.4.2022

Kotitalouksille opas lämpöpumppujen käytöstä ja huollosta

Suomessa on jo yli miljoona lämpöpumppua. Nyt Motiva on tuottanut yhdessä Sulpun, Suomen Kylmäliikkeiden Liiton ja alan yritysten Scanofficen ja Maalämpöhuoltokeskuksen kanssa lämpöpumppujen huolto-ohjeen.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti