Ryhmähankkeella taloyhtiö voi säästää rahaa

Ryhmähankkeissa on monia etuja. Säästöä syntyy voimien yhdistämisestä monessa kohtaa. Suunnittelu on edullisempaa, pankeilta saa lainaa helpommin ja remonttifirmat voivat tehdä korjaukset edullisemmin, kun työmaa on suuri.

Ryhmähankkeen toteutti tällä kertaa neljän taloyhtiön ryhmä Vantaan Rajatorpassa, kertoo Helsingin Uutiset.

Taloyhtiön osakas Egil Sundberg pitää ryhmähankkeen etuna myös taloyhtiön hallitusten osaamisen tavallista laajempaa hyödyntämistä.

– Kaikki hankkeeseen osallistuvat hyötyvät siitä, jos yhden taloyhtiön hallituksessa on alaa tuntevia.

Rajatorpan remonttikohteessa on yhteensä 150 asuntoa. Pienimmässä taloyhtiössä on vain 25 asuntoa.

Yksittäinen talo ei kiinnosta isoja urakoitsijoita

– Pienen taloyhtiön putkiremontti ei välttämättä yksinään kiinnostaisi isoja toimijoita, toteaa Lehto Oy:n toteuttamista putkiremonteista vastaava liiketoimintajohtaja Ari Saartoala. Lehto urakoi Rajatorpan kohteen.

Hänen mukaansa ryhmähanketta kannattaa harkita erityisesti silloin, jos putkiremontti-ikään on tullut monta samantyylistä taloa samalta alueelta.

– Jos taloissa on samat pohjakuvat, niin silloin on hyvä kysyä, eikö talojen putkiremontti kannattaisi suunnitella, kilpailuttaa ja toteuttaa yhdessä. Säästöä tulee myös projektin valvontavaiheessa, Saartoala lausuu.

Samoja ratkaisuja voidaan hyödyntää kaikissa taloissa

Monen talon kokonaisuus on remontteja toteuttaville yrityksille kiinnostava, koska jo pelkästään kohteeseen tutustuminen vie aikaa.

– Jos mukaan saadaan hyvin samantyylisiä taloja, niin samoja ratkaisuja voidaan hyödyntää kaikissa mukaan tulevissa taloissa.

Rajatorpan ryhmähankekohteen projektipäällikkö Petri Anttila lisää, että yleensä ensimmäisessä talossa vastaan tulevat ikävät yllätykset ja sudenkuopat havaitaan myös muissa taloissa. Ratkaisu ongelmaan löydetään jo ensimmäisen talon kohdalla, ja parhaassa tapauksessa ryhmähankkeessa säästyy siinäkin aikaa ja rahaa.

Hallituksen osaamisella on iso merkitys

Vaikka taloyhtiöiden osaaminen laitettaisiin samaan koriin, tärkeää on myös kunkin ryhmähankkeeseen osallistuvan taloyhtiön hallituksen kyvykkyys.

– Jokaisen yhtiön hallituksen pitää itse tietää, mitä heidän yhtiönsä osakkaat haluavat. Siinä voi olla eroja taloyhtiöiden välillä. Yhdessä yhtiössä halutaan uusia saunaosastot, mutta toisessa ei.

Saartoala kertoo Helsingin Uutisille, että pääkaupunkiseudulla on tällä hetkellä paljon putkiremontti-ikään tulevia 1970-luvun taloja. Iso putkiremonttien ryhmähanke on käynnissä muun muassa Siltamäessä.

– Siltamäen ryhmähankkeessa on mukana viisi isoa taloyhtiötä ja yhteensä 726 asuntoa. Se on kokoluokaltaan jo todella harvinainen hanke, Saartoala sanoo.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

isännöinti keskittyy

22.9.2022

Isännöinti keskittyy – etu vai haitta?

Isännöinti on Suomessa perinteisesti ollut hyvin pirstaloitunutta ja isännöintiyritykset pieniä. Viime vuosina alalla on tapahtunut selkeää keskittymistä, kun isoimmat yritykset hakevat kasvua yritysostoin. Siksi taloyhtiön kannattaa olla tarkkana isännöitsijän vaihtuessa.

ryhmäkorjaushanke

16.9.2022

Ryhmävoimaa korjaamiseen, viihtyvyyttä asumiseen

Turkulaisessa Hepokullan lähiössä on käynnissä laaja ryhmäkorjaushanke. Alueen kerrostaloille oli kerääntynyt korjausvelkaa vuosien saatossa, ja nyt ne päätettiin korjata kaikki yhtä aikaa. Yhteistyö on tuonut hankkeeseen sujuvuutta ja nopeutta.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

ilmastoviisas taloyhtiö

12.9.2022

Ilmastoviisautta taloyhtiöille

Suomen Kiinteistöliitto on käynnistänyt Ilmastoviisas taloyhtiö -kiertueen, jossa vieraillaan yhdeksällä paikkakunnalla ympäri Suomen. Kiertueella keskustellaan taloyhtiöiden kanssa ja kartoitetaan yhdessä parhaita ilmastoviisaita tekoja asumisessa.

hiilinegatiivinen

29.8.2022

Rohkeat energiaratkaisut tekivät taloyhtiöstä hiilinegatiivisen

Tamperelainen As Oy Pohjolankatu 18 - 20 on Suomen ensimmäinen hiilinegatiivinen taloyhtiö. Se käyttää kaksisuuntaista kaukolämpöä, eli myy lämpöä takaisin energiayhtiölle. Energiaa saadaan taloyhtiössä monesta lähteestä, esimerkiksi aurinkokeräimistä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti