Sijoitusasunnot jarruttavat asuntorakentamista

vähentää rakentamista

Kovan rahan vuokra-asuntojen valmistuminen uhkaa lisätä rahastoasuntojen ylitarjontaa ja hidastaa asuntorakentamista, kirjoittaa Rakennuslehti. Vuoden sisällä on valmistumassa 27 000 kerrostaloasuntoa, mikä on 10 000 enemmän kuin vuosi sitten.

Uusista kerrostaloasunnoista noin 10 000 päätyy sijoittajille ja kuluttajat ostavat noin 9 000 asuntoa. Loput valmistuvista asunnoista ovat Ara-vuokra-asuntoja. Pääkaupunkiseudulle nousee arvioiden mukaan ensi vuonna 5 000 kovan rahan vuokra-asuntoa rahastoille ja sijoittajille. Vaarana on, että maksukykyisiä vuokralaisia ei löydy vapaarahoitteisiin vuokra-asuntoihin. Merkkejä alamäestä on jo nähtävillä, Helsingissä rakennuslupien määrä on jo kääntynyt laskuun.

Ylitarjonta sijoitusasunnoista voi johtaa vuokrien ja asuntohintojen laskuun. Tällä hetkellä arviolta 70 % valmistuvista asunnoista menee vuokralle. Asuntorahastojen tilanne mietityttää, jatkuuko niiden aktiivinen asuntojen rakentaminen vai vetäytyvätkö ne asuntomarkkinoilta.

Lue  alkuperäinen juttu Rakennuslehdestä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

vuokra-asunto

5.4.2023

Vuokra-asuntotarjonnan kasvuvauhti hiipuu

Vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen tarjonnan kasvu hiipuu, selviää Raklin Vuokra-asuntobarometristä. Rakentamisen rahoitus ja työvoima kallistuvat, mikä vaikeuttaa vuokra-asuntorakentamista. Vuokra-asunnoille on kuitenkin kysyntää.

vuokranantajat riskejä

12.1.2023

Yksityiset vuokranantajat kaihtavat riskejä

Vuokranantajat ottavat nyt velkaa ja korottavat vuokria maltillisesti, selviää Suomen Vuokranantajien tuoreesta jäsenkyselystä. Riskejä halutaan välttää hoitokulujen ja korkojen noustessa. Into uusien sijoitusasuntojen ostoon on laskenut.

korjausrakentamisbarometri

2.11.2023

Huono talouskehitys jarruttaa korjausrakentamista

Taloyhtiöiden korjausrakentaminen on jatkunut vilkkaana, mutta kustannusten ja korkojen nousu sekä heikko talouskehitys varjostavat korjauksia. Tulevakaan vuosi ei näytä valoisalta. Tiedot käyvät ilmi Kiinteistöliiton syksyn korjausrakentamisbarometrista.

Kotipehkussa yhteisöllisesti

21.12.2022

Kotipehkussa asutaan yhteisöllisesti

Tamperelaisessa As Oy Kotipehkussa elämä on yhteisöllistä. Taloyhtiöstä löytyy muun muassa päiväkoti, yhteistalo, kasvimaa, maakellari ja bändikämppä. Taloyhtiön juuret ovat opiskelijoiden kommuuniasumisessa 1990-luvulla.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti