Pyöräliitto: Taloyhtiöiden pyöräpysäköinnin tukeminen auttaisi metallialaa

Pyöräliitto ehdottaa taloyhtiöiden pyöräpysäköinnin tukemista 2 miljoonalla eurolla. Laadukkaan pysäköinnin puute on suurimpia esteitä sähköpyörien ja erityisesti tavarapyörien yleistymiselle. Valtion tuki vauhdittaisi pyöräpysäköinnin rakentamista taloyhtiöissä, kannustaisi kaupunkilaisia sähkö- ja tavarapyöräilyyn sekä toisi elvytystä suomalaisille metallipajoille.

Talloyhtiöissä on vaikea saada edistettyä pyöräpysäköinnin kehityshankkeita ilman tukea. Pyöräilyn suurin potentiaali on alueilla, joissa on taloyhtiöitä, eli kaupungeissa. Täten tuki olisi Pyöräliiton mukaan kohdennettu ja tehokas. Toinen ongelma taloyhtiöissä liittyy pyörien lataamiseen. Joidenkin markkinoilla olevien sähköpyörämallien akkua ei voi irrottaa ilman työkaluja, jolloin lataus on tehtävä pyöräpysäköinnin yhteydessä. Paloturvallisuussyistä taloyhtiöt usein kieltävät akkujen lataamisen pyörävarastoissa.

Valtaosa laadukkaista pyörätelineistä valmistetaan suomalaisissa metallipajoissa. Täten tuki pyöräpysäköinnille olisi hyvin perusteltu myös elvytyksen näkökulmasta.

Pyöräliitto ehdottaa, että tukea myönnettäisiin runkolukittavalle ja katetulle pyöräpysäköinnille sekä polkupyörien ja muiden keveiden sähköajoneuvojen latausinfralle ja siihen liittyvälle turvallisuustekniikalle. Tuen voisi myöntää Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA, samalla tavalla kuin sähköautojen latauspisteiden kohdalla. Tukeen tulisi varata alkuvaiheessa noin kaksi miljoonaa euroa.

Lue lisää Pyöräliiton sivuilta.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

22.11.2022

Taloyhtiöiden hallitukset: Väestönsuojat hyvässä kunnossa

Turvallisuusasiat ovat nostaneet merkitystään taloyhtiöiden toiminnassa viime vuosina. Tuoreen kyselyn mukaan taloyhtiöiden väestönsuojista enemmistö on joko varsin tai erittäin hyvässä kunnossa.

isännöinti keskittyy

22.9.2022

Isännöinti keskittyy – etu vai haitta?

Isännöinti on Suomessa perinteisesti ollut hyvin pirstaloitunutta ja isännöintiyritykset pieniä. Viime vuosina alalla on tapahtunut selkeää keskittymistä, kun isoimmat yritykset hakevat kasvua yritysostoin. Siksi taloyhtiön kannattaa olla tarkkana isännöitsijän vaihtuessa.

29.3.2022

Taloyhtiöiden hallitusten jäsenet keskimäärin lähellä eläkeikää

Kiinteistöliiton selvityksen mukaan taloyhtiöiden hallitusten jäsenistä ainoastaan 12 prosenttia on alle 44-vuotiaita. 65–74-vuotiaita on 39 prosenttia, 55–64-vuotiaita 23 prosenttia ja yli 75-vuotiaita 13 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla keski-ikä on noin 60 ja muualla Suomessa 63 vuotta.

20.4.2022

Taloyhtiön hallitustyöskentelystä maksetut palkkiot ovat maltillisia – tyydyttää suurinta osaa

Kokouskohtainen palkkio on yleisin vaihtoehto hallitustyöskentelykorvaukseksi taloyhtiöissä, selviää Kiinteistöliiton jäsenkyselystä. Hallituksen puheenjohtaja saa keskimäärin sadan euron korvauksen jokaisesta kokouksesta. Toiseksi yleisin vaihtoehto, vuosipalkkio, on mediaaniltaan 370 euroa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti