Purkavan uusrakentamisen laskurin avulla kannattavuus selville

Lucify Oy on toteuttanut kehitystyön alla olevan kokeellisen purkavan uusrakentamisen laskurin osana Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittamaa Kansalaisuuden kuilut ja kuplat -tutkimushanketta. 

Asunto-osakeyhtiön purkavalla uusrakentamisella tarkoitetaan rakennushanketta, jossa yhtiön omistama vanha asuinrakennus puretaan kokonaan tai osittain ja tilalle rakennetaan sitä suurempi kerrosala ja enemmän huoneistoja. Alkaen alustavista keskusteluista, purkavan uusrakentamisen koko prosessi voi kestää jopa 6–10 vuotta. Putkiremontille vastaava aika noin noin 3–4 vuotta.

Laskurin avulla voit säädä yleiskäsityksen siitä, miten eri tekijät vaikuttavat purkavan uusrakentamisen kannattavuuteen ja millaisissa taloyhtiöissä purkava uusrakentaminen voi olla kannattavaa. Laskuri on tarkoitettu nimenomaan yleiskuvan luomiseen. Sitä ei ole tarkoitettu käytettäväksi varsinaiseen hankesuunnitteluun.

Laskuri olettaa, että purkava uusrakentaminen toteutetaan siten, että asunto-osakeyhtiö ostaa tai lunastaa kaikkien osakkaiden huoneistot ja myy koko kiinteistön rakennusliikkeelle, joka purkaa sen kokonaan ja rakentaa tilalle uuden tai uusia kiinteistöjä. Projektin alussa rakennusliike myy tulevat huoneistot vanhoille osakkaille ja sijoittajille. Laskuri olettaa, että asunto-osakehtiö on omistustontilla. Huoneistot voivat olla joko asuntoja tai liiketiloja.

Laskuri laskee projektin kannattavuutta ensisijaisesti tälläisen rakennusliikkeennäkökulmasta. Voit kuitenkin tarkastella kannattavuutta myös nykyisten osakkaidentai uusia huoneistoja ostavien sijoittajien näkökulmista. Asunto-osakeyhtiön keskimääräisen osakkaan näkökulman saat käyttämällä ”Osakas”-osiossa keskimääräisiä neliöhintoja ja huoneistokokoja.

Tutustu purkavan uusrakentamisen laskuriin

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

28.10.2022

Kaupallinen yhteistyö

Mitä kannattaa ottaa huomioon taloyhtiön energiaremontissa?

Taloyhtiön kannattaa korjaushankkeen aikana parantaa myös energiatehokkuuttaan, sillä energiatehokas rakennus tuo säästöä tulevaisuudessa. Energiaremonttia voi rahoittaa avustuksilla.

Raksystems

3.3.2022

Hormin kunto kannattaa selvittää määräajoin

Hormien korjaus- sekä uusintatarpeet tulevat useimmiten esille joko toiminnallisuuden heikkenemisenä tai suuren korjaushankkeen yhteydessä. Tällaisiin yllättäviin lisäkorjaustarpeisiin ei välttämättä ole osattu varautua. Hormikartoitus on erinomainen työkalu, jolla saadaan selville, miten järjestelmä toimii sekä onko se riittävä ennen kuin itse korjaustyöhön ryhdytään.

24.2.2022

Kunnossapitotarveselvityksen tekemisessä on vielä kehitettävää

Kunnossapitotarveselvitys on hallituksen arvio sellaisista yhtiön rakennusten ja kiinteistön kunnossapitoon liittyvistä tarpeista, jotka vaikuttavat olennaisesti esimerkiksi osakehuoneistojen käyttämiseen tai yhtiövastikkeeseen seuraavan viiden vuoden aikana. Suunnitelmallisuus on käytännössä välttämätöntä, jotta kiinteistöä ja sen palveluita voidaan ylläpitää sekä kehittää osakkaiden ja asukkaiden muuttuvia tarpeita vastaavasti. Kunnossapitotarveselvityksen lisäksi yhtiökokouksessa on esitettävä hallituksen kirjallinen selvitys yhtiössä suoritetuista huomattavista kunnossapito- […]

purkava uusrakentaminen

5.12.2022

Purkava uusrakentaminen ja sen käytännön toteuttaminen

Purkavalla uusrakentamisella tarkoitetaan asunto-osakeyhtiön vanhan rakennuksen tai rakennusten purkamista uuden tai uusien rakennusten tieltä. Purkava uusrakentaminen voidaan toteuttaa eri tavoin, mutta yleensä asunto-osakeyhtiön nykyinen kiinteistö ja rakennus luovutetaan uudelle omistajalle.

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti