
Isännöintikartellipäätöksestä useita valituksia
Kilpailu- ja kuluttajavirasto sekä kolme isännöintialan yritystä ovat valittaneet markkinaoikeuden isännöintikartellia koskevasta ratkaisusta korkeimpaan hallinto-oikeuteen.
Riita johtuu putkiremontin budjetista, joka ylittyi kymmenillä tuhansilla euroilla. Nyt taloyhtiö uhkaa viedä entiset hallituksen jäsenet oikeuteen. Kanteen nostaminen tulkinnanvaraisesta riidasta on iso riski, sanovat kiinteistöjuristit. Asiasta kirjoittaa Helsingin Sanomat.
Osa osakkaista ja nykyinen hallitus haluaa remontin aikaisen hallituksen taloudelliseen vastuuseen kalliiksi käyneestä remontista. Remontin aikana useasta asunnosta löytyi kosteusvaurioita ja hometta. Budjetti ylittyi kymmenillä tuhansilla euroilla, sillä kiinteistö oli luultua huonommassa kunnossa ja urakassa jouduttiin tekemään paljon lisätöitä.
Osa helsinkiläisen taloyhtiön osakkaista on sitä mieltä, että korjauskustannukset olisi pitänyt laskuttaa osakkailla, joiden huoneistossa oli vaurioita eikä maksattaa korjauksia asunto-osakeyhtiölain mukaisesti kaikilla osakkailla.
Hallitus ja isännöitsijä voivat joutua vahingonkorvausvastuuseen, jos he ovat aiheuttaneet vahinkoa yhtiölle huolimattomalla tai tahallisella toiminnalla. Remonttibudjetin ylitys ei vielä tarkoita sitä, että johto olisi toiminut huolimattomasti.
Asianajaja Marina Furuhjelmin mukaan taloyhtiössä täytyy yleensä tehdä erityistilintarkastus, jotta selviää, mitä vahinkoa yhtiölle on todellisuudessa aiheutunut. Usein tarvitaan myös juristin tai oikeusoppineen kannanotto johdon toiminnasta.
Kiinteistöliiton päälakimies Jenni Hupli taas muistuttaa, että vahingonkorvauskanteen nostamisesta päätetään yleensä yhtiökokouksessa. Kanteita nostetaan vain vähän. Oikeudenkäyntikulut voivat näissä tapauksissa nousta suuriksi.
Kilpailu- ja kuluttajavirasto sekä kolme isännöintialan yritystä ovat valittaneet markkinaoikeuden isännöintikartellia koskevasta ratkaisusta korkeimpaan hallinto-oikeuteen.
Taloyhtiön ikkunaremontti on monivaiheinen kokonaisuus, jonka vuoksi jo kilpailutusvaiheessa on hyvä olla huolellinen. Pihlan asiantuntija listaa viisi vinkkiä, joilla kilpailutus onnistuu ja jotka varmistavat ikkunaremontin onnistuneen toteutuksen.
Pihla-Tiivi
Kesäkuussa voimaan tullut lakimuutos kannustaa taloyhtiöitä kestävää asumista edistäviin hankkeisiin. Uudistuksista, joilla parannetaan merkittävästi kiinteistön tai rakennuksen käytön kestävyyttä, voidaan vastedes päättää enemmistöpäätöksellä.
Helsinkiläinen As Oy Risto Rytintie 24 toteutti linjasaneerauksen, jonka yhteydessä päätettiin parantaa myös energiatehokkuutta ja vaihtaa kaukolämmöstä maalämpöön. Samalla uusittiin yleisiä tiloja ja parannettiin esteettömyyttä. Yhtiö sai energia- ja esteettömyyskorjauksiin avustusta ARAlta.
Tähtiartikkeli
Tilaajille
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään