Sisäilmassa parantamista yli miljoonassa suomalaiskodissa

Joka kolmannesta suomalaiskodista ilmanvaihto puuttuu joko kokonaan tai se ei toimi kunnolla. Terveysilman tuore kysely kartoitti suomalaisten kokemuksia oman kotinsa sisäilmasta ja ilmanvaihdosta. Asukkaiden arvion mukaan sisäilman laatu on huono noin 150 000 asunnossa ja kohtalainen 870 000 asunnossa. Isoja ongelmia sisäilman kanssa on noin 30 000 kodissa.

Koronarajoitusten vuoksi suurin osa viettää nyt entistä enemmän aikaa kotona. Tämä saa monet kiinnittämään huomiota myös ilmanvaihdon ongelmiin. Hapen loppumisen tunne johtuu hiilidioksidimäärän kasvusta. Syynä ovat yleensä puuttuvat, rikkinäiset tai tukitut korvausilmaventtiilit. Lähes joka kymmenes vastaaja myöntää, että hänen kotonaan venttiileitä on tukittu vedon tunteen takia. Korvausilmaventtiilejä ei saa sulkea tai tukkia, sillä se vain pahentaa vetoisuutta. Epäpuhdasta ilmaa alkaa vuotaa rakenteiden raoista.

Kotinsa sisäilman arvioi huonoksi viisi prosenttia Terveysilman laajaan ilmanvaihtokyselyyn vastanneista. Tilastokeskuksen mukaan Suomessa on vähän yli kolme miljoonaa asuntoa, joten osuus vastaa noin 150 000 asuntoa. Kohtalaiseksi kotinsa sisäilmaa kuvailee 29 prosenttia suomalaisista. Ikkuna on avattava välillä hapen saamiseksi. Määrä vastaa noin 870 000 asuntoa. Isoja ongelmia sisäilman kanssa on vain yhdellä prosentilla eli 30 000 asunnossa. Hyvänä kotinsa sisäilmaa pitää 60 prosenttia vastaajista, ja viidellä prosentilla ilmanvaihto on jopa liian tehokas.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

eu-direktiivi

7.3.2023

Kiinteistöliitto varoittaa: EU-direktiivi toisi turhia korjauksia

EU-parlamentti äänestää maaliskuun puolivälissä uudistuksesta, joka toteutuessaan ajaisi noin puolet suomalaisista kerrostaloista ja omakotitaloista mittaviin korjauksiin kymmenen vuoden kuluessa. Tämä aiheuttaisi kotitalouksille haasteita ja tulisi kalliiksi.

oikeus sijoittaa laitteita

5.6.2023

Teleoperaattoreilla on oikeus sijoittaa laitteitaan kiinteistölle

Suomalaiset käyttävät ahkerasti mobiililaitteita ja tekevät runsaasti etätyötä. Siihen vaaditaan hyviä yhteyksiä, jotka saadaan aikaan teleoperaattoreiden tukiasemilla. Tukiasemat sijoitetaan usein olemassa oleviin rakennuksiin, kuten asuinrakennuksiin.

Tilaajille

sisäilma

18.10.2023

Kuukauden kasvo: Puhtaan sisäilman puolesta

Kodin sisäilman laatu vaikuttaa paitsi asumisviihtyvyyteen, myös asukkaan terveyteen. Sisäilman laatuun taas vaikuttavat muun muassa valitut pintamateriaalit, ilmanvaihdon toiminta ja ylläpito sekä omat teot. Jokainen asukas voi parantaa sisäilmaa omilla toimillaan.

vesimittarit

19.4.2023

Vesimittari näyttää väärin – tarkista nämä asiat

Helsinkiläinen taloyhtiö huomasi joidenkin asukkaiden vesilaskujen olevan poikkeuksellisen pieniä. Syynä oli vika lämpimän veden mittareissa. Asiantuntijan mukaan vesimittarit asennetaan usein väärin.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti