Säästötoimet takasivat sähkön riittävyyden talvella

sähkön riittävyyden

Leuto talvi, tuontisähkön hyvä saatavuus, kotimaisen tuotannon luotettava toiminta ja sähkön käytön väheneminen varmistivat sähkön riittävyyden kuluneena talvena, kertoo sähköverkkoyhtiö Fingrid raportissaan.

Yhtiö varoitti ensimmäisen kerran viime elokuussa kohonneesta sähköpulan riskistä.

– Talven kulutushuippujen aikana Suomi on ollut jo pidempään riippuvainen tuontisähköstä, mutta sähköpulan todennäköisyys on ollut yleensä pieni, kertoo Fingridin käyttötoiminnan johtaja Tuomas Rauhala.

Sähköpulan todennäköisyys kasvaisi Rauhalan mukaan merkittävästi, jos pitkällä pakkasjaksolla sekä tuontiin että tuotantoon liittyvät epävarmuudet toteutuisivat. Silloin jouduttaisiin käynnistämään kiertäviä sähkökatkoja koko Suomen sähköjärjestelmän toiminnan varmistamiseksi.

Leudon talven kulutushuippu vasta maaliskuussa

Sähkön riittävyyden varmisti Fingridin mukaan ensi sijassa leuto talvi, jonka ansiosta sähkön käyttö oli aiempia vuosia vähäisempää. Talven sähkön käytön huippu saavutettiin poikkeuksellisesti vasta maaliskuussa ja se oli tämän vuosituhannen matalin.

Sähkön riittävyyden niukimmat jaksot ajoittuivat joulukuulle. Ensimmäinen koettiin joulukuun kolmannella viikolla, kun pakkasjaksoon osui useamman suuren pohjoismaisen voimalaitoksen huoltokeskeytys. Toinen vaikea aika oli 21. joulukuuta, kun Ruotsin ja Suomen välinen rajasiirtoyhteys vikaantui.

Kotimainen sähköntuotanto oli talvella odotetusti käytettävissä: Olkiluoto 3 -ydinvoimala ja voimakkaasti kasvanut tuulivoiman tuotanto paransivat tilannetta. Myös sähkön tuontiyhteydet toimivat pääosin luotettavasti.

Säästötoimet vaikuttivat riittävyyteen

Suomessa säästötoimilla oli ajoittain todella merkittävä vaikutus sähkön riittävyyteen. Sähkön käytön vähenemiseen vaikutti merkittävästi sähkön korkea hinta, mutta sähköä säästettiin talvella myös silloin, kun sen hinta oli matala.

Energia-alalla kehitettiin lisäksi sähköpulatilanteen ennakoinnin ja viestinnän käytäntöjä.

– Kulunut syksy ja talvi osoittivat, että suomalaisilla sähkön käyttäjillä ja tuottajilla on erinomainen kyky toimia vastuullisesti yhteisen hyvän, tässä tapauksessa sähköpulan välttämisen, eteen. Jatkossa olemme entistä valmiimpia kohtaamaan mahdollisia vastaavia haasteita, Rauhala sanoo.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

sähkönsäästötalkoisiin

21.12.2022

Kaupallinen yhteistyö

Taloyhtiö mukaan Euroopan sähkönsäästötalkoisiin?

Pitkäikäinen valokuituverkko on viisas valinta niin kuluttajan kuin koko maailman energiansäästön kannalta. Kiinteä yhteys kuluttaa nimittäin huomattavasti vähemmän sähköä kuin mobiiliverkko.

Valokuitunen

sähköpula

14.11.2022

Sähkökatkoihin kannattaa varautua

Taloyhtiöissäkin on syytä varautua sähköpulasta johtuviin sähkökatkoihin. Tärkeintä on viestiä asukkaille toimista sähkökatkon aikana. Sähköpulaa voi torjua säästämällä sähköä.

sähkökatkot

27.10.2022

Näin varaudut sähkökatkoihin

Sähköpulan takia voidaan tulevana talvena joutua tekemään lyhyitä sähkökatkoja. Niihin on hyvä varautua etukäteen esimerkiksi 72 tunnin kotivaralla ja säästämällä sähköä. Tärkeintä on pysyä rauhallisena.

12.9.2022

Taloyhtiöiden energiakustannukset jyrkässä nousussa

Kiinteistöliiton Indeksitalo-selvityksen mukaan kuntakohtaiset kiinteistökustannukset ovat nousseet tänä vuonna jyrkästi. Eniten on noussut sähkön hinta. Kustannusten muutoksissa on suuria eroja kuntien välillä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti