Peruskorjatako vai uusia koko hissi?

KITA: Edullisten tai väärin valittujen laitteiden elinkaari saattaa olla lyhyt ja niitä vaivaavat toimintahäiriöt. Hissin hankinnassa ja korjauksissa laatuun kannattaa panostaa ja käyttää tarvittaessa asiantuntijaa, joka tuntee alan uusimmat ratkaisut, olipa kyse vanhan hissin modernisoinnista tai uuden hissin hankinnasta.

Asunto-osakeyhtiö voi hakea ARAlta avustusta, kun vanha kääntöovellinen hissi uusitaan automaattiovelliseksi hissiksi tai hissittömään taloon rakennetaan hissi.

Kun hissi reistailee tai lähestyy käyttöikänsä päättymistä, ensimmäinen askel on kuntokartoitus. Kuntokartoituksessa määritetään hissin kunto, varaosien saatavuus, esteettömyys, korjausvaihtoehdot ja näiden kustannusarviot.

Joissain tapauksissa kuntokartoitus voidaan ohittaa ja siirtyä suoraan suunnitteluun, esimerkiksi silloin, kun hissin tekniset laitteet ovat yli 30 vuotta vanhoja ja korjauskustannukset ovat kohonneet.

Tarjousten sisältö- ja laatuerot saattavat olla huomattavia. Edullisimpaan tarjoukseen tarttuminen saattaa lisätä hissin elinkaarikustannuksia.

Täsmällinen tarjouspyyntö helpottaa vertailua. Ilman hissialan kokemusta pieniä eroja tarjouksissa voi olla haastavaa tunnistaa. Tarjouksessa on saatettu tinkiä teknisten laitteiden laadusta, toimituksen sisällöstä tai kaupalliset ehdot ovat asiakkaan kannalta heikot.

Vastaavanlaisia hissejä ja esittelyjä kannattaa käydä katsomassa ennen päätöksen tekemistä.

Hissi kuntoon peruskorjauksella

Hissien peruskorjaukset ovat tällä hetkellä ajankohtaisia etenkin 1970–1980-lukujen kiinteistöissä sekä iäkkäämmässä rakennuskannassa. Uudempien rakennusten osalta hissien tietotekniikka saattaa vaatia päivittämistä.

Hissien peruskorjauksen syynä on useimmiten joko hissien reistailu, kulunut ulkonäkö tai hissin turvallisuus. Iäkäs hissi voi olla meluisa tai pysähtyä hieman lattian ylä- tai alapuolelle. Huonon pysähtymistarkkuuden vuoksi muodostuva porras on turvallisuusriski ja heikentää esteettömyyttä.

Peruskorjauksessa hissi modernisoidaan nykypäivän vaatimusten mukaisesti. Peruskorjaus on yleensä edullisempi ja nopeampi vaihtoehto kokonaan uuden hissin asentamiseen verrattuna. Peruskorjatun hissin käyttömukavuus ja turvallisuus paranevat huomattavasti.

Kustannukset kuriin

Kustannukset määräytyvät uusittavien osien perusteella. Edullisimmissa peruskorjauksissa uusitaan vain välttämättömimmät osat ja huolehditaan hissin turvallisuudesta.

Täydellisessä teknisessä peruskorjauksessa voidaan uusia nostokoneisto ja sähköistys sekä päivittää turvalaitteet. Lisäksi voidaan panostaa viihtyvyyteen ja ulkonäköön.

Peruskorjauksen tekevä yhtiö vastaa uusituista laitteista takuuajan, joka on yleensä kaksi vuotta. Takuuaikana hissiurakoitsija huoltaa hissiä neljästä kuuteen kertaa vuodessa.

Takuuajan jälkeen hissin huollattamista tulee jatkaa huoltosopimuksella. Huoltosuunnitelman mukainen ennakoiva huolto varmistaa hissin turvallisuuden ja toimivuuden sekä pidentää hissin käyttöikää.

Hissi on taloyhtiön käyntikortti

Hissikorin sisustuksen uusiminen vaikuttaa sekä hissin käyttökokemukseen ja viihtyisyyteen että turvallisuuteen. Siisti ja nykyaikainen hissi antaa asuin- ja liikekiinteistöille ryhtiä ja nostaa kiinteistön arvoa.

Toimiva valaistus parantaa hissiin viihtyisyyttä ja turvallisuutta. Esimerkiksi koko hissikorin katon kokoinen valokatto luo hissiin miellyttävän ja valaistusteholtaan hyvän valaistuksen. Erilaisia sisustuksellisia ratkaisuja voidaan luoda asentamalla LED-nauhoja myös hissin seinille tai lattianrajaan.

Hissin pinnat voidaan uusia teipeillä tai levyillä. Seinille voidaan asentaa esimerkiksi luontoaiheisia tai kiinteistön imagoon sopivia kuvia. Uudet lattiamattomateriaalitkin ovat aiempaa paksumpia ja pinnoite on kestävä.

Lisävarusteina hisseihin on saatavilla tukikaideratkaisuja, taittoistuimia, näyttöjä, infotauluja ja yksilöllisiä äänimaailmaratkaisuja. Taittoistuin helpottaa iäkkäiden asukkaiden hissin käyttöä, ja näyttöratkaisuja voidaan hyödyntää asunto-osakeyhtiön viestinnässä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

hissiremontti

23.5.2022

Veräjähissi kuntoon vanhaa taloa arvostaen

Helsingissä Uudenmaankatu 13:ssa tehtiin vaativa hissiremontti historiallisessa taloyhtiössä. Hissit peruskorjattiin alkuperäinen ulkonäkö säilyttäen. Projekti onnistui hallituksen, isännöitsijän ja eri alojen asiantuntijoiden yhteistyönä.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

7.10.2022

Avustuksilla viihtyisyyttä ja turvallisuutta taloyhtiöön

Suomen Kiinteistölehti esittelee syksyn aikana avustuksia, joita taloyhtiöt voivat hakea. Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAlta saa korjausrakentamisen avustuksia, joilla parannetaan hyvän asumisen edellytyksiä. Avustuksilla voi parantaa esimerkiksi taloyhtiön esteettömyyttä.

hiilinegatiivinen

29.8.2022

Rohkeat energiaratkaisut tekivät taloyhtiöstä hiilinegatiivisen

Tamperelainen As Oy Pohjolankatu 18 - 20 on Suomen ensimmäinen hiilinegatiivinen taloyhtiö. Se käyttää kaksisuuntaista kaukolämpöä, eli myy lämpöä takaisin energiayhtiölle. Energiaa saadaan taloyhtiössä monesta lähteestä, esimerkiksi aurinkokeräimistä.

23.11.2022

Olisiko aika uusia sähköt?

Taloyhtiön sähköjärjestelmä on syytä saneerata, jos se on todettu turvallisuudeltaan puutteelliseksi tai kapasiteetiltaan riittämättömäksi nykypäivän tarpeisiin. Nykypäivänä suomalaisten sähkönkäyttö on huomattavan suurta. Sähköt voidaan päivittää esimerkiksi putkiremontin yhteydessä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti