Kattoikkunan talviaikaiset ongelmat johtuvat lähes aina siitä, että jossain vaiheessa, sulamisveden normaalin poistumisen estää jokin syy. Loivilla katoilla syynä on tyypillisesti ikkunan alapuolelle muodostunut jääpato, joka voi seisottaa sulamisvesiä ikkunan alareunassa.
Jääpato voi muodostua kattoikkunan ympärille monesta eri syystä. Niitä voivat olla ulkoilman lämpötilan vaihtelut, lumen määrä ikkunan päällä ja ympärillä, ikkunan ja sen ympäristön lämmöneristävyys, kattokaltevuus jne.
Lasin päällä olevan lumikerroksen eristysvaikutus yhdessä sisältä johtuvan lämmön kanssa voi aiheuttaa lasia vasten olevan lumikerroksen sulamista kovallakin pakkasella. Tämä taas voi johtaa siihen, että ikkunan alapuolelle valuva vesi jäätyy. Mitä paremmin lasielementti eristää lämpöä, sitä vähemmän sen päältä sulaa lunta.
Kattoikkunoiden suurin riski ei kuitenkaan ole ulkopuolinen jäätyminen vaan se, että kattotuolien väliin asennettu kattoikkuna tulppaa kattorakenteen tuuletuksen ja luo olosuhteet kondenssiveden kertymiselle.
Toisin kuin sulamisvesien kohdalla, kondenssiveden kertyminen ei välttämättä näy päällepäin. Kattorakenteisiin kattoikkunoiden alapuolelle saattaa tällä tavoin kerääntyä kilokaupalla jäätä. Se voi joissain tilanteissa imeytyä talon katto- ja seinärakenteisiin. Tähän ongelmaan eivät lämmityskaapelit auta, vaan asia pitää hoitaa rakentamisvaiheessa.
Kattoikkunan voi pitää sulana myös lämmityskaapeleilla
Kattoikkunaa pitää huoltaa. Poista mahdollisuuksien mukaan lumi ja jää ikkunan päältä ja ympäriltä, jotta sulamisvedellä on poistumisreitti. Joskus katolle pääsy on kuitenkin vaikeaa tai jopa mahdotonta.
Ratkaisu voi olla Ikkunan alapuolelle asennettava lämmityskaapeli. Kaapelointi tulee tehdä ikkunalta maanalaiseen vedenpoistojärjestelmään asti, jotta kerran sulatettu lumi ei jäädy uudelleen. Sen vuoksi lämmityskaapelit suositellaan sijoitettavaksi myös räystäskouruihin ja syöksytorviin.
Suurimman vuotoriskin kattoikkunoille aiheuttaa virheellinen asennustapa, eli se, että valmistajan ohjeita ei noudateta asennuksen eri vaiheissa. Tällaisia vaiheita ovat esimerkiksi itse ikkunan asennus, oikeanlaisen asennussarjan käyttö, liitos vesikattoon, kattorakenteen tuuletuksen varmistaminen, lämmöneristys ja sisäpuolen höyrynsulkumuovin käyttö.
Joskus kattoikkuna voi myös huurtua. Lämpimän sisäilman sisältämä kosteus voi tiivistyä kattoikkunan pintapeltien alapintoihin tai yleensä mihin tahansa kylmään pintaan. Kattoikkunoita valmistavan Veluxin mukaan ratkaisu on tuulettaa huone paremmin/tarkistaa huoneen ilmanvaihdon riittävyys ja sulkea tuuletusluukku kylminä aikoina.
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään