Riittävästä ilmanvaihdosta syytä huolehtia: Viisi vinkkiä allergiakauteen

Katupöly- ja siitepölykausi ovat alkaneet eteläisimmässä Suomessa, ja syksyyn asti kestävä kausi kiusaa monia allergisia. Aina edes sisätiloissa pysytteleminen ei auta, sillä allergeenihiukkaset kulkevat helposti sisätiloihin, jos niitä ei osaa ottaa ilmanvaihdossa huomioon.

Talotekniikkayritys Aren rakennusterveysasiantuntija Antti Alanko antaa viisi vinkkiä, jotka saattavat helpottaa allergisen elämää.

1. Sulje ikkunat. Siitepöly ja muut ulkoilman epäpuhtaudet pääsevät sisätiloihin helposti, jos ovia ja ikkunoita pidetään paljon auki. Etenkin allergia-aikaan tuuletus kannattaa antaa koneellisen ilmanvaihdon tehtäväksi.

2. Hanki suodattimet. Jos rakennuksessa ei ole koneellista ilmanvaihtoa ja ikkunatuuletus on välttämätöntä, kannattaa tuuletusikkunoihin hankkia kunnon suodattimet.

3. Ennakoi. Ilmanvaihdon toimivuudesta on syytä huolehtia ennakoidusti, olipa kyseessä ammattilaisten ylläpitämä kiinteistö tai omakotitalo. Ilmanvaihdon suodattimet tulee vaihtaa likaantumisen mukaan yleensä 2–4 kertaa vuodessa. Sopiva ajankohta suodattimien vaihtoon on viimeistään kevättalvella ennen allergiakauden alkua ja sen jälkeen syksyllä.

4. Tarkista suodattimien kunto. Suodatinten vaihdon yhteydessä kannattaa silmäillä ilmanvaihtokone ja kurkata myös ilmanvaihtokanaviin. Jos suodatin on esimerkiksi vaurioitunut tai huonosti paikoillaan, sen ohi pääsee epäpuhtauksia. Ilmanvaihtokanavien puhdistamista suositellaan järjestelmän ja sijainnin mukaan yleensä 5–10 vuoden välein, mutta tarvittaessa useamminkin, jos suodatus ei ole toiminut oikein.

5. Panosta ilmanpuhdistimeen. Jos koneellista ilmanvaihtoa ei ole tai siinä on puutteita, allergiaoireista kärsiville suositellaan hyvän ilmanpuhdistimen hankkimista. Laite kannattaa hankkia etenkin niihin tiloihin, joissa oleskellaan paljon.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

litiumioniakku

29.11.2022

Mitä tehdä, jos litiumioniakku syttyy?

Palavaa litiumioniakkua ei voi sammuttaa käsisammuttimella. Sammutin kuitenkin estää paloa leviämästä ympäristöön. Akkupalotilanteessa tulee aina soittaa hätänumeroon, mutta samalla tulee varoa palavasta akusta syntyviä myrkyllisiä kaasuja.

taloyhtiön lumi

13.12.2022

Taloyhtiön lumimuistio

Taloyhtiön vastuulla on jään ja lumen poisto sekä hiekoitus taloyhtiön piha-alueella. Lumet tulee kasata oman pihan alueelle niin, että pelastustiet jäävät vapaiksi. Lumenpudotuksen voi tilata ammattilaiselta.

pelastussuunnitelma

27.11.2022

Onko pelastussuunnitelmasi kunnossa?

Pelastussuunnitelma on taloyhtiön turvallisuuden perusta. Sen ajantasaisuus kannattaa tarkistaa vuosittain. Erityisesti palovaroittimia koskevat määräykset tulee selvittää tarkoin.

taloyhtiön verotuspäätös

18.5.2022

Taloyhtiön kiinteistöverot ja verotuspäätös kannattaa tarkistaa

Kiinteistöveron merkitys kasvaa, mikä on saanut yhä useamman taloyhtiön edustajat pohtimaan, onko niiden kiinteistöverotus toimitettu oikein. Kiinteistövero määrätään vuosittain kiinteistönomistajille kiinteistön teknisten ominaisuuksien perusteella. Kiinteistönomistajien kannattaa varmistaa, ettei se sisällä virheellisyyksiä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti