PAM julisti ylityökiellon kiinteistöpalvelualalle

Kiinteistöpalvelualan ylityökielto alkoi torstaina kello 16. Aiemmin torstaina Kiinteistötyönantajien esitykset työehtosopimuksen heikennyksiksi saivat työntekijät lähtemään kolmesta työpaikasta ulosmarssille.

Ylityökielto merkitsee, että kiinteistöpalvelualan työntekijät – siivoojat, huoltomiehet, kiinteistönhoitajat  – tekevät normaalit työvuoronsa, mutta kieltäytyvät ylitöiden tekemisestä. Ylityökiellolla vauhditetaan kiinteistöpalvelualan työehtosopimusneuvotteluja.

Kiinteistötyönantajat on esittänyt työntekijöiden työehtoihin rajuja heikennyksiä. Se esittää muun muassa kaikista lauantai-, aatto-, sunnuntai- ja pyhäpäiväkorvauksista ja luopumista ja erilaisia päivittäisen työajan pidennyksiä, joihin työnantaja voisi yksipuolisesti määrätä työntekijän. PAMin laskelmien mukaan esitys leikkaisi alan työvoimakuluja 8 prosenttia. Samaan aikaan neuvottelupöydässä edistyminen on ollut onnetonta. Työnantajalla ei ole ollut minkäänlaista ymmärrystä PAMin esittämille tekstitavoitteisille tai palkankorotusvaatimukselle.

Tilanne sai ISS Palvelut Oy:n Palvelukeskuksessa sekä UPM Kymmene Kaukaan paperitehtaassa pamilaiset työntekijät ja N-Cleanin Saariselän ja Ivalon alueen työntekijät marssimaan ulos. He palasivat myöhemmin työpaikoilleen.

”Jos lisiin kosketaan, niin se ei todellakaan tunnu hyvälle”, palvelukeskuksen työntekijöiden luottamusmies Tea Määttänen tiivisti tunnelmat.

Puheenjohtaja Ann Selinin mukaan neuvotteluissa ei ole päästy tilanteeseen, jossa olisi aidosti lähdetty etsimään ratkaisuja. Myös luottamus osapuolten välillä on vähäistä.

Työnantajaliiton mukaan tilanne johtuu siitä, että PAM on tuonut neuvottelupöytään asioita työehtosopimuksen ulkopuolelta. Käytännössä puhe on uudesta yhdistyksestä, jonka kanssa Kiinteistötyönantajat on tehnyt yhteistyötä erityisesti elinkeino- ja koulutuspoliittisissa asioissa. Yhdistys esiintyy alan työntekijöiden edustajana.

”Nykypäivänä koulutuspolitiikka on mitä suurimmassa määrin edunvalvontaa. PAM edustaa alan työntekijöitä myös koulutuspolitiikassa. Me emme kuitenkaan ole aivan kaikista asioista samaa mieltä työnantajaliiton kanssa.”

Nyt Kiinteistötyönantajat ovat kertoneet päättäneensä jatkaa yhteistyötä kyseisen yhdistyksen kanssa, jolla ei ole työmarkkinoilla minkäänlaista edustavuutta tai vaikutusvaltaa.

”Vastaavaa tilannetta PAMilla ei ole, eikä ole ikinä ollut, minkään muun työnantajaliiton kanssa. Tämä ei lisää neuvotteluissa tarvittavaa luottamusta”, Selin toteaa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

14.3.2023

Kiinteistöpalvelualaa uhkaa lakko – huomioi nämä asiat lakon aikana

Palvelualojen ammattiliitto PAM on antanut kaksi lakkovaroitusta kiinteistöpalvelualan työnseisauksista. Työnseisaukset sijoittuvat viikoille 11 ja 12. Lakon aikana taloyhtiön hallituksen täytyy ottaa vastuuta talvikunnossapidosta.

huoneistotietojärjestelmä

17.2.2023

Venäjän valtion omistus ei estä taloyhtiön lainansaantia

Lainan myöntämiselle ei ole estettä, jos Venäjän valtio omistaa usean huoneiston taloyhtiössä vain joidenkin huoneistojen hallintaan oikeuttavat osakkeet, mutta ei osakkeiden enemmistöä.

lainakatto

15.12.2022

Kiinteistöliitto tuomitsee isännöintialan kartellimenettelyt

Kiinteistönomistajia eli taloyhtiöitä edustava Kiinteistöliitto tuomitsee kartelliin syyllistyneiden isännöintialan toimijoiden menettelyt.

9.12.2022

Lumityöt ovat taloyhtiön vastuulla

Taloyhtiö on ensisijaisesti aina itse vastuussa lumitöistä, vaikka se olisi ulkoistanut talvikunnossapidon huoltoyhtiölle. Jos joku liukastuu ja loukkaa itsensä taloyhtiön pihalla, taloyhtiön on pystyttävä osoittamaan, että se on toiminut talvikunnossapidon osalta huolellisesti.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti