Rakennusvalvonta ehdottaa – energia talteen asuintalojen liiketiloista

Helppoja energiansäästömahdollisuuksia ei ole montaa. Helsingin rakennusvalvonnassa havahduttiin siihen, että kivijalkakauppojen ja ravintoloiden lauhduttimet puhaltavat kallista lämpöä ulos sen sijaan, että se hyödynnettäisiin taloyhtiössä. Asiaan tarttumalla taloyhtiöiden ja liikkeenharjoittajien säästöt voisivat olla suuria.

Säästöpotentiaalia on paljon

Konsultti laski, että eräässä esimerkkikohteessa lämmintä ilmaa puhalletaan vuosittain kadulle noin 8 000 euron arvosta Helsingin kaukolämmön hinnoilla (50 euroa/MWh) laskettuna. Kohde oli tavallinen kivijalkamyymälä.

Lauhdutinlaitteiden tehtävä on poistaa liiketilasta mm. kylmäkoneiden aiheuttamaa lämpökuormaa. Ne pumppaavat lämpöä ulos hieman samaan tapaan kuin ilmalämpöpumppu puhaltaa lämpöä sisään.

Minne lämmön voi edullisesti johtaa?

Taloyhtiöiden lämmönjakohuoneet sijaitsevat asuintalojen alakerrassa lähellä kivijalkaliikkeitä. Lämmön siirtäminen lämmönjakohuoneen kautta asukkaiden käyttöön ei yleensä olisi merkittävästi kalliimpaa kuin lauhduttimen hankinta ja käyttö.

Lämpöä voi hyödyntää esimerkiksi käyttöveden esilämmitykseen ja märkätilojen lattialämmitykseen. Putkiremontin yhteydessä tulisi kannattavaksi erottaa märkätilojen lämmitys käyttövesipiiristä, jossa se yleisimmin on. Silloin taloyhtiö saisi vielä lisää säästöä, koska se voisi laskea myös käyttöveden lämpötilaa.

Kaupunkikuva paranee, melutasot pienenevät ja luonto kiittää

Monet kivijalkakaupat sijaitsevat kaupunkien keskustoissa. Ympäristön viihtyisyys paranee, jos siellä voidaan luopua kaupunkikuvallisesti haastavista lauhdutinlaitteista.

Osa kaupunkilaisista myös kärsii laitteiston aiheuttamasta melusta, ja laitteiden poistaminen auttaisi siihenkin. Hukkaan heitetyn lämmön talteenotto on myös ympäristöystävällistä.

Idean tarina

Rakennusvalvonnan alue-arkkitehti ei innostunut keskeisellä paikalla olevan talon katujulkisivuun kiinnitettäväksi suunnitellusta lauhduttimesta. Lauhdutin ei ole kaupunkikuvan kaunistus, ja tiedossa oli jo aiemmista kohteista meluvalituksia ja kiistoja lauhduttimen paikasta.

Rakennusvalvonnan lvi-teknikko pyydettiin apuun ja huomattiin, että hukkaan heittämisen sijaan lämpöä voisi ohjata taloyhtiön käyttöön. Luvan hakija innostui vaihtoehdoista ja selvittää asiaa.

Idea ei ole uusi. Siitä puhuttiin jo Wäinö Jaurolan vuoden 1958 kylmätekniikan oppikirjassa. Suurissa liiketiloissa lämpö jo hyvin hyödynnetään. Rakennusvalvonta ehdottaa, että kaupunkien taloyhtiöt ja liiketilat tarttuisivat todelliseen energiansäästömahdollisuuteen.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

energiatarkastus

29.7.2022

Helppo energiatarkastus taloyhtiöiden apuna

Kiinteistöjen energiatehokkuudella on iso merkitys ilmastonmuutoksen hillitsemisessä ja taloyhtiön taloudessa. Energiatehokkuus parantaa myös asumisen laatua. Energiatehokkuuden parantaminen kannattaa aloittaa helpolla ja kustannustehokkaalla energiatarkastuksella.

2.5.2022

Kaupallinen yhteistyö

Kiinteistöjen energiatehokkuuden parantaminen on vastuullisen toimijan valinta

Kiinteistöjen energiatehokkuuden parantaminen tuo säästöjä asumiskustannuksiin, lisää asumismukavuutta ja pienentää lämmityksestä aiheutuvia ympäristövaikutuksia. Kiinteistöjen energiatehokkuuden parantaminen on yrityksille hyvä keino toimia vastuullisesti ja osallistua ilmastonmuutoksen hillitsemiseen. Vantaan Energia tarjoaa kiinteistöjen energiatehokkuuspalvelut yrityksille helppoina ja edullisina palveluina.

Vantaan Energia

uusi lämmitysjärjestelmä

10.10.2022

Uusi lämmitysjärjestelmä tuo säästöjä

Helsinkiläinen As Oy Katajaharjuntie 15 vaihtoi kaukolämmön usean energialähteen yhdistelmään. Poistoilman lämmön talteenotosta, maalämmöstä ja aurinkoenergiasta koostuva yhdistelmä on ollut huoleton ratkaisu ja tuonut säästöjä.

hiilinegatiivinen

29.8.2022

Rohkeat energiaratkaisut tekivät taloyhtiöstä hiilinegatiivisen

Tamperelainen As Oy Pohjolankatu 18 - 20 on Suomen ensimmäinen hiilinegatiivinen taloyhtiö. Se käyttää kaksisuuntaista kaukolämpöä, eli myy lämpöä takaisin energiayhtiölle. Energiaa saadaan taloyhtiössä monesta lähteestä, esimerkiksi aurinkokeräimistä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti