Rakli: Asuinrakennusten energia-avustukset kaikille

asuinrakennusten energia-avustukset

Hallitus tukee vuosittain asuinrakennusten energiatehokkuusremontteja kymmenien miljoonien eurojen avustuksella. Avustus on osa vihreää siirtymää ja Suomen tavoitetta olla hiilineutraali yhteiskunta vuoteen 2035 mennessä.

Avustukset tulevat tarpeeseen, mutta niiden ulkopuolelle on jätetty taloudellista toimintaa harjoittavat yhteisöt ja siten vapaarahoitteiset vuokra-asuntotoimijat, huomauttaa ammattimaisia kiinteistönomistajia ja rakennuttajia edustava Rakli.

– Vihreän siirtymän tuet on kohdennettava tasapuolisesti ja myös vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen omistajat tarvitsevat tukea vihreään siirtymään. Energiatehokkuus- ja hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamiseksi on välttämätöntä edistää koko asuntokannan energiakorjauksia, toteaa Raklin asumisen johtaja Aija Tasa.

Taloudellista toimintaa harjoittavien yhteisöjen rajaamista pois avustusten piiristä on perusteltu hallitusohjelmakirjauksilla ja Euroopan unionin valtiontukisäännöillä. Valtiontukisäännöt eivät Raklin mukaan kuitenkaan suoranaisesti kiellä taloudellista toimintaa harjoittavien yhteisöjen tukemista.

Valtiontukien yleinen ryhmäpoikkeusasetus mahdollistaa Raklin mukaan soveltamisalan laajentamisen kattamaan vapaarahoitteiset vuokra-asuntotoimijat. Avustusten myöntämisen tulkinta on myös muuttunut, sillä aiemmin 2010-luvulla samaisten sääntöjen pohjalta jaetut avustukset koskivat kaikkia.

Tulkinnan taustalla on Raklin mukaan olettama, että taloudellista toimintaa harjoittavat yhteisöt voivat toteuttaa energiaremonttinsa puhtaasti omilla rahoillaan. Rajaamista perustellaan sillä, että nyt avustusten piiriin kuuluvat kohteet eivät voisi toteuttaa remonttejaan ilman julkista rahaa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

energiatarkastus

29.7.2022

Helppo energiatarkastus taloyhtiöiden apuna

Kiinteistöjen energiatehokkuudella on iso merkitys ilmastonmuutoksen hillitsemisessä ja taloyhtiön taloudessa. Energiatehokkuus parantaa myös asumisen laatua. Energiatehokkuuden parantaminen kannattaa aloittaa helpolla ja kustannustehokkaalla energiatarkastuksella.

28.10.2022

Kaupallinen yhteistyö

Mitä kannattaa ottaa huomioon taloyhtiön energiaremontissa?

Taloyhtiön kannattaa korjaushankkeen aikana parantaa myös energiatehokkuuttaan, sillä energiatehokas rakennus tuo säästöä tulevaisuudessa. Energiaremonttia voi rahoittaa avustuksilla.

Raksystems

energiaosaamisessa

2.11.2022

Taloyhtiöiden energiaosaamisessa puutteita

Taloyhtiöt pitävät energiatehokkuuden parantamista tärkeänä, mutta energia-asioihin liittyvässä osaamisessa nähdään parantamisen varaa, selviää Kiinteistöliiton energia- ja ilmastoaiheisesta kyselystä. Monet kokevat, ettei heillä ole riittävästi tietoa energia- ja ilmastoasioista.

6.10.2022

Viestintä lisää asukkaiden energiatietoisuutta

Taloyhtiön asukkaat kokevat energiansäästön sitä tärkeämmäksi, mitä enemmän heille viestitään energiansäästömahdollisuuksista. HSY:n Asukasviestinnällä energiatehokkuutta taloyhtiöihin -hankkeessa tuettiin taloyhtiöitä energia-asioista viestinnässä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti