Pelastussuunnittelu on parantanut taloyhtiöiden turvallisuutta

Pelastussuunnittelu on parantanut taloyhtiöiden turvallisuutta. Tätä mieltä on lähes 70 % taloyhtiöiden edustajista Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tekemässä selvityksessä. Pelastussuunnittelun myötä on välitetty turvallisuustietoa asukkaille ja tehty parannuksia esimerkiksi opasteisiin, valaistukseen ja poistumisreitteihin. Toisaalta suunnitelmat jäävät myös liian usein dokumenttitasolle eikä niitä viedä käytännön toteutuksiksi.

Kaikkiaan 68 prosenttia vastaajista katsoo pelastussuunnittelun parantaneen taloyhtiöiden turvallisuutta. Suunnittelun avulla on välitetty turvallisuustietoa asukkaille ja tehty parannuksia muun muassa opasteisiin, valaistukseen, poistumisreitteihin, lukituksiin, väestönsuojiin ja pelastusteihin. Lisäksi pelastussuunnitteluprosessi on innoittanut taloyhtiöitä hankkimaan palovaroittimia, sammutuspeitteitä ja väestönsuojan tarvikkeita.

– Toisaalta reilut 20 % vastaajista pitää suunnittelua turhana, koska epäillään, ettei asukkaiden käyttäytymiseen voida suunnittelulla vaikuttaa, tutkija Heikki Laurikainen toteaa.

– Osa katsoo, ettei suunnitelmien tekemisestä päästä konkreettisiin turvallisuustekoihin, jolloin suunnitelmien jalkauttaminen ei onnistu.

Pelastussuunnitteluprosessi kaipaa uudistamista

Laurikaisen mukaan nykyinen suunnitteluprosessi kaipaa uudistamista. Keskiössä pitäisi olla riskien ja vaarojen tunnistaminen ja niiden korjaaminen sekä turvallisuusviestintä taloyhtiöissä.

– Nyt huomio suuntautuu liian usein itse suunnitelmadokumentin tekemiseen, joka näyttäytyy lisäksi turhan raskaana asukkaille. Kehittämällä taloyhtiöiden turvallisuusviestintää, kuten jakamalla asukkaille yksinkertaisia toimintaohjeita, onnettomuuksien ehkäisy tehostuisi taloyhtiöissä, Laurikainen sanoo.

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön selvityksessä tehtiin kysely taloyhtiöiden hallituksille. Otosmäärä oli 2379, ja lisäksi haastateltiin 23 pelastusalan asiantuntijaa. Selvitys tehtiin yhteistyössä Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen, Suomen Kiinteistöliiton ja Isännöintiliiton kanssa. Selvitystä on rahoittanut Suomen Väestönsuojelusäätiö.

Tutustu pelastussuunnitelmatutkimukseen

 

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

paloturvallinen taloyhtiö

10.11.2023

Kaupallinen yhteistyö

Tehtävänä paloturvallinen taloyhtiö ja koti

Suomessa pelastusviranomaisten tietoon tulee vuosittain noin 12 000 tulipaloa, joista merkittävä osa on ihmisen toiminnan aiheuttamia. Safetum on käynnistänyt tänä syksynä kampanjan suomalaisten taloyhtiöiden paloturvallisuuden edistämiseksi.

Safetum

korjausrakentaminen

13.6.2023

Taloyhtiöiden korjauksiin viime vuonna 2,3 miljardia euroa

Kerrostaloyhtiöt korjasivat viime vuonna eniten talotekniikkaa ja rivitaloyhtiöt ulkopintoja ja rakenteita, kertoo Tilastokeskus. Taloyhtiöiden hoitokulut nousivat edellisvuodesta 2,6 prosenttia.

29.11.2023

Taloyhtiön paloturvallisuus rakentuu yhteistyössä

Lähtökohtaisesti kiinteistön turvallisuudesta ja sen valvonnasta vastaa kiinteistön omistaja, mutta asukkaillakin on oma roolinsa paloturvallisuuden ylläpitämisessä. Vastuu palovaroittimien hankinnasta ja kunnossapidosta siirtyy ensi vuonna asukkailta taloyhtiölle.

korjausrakentamisbarometri

2.11.2023

Huono talouskehitys jarruttaa korjausrakentamista

Taloyhtiöiden korjausrakentaminen on jatkunut vilkkaana, mutta kustannusten ja korkojen nousu sekä heikko talouskehitys varjostavat korjauksia. Tulevakaan vuosi ei näytä valoisalta. Tiedot käyvät ilmi Kiinteistöliiton syksyn korjausrakentamisbarometrista.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti