Sisäilmassa parantamista yli miljoonassa suomalaiskodissa

Joka kolmannesta suomalaiskodista ilmanvaihto puuttuu joko kokonaan tai se ei toimi kunnolla. Terveysilman tuore kysely kartoitti suomalaisten kokemuksia oman kotinsa sisäilmasta ja ilmanvaihdosta. Asukkaiden arvion mukaan sisäilman laatu on huono noin 150 000 asunnossa ja kohtalainen 870 000 asunnossa. Isoja ongelmia sisäilman kanssa on noin 30 000 kodissa.

Koronarajoitusten vuoksi suurin osa viettää nyt entistä enemmän aikaa kotona. Tämä saa monet kiinnittämään huomiota myös ilmanvaihdon ongelmiin. Hapen loppumisen tunne johtuu hiilidioksidimäärän kasvusta. Syynä ovat yleensä puuttuvat, rikkinäiset tai tukitut korvausilmaventtiilit. Lähes joka kymmenes vastaaja myöntää, että hänen kotonaan venttiileitä on tukittu vedon tunteen takia. Korvausilmaventtiilejä ei saa sulkea tai tukkia, sillä se vain pahentaa vetoisuutta. Epäpuhdasta ilmaa alkaa vuotaa rakenteiden raoista.

Kotinsa sisäilman arvioi huonoksi viisi prosenttia Terveysilman laajaan ilmanvaihtokyselyyn vastanneista. Tilastokeskuksen mukaan Suomessa on vähän yli kolme miljoonaa asuntoa, joten osuus vastaa noin 150 000 asuntoa. Kohtalaiseksi kotinsa sisäilmaa kuvailee 29 prosenttia suomalaisista. Ikkuna on avattava välillä hapen saamiseksi. Määrä vastaa noin 870 000 asuntoa. Isoja ongelmia sisäilman kanssa on vain yhdellä prosentilla eli 30 000 asunnossa. Hyvänä kotinsa sisäilmaa pitää 60 prosenttia vastaajista, ja viidellä prosentilla ilmanvaihto on jopa liian tehokas.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

3.6.2021

Energiatodistusten hinnat liki ennallaan

Asuinrakennusten energiatodistusten hinnat ovat pysyneet lähes samalla tasolla kuin vuonna 2017. Muutosta on tapahtunut vain hieman, mutta erot matalimman ja korkeimman hinnan välillä ovat kasvaneet. Uudispientalon energiatodistus maksaa keskimäärin 290 euroa, olemassa olevan pientalon energiatodistuksen saa noin 350 eurolla.

2.10.2018

Harhaluulot ylläpitävät sisäilmaongelmia monissa kodeissa – Ilman rakennevuodot sekoitetaan painovoimaiseen ilmanvaihtoon

Sisäilmaan ja ilmanvaihtoon liittyy monia harhaluuloja. Monet suomalaiset uskovat yhä, että kodin ilma vaihtuu luonnollisesti ikkunanpielistä ja lattianraoista. Ilman rakennevuotoja luullaan virheellisesti painovoimaiseksi ilmanvaihdoksi.

29.3.2017

Moni koti kärsii sisäilmaongelmista turhaan

Tunkkaisuus, viemärin haju, kosteusvauriot ja ikävät terveysoireet: ilmanvaihtoon kiinnitetään yleensä huomiota vasta, kun syntyy ongelmia. Useimmiten syynä ovat huonosti toimivat tai kokonaan puuttuvat raitisilmaventtiilit. Asukkaat saattavat myös tahallaan tukkia ulkoilmaa sisälle tuovat venttiilit melun tai vedon takia tietämättä, mitä siitä seuraa.

16.4.2018

Sisäilma ja sen moninaiset ongelmat

Ei ole lainkaan yhdentekevää minkälainen sisäilma on niissä tiloissa, joissa työskentelemme ja ennen kaikkea niissä, joissa asumme. Tässä jutussa keskityn ensisijaisesti kotien sisäilmaan ja sen erilaisiin ongelmakohtiin. Entisessä asumisterveysohjeessa / asumisterveysoppaassa on STM luetteloinut sisäilman suhteen mitattavissa olevia olosuhteita asuinhuoneistojen sisäilman osalta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti