Sähköinen arviointityökalu energiakorjauksiin

Teknologian tutkimuskeskus VTT on kehittänyt rakennusalan, taloyhtiöiden ja omakotitalojen käyttöön sähköisen työkalun, jonka avulla voidaan energiakorjausten tarpeita ja kannattavuutta.

E-PASS -työkalun käyttö on ilmaista. Sen avulla voi arvioida erityisesti esimerkiksi vanhojen asuinrakennusten korjausrakentamisen tarpeita ja kannattavuutta. Työkalu on tarkoitettu pk-yritysten, kuten rakentajien, arkkitehtitoimistojen ja energiakonsulttien käyttöön, mutta myös taloyhtiöiden hallitukset ja omakotikorjausrakentajat voivat siitä hyötyä.

Työkalun avulla voidaan vertailla esimerkiksi valittujen korjaustoimien investointikustannuksia, energiasäästöä ja hiilijalanjälkeä ennen ja jälkeen korjauksia.

Rakennuksen nykytilan arviointi on tehty helpoksi. Riittää, kun käyttäjä tuntee muutaman rakennuksen avainarvon, kuten esimerkiksi rakennustyypin, pinta-alan ja iän, minkä jälkeen lasketaan rakennuksen nykyinen energia-arvio ennen korjaustoimia. Tämän jälkeen työkalu listaa korjaustoimia. Ehdotukset voivat sisältää esimerkiksi lämmitystavan muutoksia, julkisivun tai ikkunoiden korjauksia. Korjaustoimien vaikuttavuuden avaintunnusluvut (kWh/m2, kgCO2/m2, energiakustannukset) on nähtävissä.

VTT kehitti E-PASS-työkalun eurooppalaisessa NewBEE-hankkeessa, joka on komission rahoittama hanke. Tähtäimessä on helpottaa pk-yritysten pääsyä korjausrakentamisen markkinoille ja tarjota tietoa korjausrakentamisen palveluista taloyhtiöille ja omakotiasukkaille.

E-PASS-arviointityökalu

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

23.3.2023

Isännöinnin erillisveloitukset nousseet kuukausipalkkioita enemmän

Isännöintiyritykset laskuttavat taloyhtiöiltä kiinteän kuukausipalkkion lisäksi erillisveloituksia. Niiden suuruus vaihtelee huomattavasti. Erillisveloitukset ovat nousseet vuoteen 2020 verrattuna.

huoltokirja

24.11.2023

Sähköinen huoltokirja tuo ryhtiä kunnossapitoon

Huoltokirja tuo suunnitelmallisuutta yhtiön hallintoon, kiinteistön huoltoon ja kunnossapitoon. Monessa taloyhtiössä sitä ei kuitenkaan ole koskaan otettu käyttöön. As Oy Meri-Kampissa huoltokirjan tiedot löytyvät sähköisestä järjestelmästä.

20.4.2023

Taloyhtiöt voivat nyt hakea sähköavustusta

Sähkölämmitteiset taloyhtiöt voivat 17. huhtikuuta 2023 alkaen hakea sähköavustusta Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAlta. Avustusta voi saada niiltä kuukausilta, kun taloyhtiöllä on käytössä pörssisähkösopimus tai jos sähkön myyntihinta on yli 10 senttiä kilowattitunnilta.

aurinkosähköjärjestelmä

1.8.2023

Aurinkosähköjärjestelmien asennuksissa virheitä

Aurinkosähköjärjestelmien asennuksissa tehdään paljon virheitä, varoittaa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). Asennuksia tehdään huolimattomasti ja joskus jopa ammattitaidottomasti. Vastuu asennustyön turvallisuudesta on aina asentajalla.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti