Sähkönkulutus kasvaa talvella – miten säästää?

Pimeyden ja kylmyyden lisääntyessä myös sähkönkulutus kasvaa. Talven kynnyksellä Suomen Asumisoikeusyhteisöt ry suosittelee miettimään omaa sähkönkulutusta. Säästöä voi löytyä yllättävistäkin tilanteista.

Kuluttajaliiton mukaan lämmitys on kotitalouksissa yksittäisistä energiankuluttajista merkittävin energiasyöppö, sillä jopa puolet kodin energiasta kuluu lämmitykseen.

Lämmityskuluja on mahdollista alentaa laskemalla sisälämpötila 21 asteeseen, joka on suositeltava lämpötila lämmityskaudella. Sisälämpötilan laskemisen kautta on mahdollista tehdä vuodessa jopa viiden prosentin säästö lämmityskustannuksissa. Sähkölaskun lisäksi myös ympäristö kiittää, sillä esimerkiksi kolmion huonelämmön laskeminen kahdella asteella säästää vuodessa 400 kiloa luonnonvaroja.

Led- vai energiansäästölamppu?

Myös valaistus ja kodin elektroniikka kuuluvat suurimpiin sähkönkuluttajiin. Erityisesti valaistuksessa on helppo tehdä säästöä, sillä saatavilla on runsaasti edullisia energiaa säästäviä tuotteita.

Valinta led-lamppujen ja energiasäästölamppujen kesken voi tuntua maallikolle ongelmalliselta, ellei aiheeseen ole perehtynyt. Näistä kahdesta vaihtoehdosta kannattaa kuitenkin valita led-lamput, sillä ne ovat energiatehokkaampia, ympäristöystävällisempiä ja paloturvallisempia valoratkaisuja.

Kannattavaa on käyttää valoa vain niin paljon kuin tarvitsee. Luonnonvalon hyödyntäminen ja turhien valojen sammuttaminen kannattaa.

Valmiustilan sammuttaminen tuo yllättävää säästöä

Auton lohkolämmitys säästää talvella moottoria ja polttoainetta. Se on myös ympäristöystävällistä, sillä esilämmitetty moottori vähentää haitallisia hiiliyhdistepäästöjä. Auton lämmittäminen on suositeltavaa hoitaa lämmityspistorasiasta ajastimen avulla, sillä yöksi lämpenemään jätetty auto voi kasvattaa sähkölaskua huomaamatta.

Valmiustilassa olevat viihdelaitteet kannattaa sulkea aina käytön jälkeen. Laitteiden valmiustila voi viedä helposti jopa 10 % sähkön kokonaiskulutuksesta. Myös seinässä kiinni olevat laturit kannattaa irrottaa latauspisteistään käytön jälkeen. Hankkimalla virtanapilla varustetun jatkojohdon voi sammuttaa useita laitteita kerralla.

Viihdelaitteiden lisäksi Kuluttajaliitto suosittelee kiinnittämään säännöllisin väliajoin huomiota myös kylmälaitteiden – kuten jääkaapin ja pakastimen –  kuntoon, ilmankiertoon ja lämpötiloihin. Sopiva lämpötila jääkaapissa on + 5 astetta ja pakastimessa -18 astetta. Suositeltavaa on myös laitteiden säännöllinen puhdistaminen ja sulattaminen, joka auttaa pitämään ne paremmin kunnossa.

Suomen Asumisoikeusyhteisöt ry:n käyttämät lähteet: Kuluttajaliitto ja Lampputieto.fi

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

kompostointi

31.5.2023

Kerrostalossakin voi kompostoida

Kuopiolainen As Oy Tasavallankatu 8 kompostoi biojätteensä. Alun perin taloyhtiössä päätettiin ryhtyä kompostoimaan jätemaksujen pienentämiseksi, mutta kaupan päälle saatiin kompostin tuottama puutarhamulta. Kompostoiminen on hyvä ratkaisu pienille taloyhtiöille.

sähkön riittävyyden

30.3.2023

Säästötoimet takasivat sähkön riittävyyden talvella

Leuto talvi, tuontisähkön hyvä saatavuus, kotimaisen tuotannon luotettava toiminta ja sähkön säästäminen varmistivat sähkön riittävyyden kuluneena talvena. Niukin tilanne oli joulukuussa ja kulutushuippu saavutettiin vasta maaliskuussa.

energiakustannukset

21.8.2023

Lämmityskausi lähestyy – näin pidät energiakustannukset kurissa

Syksy ja lämmityskausi lähenevät ja energiankulutus lisääntyy. Säästäväisyys, oikein valitut ja ajoitetut huolto- ja korjaustyöt sekä investoinnit alentavat energiankulutusta pysyvästi, muistuttaa Motiva.

turvallinen katto

8.2.2023

Onko taloyhtiön katto turvallinen?

Taloyhtiöiden katoilla tehdään monenlaisia töitä, muun muassa nuohousta ja lumenpudotusta. Taloyhtiön hallituksen tehtävänä on varmistaa katon työskentelyturvallisuus. Selvitimme, mitä katon turvallisuudesta pitää tietää.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti