Ryhmäkorjaus vähentää taloyhtiön riskejä ja tuo säästöjä

Viisas taloyhtiö toteuttaa korjaushankkeensa yhdessä lähitalojen kanssa, jos se on mahdollista. Ryhmäkorjaushankkeet voivat tuottaa taloyhtiöille jopa yli 10 prosentin säästön.

”Ryhmäkorjaus ei kuitenkaan rajoita taloyhtiön itsenäistä päätöksentekoa. Kukin taloyhtiö päättää yhtiökokouksessaan omasta korjaushankkeestaan ja jokainen taloyhtiö tekee itsenäisesti sopimuksen suunnittelijoiden ja valittujen urakoitsijoiden kanssa”, kertoi Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen Korjaushanke haltuun –seminaarissa Porvoossa.

Ryhmässä toimiminen vahvistaa taloyhtiöiden asemaa tilaajina, kun ne pystyvät yhdessä saamaan korjaushankkeisiinsa mahdollisimman hyvät tekijät. Suunnittelijat ja urakoitsijat osoittavat isompiin hankkeisiin parhaita osaajiaan. Myös pienet taloyhtiöt saavat ryhmäkorjauksen avulla järkeviä tarjouksia.

”Säästöjä tuovat myös esimerkiksi yhteistilaukset, suunnittelu- ja rakennuttamiskustannukset ja työmaiden sarjatuotanto. Ryhmäkorjaushankkeissa riskit, häiriöt ja yllätykset pienenevät, kun yhtiöt palkkaavat ammattilaisen projektin johtoon”, kertoi Talokeskus Yhtiöiden operatiivinen johtaja Harri Mäkinen.

Ryhmäkorjaukseen soveltuvat parhaiten saman ikäiset, rakennustavaltaan saman tyyppiset taloyhtiöt, jotka sijaitsevat lähellä toisiaan. Nyt korjataan Suomeen vuosina 1960 ̶ 1990 aluerakentamisella nousseita lähiöitä. Niiden taloja peruskorjataan 2010 ̶ 2030. Ryhmäkorjaaminen on siihen yksi malli.

Eniten hyötyä ryhmäkorjaamisesta voidaan saavuttaa saman ikäkauden taloissa, joissa on samankaltaisia rakenteita ja tehdään esimerkiksi putki- tai julkisivuremontti osin tai kokonaan yhdessä.

Aloitteen ryhmäkorjauksesta voi tehdä esimerkiksi yksittäisen taloyhtiön hallitus tai isännöitsijä, joka keskustelee asiasta ensin omassa taloyhtiössä sekä ottaa sen jälkeen yhteyttä muiden taloyhtiöiden edustajiin käynnistäen keskustelun esimerkiksi julkisivu-, hissi- tai putkiremontista.

Porvoon Näsin alueen hanke loppusuoralla

Porvoossa pyörineen, mittavan ryhmäkorjaushankkeen urakat on määrä vastaanottaa tammikuun lopulla. Näsin hankkeessa on ollut mukana kolme taloyhtiötä, joissa on yhteensä 15 rakennusta, 47 rappua ja 640 asuntoa. Talot on rakennettu vuosina 1967-75.

”Yhteentoista 4-kerroksiseen taloon on yhteishankintana tehty hissitornielementit rungon ulkopuolelle. Lisäksi uusittiin kaikki 9-kerroksisten talojen hissit. Käytännössä putkiremontti ja hissien ryhmäkorjaushanke ovat päättyneet ja vesikatto sekä lämmöntalteenottourakat valmistumassa”, Mäkinen kertoi.

Hankkeessa piti panostaa asukasviestintään, johon taloyhtiöt halusivat ammattilaisen. Osakkaat ja asukkaat saivat alusta alkaen luotettavaa tietoa hankkeen vaikutuksista asumiseen ja osakkaiden kukkaroon.

Esimerkiksi matalien talojen asukkaille piti tiedottaa yli puoli vuotta etukäteen hissikorjauksen alkamisajankohdasta, koska korjaustyö edellytti vanhojen porrasrakenteiden purkamista ja siten sitä, että asukkaat joutuivat muuttamaan kokonaan pois huoneistoistaan vähintään viiden viikon ajaksi.

Viestintäsuunnitelma laadittiin yhteistyössä urakoitsijan kanssa ja se ohjasi viestintää koko hankkeen ajan. Taloyhtiöt ovat kaksikielisiä, joten kaikki tiedotus piti olla sekä suomeksi että ruotsiksi.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

pelastussuunnitelma

27.11.2022

Onko pelastussuunnitelmasi kunnossa?

Pelastussuunnitelma on taloyhtiön turvallisuuden perusta. Sen ajantasaisuus kannattaa tarkistaa vuosittain. Erityisesti palovaroittimia koskevat määräykset tulee selvittää tarkoin.

13.1.2023

Mitä on vastuullisuus taloyhtiössä?

Vastuullisuuskeskustelu ulottuu lähivuosina myös taloyhtiöihin, ja hyvin hoidetut taloyhtiöt nousevat arvoon. Vastuullisuuteen kuuluu niin ekologinen, taloudellinen kuin sosiaalinen vastuu. Suunnitelmallinen kiinteistönpito on keskeinen osa vastuullisuuden johtamista.

taloyhtiön vakuutukset

1.3.2023

Taloyhtiön vakuutukset kannattaa kilpailuttaa

Taloyhtiön kannattaa kilpailuttaa vakuutuksensa säännöllisesti. Tinkiminen ei vakuutusasioissa kannata. Erityisesti ison ja kalliin korjaushankkeen lähestyessä taloyhtiön hallituksen on huolehdittava, että kiinteistövakuutus on voimassa.

paloturvallisuusriskit

7.3.2023

Kaupallinen yhteistyö

Nyt on aika tarkastaa taloyhtiön paloturvallisuusriskit

Hyvin varautunut taloyhtiö arvioi riskejä säännöllisesti, suorittaa toimenpiteitä riskien pienentämiseksi sekä viestii asukkaille pelastus- ja turvallisuusohjeista. Erityisen tärkeää on pitää pelastussuunnitelma ajan tasalla.

Safetum

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti