Riittävästä ilmanvaihdosta syytä huolehtia: Viisi vinkkiä allergiakauteen

Katupöly- ja siitepölykausi ovat alkaneet eteläisimmässä Suomessa, ja syksyyn asti kestävä kausi kiusaa monia allergisia. Aina edes sisätiloissa pysytteleminen ei auta, sillä allergeenihiukkaset kulkevat helposti sisätiloihin, jos niitä ei osaa ottaa ilmanvaihdossa huomioon.

Talotekniikkayritys Aren rakennusterveysasiantuntija Antti Alanko antaa viisi vinkkiä, jotka saattavat helpottaa allergisen elämää.

1. Sulje ikkunat. Siitepöly ja muut ulkoilman epäpuhtaudet pääsevät sisätiloihin helposti, jos ovia ja ikkunoita pidetään paljon auki. Etenkin allergia-aikaan tuuletus kannattaa antaa koneellisen ilmanvaihdon tehtäväksi.

2. Hanki suodattimet. Jos rakennuksessa ei ole koneellista ilmanvaihtoa ja ikkunatuuletus on välttämätöntä, kannattaa tuuletusikkunoihin hankkia kunnon suodattimet.

3. Ennakoi. Ilmanvaihdon toimivuudesta on syytä huolehtia ennakoidusti, olipa kyseessä ammattilaisten ylläpitämä kiinteistö tai omakotitalo. Ilmanvaihdon suodattimet tulee vaihtaa likaantumisen mukaan yleensä 2–4 kertaa vuodessa. Sopiva ajankohta suodattimien vaihtoon on viimeistään kevättalvella ennen allergiakauden alkua ja sen jälkeen syksyllä.

4. Tarkista suodattimien kunto. Suodatinten vaihdon yhteydessä kannattaa silmäillä ilmanvaihtokone ja kurkata myös ilmanvaihtokanaviin. Jos suodatin on esimerkiksi vaurioitunut tai huonosti paikoillaan, sen ohi pääsee epäpuhtauksia. Ilmanvaihtokanavien puhdistamista suositellaan järjestelmän ja sijainnin mukaan yleensä 5–10 vuoden välein, mutta tarvittaessa useamminkin, jos suodatus ei ole toiminut oikein.

5. Panosta ilmanpuhdistimeen. Jos koneellista ilmanvaihtoa ei ole tai siinä on puutteita, allergiaoireista kärsiville suositellaan hyvän ilmanpuhdistimen hankkimista. Laite kannattaa hankkia etenkin niihin tiloihin, joissa oleskellaan paljon.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

22.1.2018

Kiinteistölehden lakipähkinät 2017

Kiinteistölehden lakipähkinät on koonti vuonna 2017 Suomen Kiinteistölehdessä julkaistuista lakipähkinöistä. Kysymyksiin vastaavat Suomen Kiinteistöliiton, Kiinteistöliitto Uusimaan ja Suomen Vuokranantajien asiantuntijat. Kuka maksaa hissin?

1.7.2015

Omakotitalon vuokraus

Omakotitalo soveltuu yhtä lailla vuokralle kuin huoneistokin. Siihen sovelletaan samaa lainsäädäntöä. Kunnossapitoon ja hoitoon liittyvien vastuiden jakamisessa on syytä olla tarkkana.

9.1.2019

Vuoden 2018 lakipähkinät

Tähän artikkeliin on koottu kaikki Suomen Kiinteistölehdessä vuonna 2018 julkaistut lakipähkinät. Tilintarkastaja vai toiminnantarkastaja? Heinäkuussa 2010 muuttunut asunto-osakeyhtiölaki toi kokonaan uuden käsitteen asunto-osakeyhtiömaailmaan – toiminnantarkastus ja toiminnantarkastaja.

21.11.2017

Suomessa on miljoona kotia ilman raitisilmaventtiilejä

Talviaikaan suomalaiset viettävät suurimman osan päivästä sisätiloissa. Terveysilma teetti lokakuussa kyselyn, jossa selvitettiin, mitä mieltä suomalaiset ovat kotinsa sisäilmasta. Kyselyyn vastasi 1000 iältään 18–86-vuotiasta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti