Sähköinen arviointityökalu energiakorjauksiin

Teknologian tutkimuskeskus VTT on kehittänyt rakennusalan, taloyhtiöiden ja omakotitalojen käyttöön sähköisen työkalun, jonka avulla voidaan energiakorjausten tarpeita ja kannattavuutta.

E-PASS -työkalun käyttö on ilmaista. Sen avulla voi arvioida erityisesti esimerkiksi vanhojen asuinrakennusten korjausrakentamisen tarpeita ja kannattavuutta. Työkalu on tarkoitettu pk-yritysten, kuten rakentajien, arkkitehtitoimistojen ja energiakonsulttien käyttöön, mutta myös taloyhtiöiden hallitukset ja omakotikorjausrakentajat voivat siitä hyötyä.

Työkalun avulla voidaan vertailla esimerkiksi valittujen korjaustoimien investointikustannuksia, energiasäästöä ja hiilijalanjälkeä ennen ja jälkeen korjauksia.

Rakennuksen nykytilan arviointi on tehty helpoksi. Riittää, kun käyttäjä tuntee muutaman rakennuksen avainarvon, kuten esimerkiksi rakennustyypin, pinta-alan ja iän, minkä jälkeen lasketaan rakennuksen nykyinen energia-arvio ennen korjaustoimia. Tämän jälkeen työkalu listaa korjaustoimia. Ehdotukset voivat sisältää esimerkiksi lämmitystavan muutoksia, julkisivun tai ikkunoiden korjauksia. Korjaustoimien vaikuttavuuden avaintunnusluvut (kWh/m2, kgCO2/m2, energiakustannukset) on nähtävissä.

VTT kehitti E-PASS-työkalun eurooppalaisessa NewBEE-hankkeessa, joka on komission rahoittama hanke. Tähtäimessä on helpottaa pk-yritysten pääsyä korjausrakentamisen markkinoille ja tarjota tietoa korjausrakentamisen palveluista taloyhtiöille ja omakotiasukkaille.

E-PASS-arviointityökalu

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

4.4.2022

Kymmenientuhansien taloyhtiöiden tiedot uupuvat yhä sähköisestä huoneistotietojärjestelmästä

Maanmittauslaitoksen mukaan vanhemmat taloyhtiöt ovat siirtäneet tietojaan uuteen sähköiseen huoneistotietojärjestelmään toistaiseksi varsin vähän. Järjestelmään on kertynyt tähän mennessä tiedot noin 9 000 taloyhtiöstä, joista vanhempia eli ennen vuotta 2019 perustettuja yhtiöitä on noin 4 400. –  Vasta hyvin pieni osa osakeluettelojen siirroista on tehty, sanoo johtaja Janne Murtoniemi Maanmittauslaitokselta.

salaman sytyttämä tulipalo

15.7.2022

Salaman sytyttämä tulipalo on harvinainen mutta tuhoisa

Suomessa salamoi lähinnä kesäisin ja silloinkin harvoin, mutta Suomessakin syttyy silti joka vuosi salaman aiheuttamia rakennuspaloja. Ne ovat yleensä todella tuhoisia. Viime kesänä salama sytytti savonlinnalaisen kerrostalon palamaan.

4.4.2022

Kadunvarsilatauspisteiden puute hidastaa sähköautojen yleistymistä

Suomessa latausta tarvitsevien autojen määrä kasvaa latauspisteitä rivakammin. Kun vuoden 2020 lopussa täyssähköautojen määrä yhtä pika- ja suurteholatauspistettä kohti oli 27 autoa, niin vastaava vertailuluku viime vuoden lopussa oli 33 autoa. Tiedot ilmenevät Sähköinen liikenne -yhdistyksen keräämistä tiedoista.

14.4.2022

Ajankohtaista tietoa huoneistotietojärjestelmästä Taloyhtiötapahtumassa

Huhtikuussa tullaan kuulemaan useita, ajankohtaisia puheenvuoroja ja tietoiskuja, kun kiinteistö- ja rakennusalan ammattilaiset kokoontuvat Helsingin Messukeskuksessa. Yhden mielenkiintoisista puheenvuoroista tulee pitämään johtava lakiasiantuntija Virpi Hienonen Suomen Kiinteistöliitosta.  Huoneistotietojärjestelmä on vuonna 2019 käyttöön otettu sähköinen rekisteri. Rekisteriin kerätään tietoja osakehuoneistojen omistuksista, panttauksista ja rajoituksista.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti