Robotti siivoaa ja neuvoo

Siivousrobotti vapauttaa siivoojan muihin töihin ja aulapalvelurobotti neuvoo ihmiset oikeisiin paikkoihin. Tämä ei ole tulevaisuuden visio vaan tätä päivää Turussa.

Siivous- ja kiinteistönhoitoalalla on raskaita ja riskialttiita toistuvia tehtäviä, joissa työparina voidaan hyödyntää robotteja ja uusinta tekniikkaa. Arkea Oy:ssä uskotaan, että työn vaativuuden lisääntyminen sekä teknologiset avaukset lisäävät kiinnostusta kiinteistöpalvelualan työtä kohtaan.

Arkean siivouspalveluissa lanseerattiin viime syksynä ensimmäinen siivousrobotti TASKI IntelliBot. Robotti soveltuu parhaiten tiloihin, joissa on paljon puhdistettavaa kovaa lattiapinta-alaa. Robotin 17 sensoria kuvaavat koneelle 360 asteen näkymän, jonka ansiosta se pystyy toimimaan täysin ilman käsiohjausta.

– Siivousrobotti ei toimi ikinä yksin, vaan sillä on aina työparinaan ammattitaitoinen siivooja, Arkean siivouspalvelun palvelujohtaja Sari Silén kertoo.

Siivousrobotti on myös ekoteko, sillä se kuluttaa kahdeksan tunnin työpäivän aikana jopa 85 prosenttia vähemmän vettä ja puhdistusainetta.

Helpotusta siivoojan työhön

Nyt siivooja on perinteisesti kävellyt yhdistelmäkoneen perässä, mutta siivousrobotti vapauttaa siivoojan tekemään samalla muita töitä, kun robotti hoitaa yksitoikkoiset lattiapinnat.

-Koneeseen on ohjelmoitu pestävän alueen kartat. Siivoojan työn kuormittavin osa jää robotin ansiosta pois. Siivooja täyttää koneen aamulla vedellä ja vie sen ohjelmoituun aloituspaikkaan. Tämän jälkeen robotti aloittaa työnsä itsenäisesti. Jos sille tulee ongelmia, lähettää se viestin siivoojalle, Silén toteaa.

Siivousrobotti työskentelee jopa ihmisvilinässä.

-Sen sensorit kertovat, jos vastassa on este. Meidän kohteessa ihmiset jopa ottavat selfieitä robotin kanssa ja testaavat, pysähtyykö se oikeasti, Silén naurahtaa.

Aulapalveluissa neuvookin robotti ihmisen sijaan

Arkean aulapalvelijoiden apulaisena toimii 50 senttinen, omilla jaloillaan kulkeva Arbot-robotti nimeltään Kea.

–Kea toimii aina työparin kanssa, Arkean kiinteistönhoito- ja turvallisuuspalveluiden palvelujohtaja Sanna Lehtinen kertoo.

Kasvotunnistuksen avulla Kea tunnistaa ihmisen ihmiseksi. Se, tai hän, reagoi, jos tunnistaa kohteen ihmiseksi. Kea voidaan ohjelmoida toimimaan yhdessä esimerkiksi tabletilta tai näytöltä esitettävien karttojen kanssa. Vuorovaikutus robotin kanssa on mahdollista joko puhetunnistuksen tai tablettiohjauksen avulla.

Kiinteistönhoitoala ei yleensä kehityksen kärjessä

Kiinteistönhoitoala ei ole yleensä ollut kovinkaan innovatiivinen. Nyt kuitenkin esimerkiksi Arkeassa on otettu käyttöön ilmakuvauskopteri ja aivan uudenlainen monitoimikone ulkoaluetöihin.

-Ilmakuvauspuoli on nousussa, sillä teknologia mahdollistaa nyt hyvän työturvallisuuden, ja kopterin käyttäminen on myös edullista. Olemme myös ottaneet käyttöön uuden, entistä hiljaisemman AUSA-monitoimikoneen, johon voidaan helposti vaihtaa eri toimintoja, Lehtinen sanoo.

Nuoria houkutellaan alalle uudella tekniikalla

Enää ei lakaisukoneenkuljettaja ole poikien toiveammatti. Siivous- ja kiinteistönhuoltoala eivät nuoria kiinnosta.

-Työnkuva muuttuu kun työskennellään robottien kanssa. Sinusta tuleekin ohjelmoija tai lentäjä, Lehtinen huomauttaa.

Perinteiset ammatit muuttuvatkin tulevaisuudessa erilaisiksi asiantuntijatehtäviksi.

Robotit auttavat ikääntyviä

Ikääntyneiden elämänlaatua ja -hallintaa saadaan parannettua erilaisilla digitaalisilla sovelluksilla ja robotiikalla. Suunnittelussa mennään tarpeiden, ei teknologian ehdoilla.

Turvaranneke on jo monelle tuttu teknologian muoto, samoin erilaiset turvavahdit liesiin ja hanoihin. Erilaiset hoiva- ja sosiaaliset robotit yleistyvät pikkuhiljaa ja älyä on saatavilla jopa rollaattoreihin. Erilaisia antureita on kokeiltu kotihoidon apuna ja älykoti voikin olla pian tätä päivää.

Erilaisten sensoreiden avulla voidaan aistia, miten kodissa liikutaan, seurata unta patjojen avulla tai vaikkapa mitata EKG:tä tuolin avulla.

Isoveli valvoo?

Älyä kotiin tuodessa täytyy muistaa, ettei esimerkiksi yksityisyyden suojaa rikota ja asukkaan suostumus antureiden asentamiseen on saatu.

Tietoa kerätään ja välitetään eri tahoille kodista. Siksi luottamus eri osapuolten välillä on tärkeää.

Palvelurobotiikka auttaa ikäihmisiä jo nyt

Hoivarobottien markkinat kasvavat huimaa vauhtia. Tulevaisuudessa niiden odotetaan auttavan hoitajia tekemällä raskaat ja hoitotyöhön kuulumattomat työtehtävät. Jo nyt robotteja alkaa olla vanhuksille seurana ja tukemassa liikkumista.

-Tällaiset robotit yleistyvät nopeammin, mutta itsenäisesti toimivia, esimerkiksi kotitaloustöitä tekeviä robotteja saadaan vielä odottaa, VTT:n erikoistutkija Marketta Niemelä kertoo.

Robotteihin suhtaudutaan positiivisesti

Suurin osa ihmisistä suhtautuu positiivisesti robotteihin, mutta kun kysytään, miltä tuntuisi, jos robotit tarjoaisivat seuraa ja palveluita vanhuksille, se ei olekaan hyvä ajatus. (Special Eurobarometer 427: ”Autonomous Systems”, 2015)

Suurin syy tähän voi olla se, että ihmisten mielikuvat roboteista ovat tieteiselokuvista ja autoteollisuudesta.

Robotit voivat auttaa yhteydenpidossa kaukana oleviin sukulaisiin tai toimia muistisairaan apuna, kuten hyljettä muistuttava Paro-terapiarobotti.

-Robotit auttavat asumaan tuetusti ja itsenäisesti kotona entistä pidempään, Niemelä sanoo.

Yhteinen robotti taloyhtiön avuksi?

Robotti voisi olla taloyhtiössä samanlainen lainattava työkalu kuten ruohonleikkuri.

-Taloyhtiö voisi omistaa esimerkiksi yhteisen siivousrobotin ja sitä voitaisiin hyödyntää kaikkien asukkaiden kesken, Niemelä visioi.

Niemelä kannustaakin taloyhtiöitä miettimään uudenlaisia ratkaisuja asumiseen robotiikasta. Niistä hyötyvät kaikki, eivät vain vanhukset.

Digitalisaatio on taloyhtiön mahdollisuus

Mikael Jungner muistutti Kiinteistöliiton 110-vuotisjuhlaseminaarissa, että tekniikka ei ole digitalisaation pihvi, vaan se, miten palveluita taloyhtiöön järjestetään.

Jungner haastaa miettimään, millaisia palveluinnovaatioita taloyhtiöihin voitaisiin suunnitella. Aina ei tarvitse keksiä pyörää uudelleen.

-Voisiko joku asukas esimerkiksi vastaanottaa verkosta tilatut tavarat toisen puolesta?

Jungner korosti puheenvuorossaan sitä, että digitalisaatio saa voimansa vuorovaikutuksesta.

 

 

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

13.4.2023

Asuntosijoittaja: Huomioi nämä seikat yhtiökokouksessa

Yhtiökokous on taloyhtiön ylin päättävä elin. Siihen kannattaa osallistua, jos yhtiön tulevaisuus kiinnostaa. Kokouksessa asuntosijoittaja pystyy käyttämään kyselyoikeuttaan yhtiön talousasioista sekä vaikuttamaan päätöksiin.

osakeluettelon siirto

29.8.2023

Kaupallinen yhteistyö

Osakeluetteloiden siirron takaraja lähestyy

Osakeluettelon siirto on taloyhtiöille pakollista ja maksutonta vuoden 2023 loppuun mennessä, mutta vasta 40 prosenttia taloyhtiöistä on siirtänyt osakeluettelonsa. Maanmittauslaitokselta saa tukea osakeluettelon siirtoon. Vuoden 2023 takaraja ei koske yksittäisiä osakkaita.

Maanmittauslaitos

valokuituyhteys

22.11.2023

Valokuituyhteys taloyhtiöön? Ota nämä huomioon

Valokuituyhteyksien hankintaa koskevia päätöksiä ei pidä taloyhtiössä tehdä kaupallisten toimijoiden esitteiden pohjalta. Tärkeämpää on selvittää osakkaiden tarpeet ja toiveet, ja muistaa avoimuus kaikessa päätöksenteossa.

kulunvalvonta

16.11.2023

Kulunvalvonta rauhoitti ongelmayhtiön

As Oy Jyväskylän Helokantalot kärsi viitisen vuotta sitten pahasta huumeongelmasta. Yhtiössä oli toistuvia häiriöitä, kuten töhrimistä ja murtoja. Ongelmat ratkaistiin uusimalla lukitus ja ottamalla käyttöön kameravalvonta.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti